Robert Martínez: “Vull jugadors que sempre aportin coses a la meva idea de joc”

Robert Martínez: “Vull jugadors que sempre aportin coses a la meva idea de joc”

El tècnic català, actual seleccionador de Bèlgica, ha impartit la videoconferència titulada 'Identitat de joc. Com es crea i quin espai pot deixar al comportament naturalitzat del jugador', organitzada i moderada per l'Àrea de Metodologia, als tècnics del futbol formatiu blaugrana

És català. Nascut a Balaguer fa 46 anys i des del mes d’agost del 2016 és el seleccionador de Bèlgica, l’actual número 1 del rànquing mundial FIFA per davant de França i Brasil. L’acostumen a definir a moltes entrevistes com un estratega molt treballador, però ell sempre assegura que el seu referent és l’amor per la possessió de la pilota que va aportar Johan Cruyff al món del futbol. Així és Robert Martínez. Un tècnic fet a Catalunya però de dimensió internacional que ha impartit la videoconferència titulada Identitat de joc. Com es crea i quin espai pot deixar al comportament naturalitzat del jugador, organitzada i moderada per l’Àrea de Metodologia, als entrenadors, secretaris tècnics, escouts, analistes i preparadors físics (més de 200 professionals) de la Masia.

Robert Martínez ha començat la seva xerrada remuntant-se als seus orígens com a jugador. Va passar pel Wigan Athletic, el Motherwell, el Walsall, el Swansea i el Chester, on va patir per la seva tècnica en un futbol basat en el joc directe per la influència del rugbi. “A Anglaterra, el jugador sempre feia el que li deia l’entrenador. Era la seva manera d’entendre els entrenaments i els partits. Però a mi no m’agrada ser un entrenador policia. Jo sempre els dic als meus jugadors el mateix: ‘No facis el que jo et dic, fes el que l’equip necessita que facis per tenir èxit. Vull jugadors que sempre aportin coses a la meva idea de joc”.

A partir d’aquesta frase, tota una declaració d’intencions, ha construït Robert Martínez el seu discurs en una xerrada apassionant en la qual ha repassat la seva trajectòria que va començar com a entrenador-jugador al Swansea City i va seguir a les banquetes del Wigan Athletic i l'Everton fins arribar a la selecció de Bèlgica l’any 2016. Robert Martínez té en el seu currículum haver estat l’entrenador capaç de convèncer l’antiquada Anglaterra, inventora d’un futbol que durant més d’un segle no es va moure de l’estereotip ancestral de la pilota llarga i la pilota a l’olla, que el joc de posició i de combinació era una fórmula vàlida, també en la competida Premier League. Ell va ser el pioner que va obrir la porta a la resta d’entrenadors deixebles de Cruyff.

El tècnic català ha desvelat com Bèlgica, un país d’onze milions d’habitants, ha seguit en els darrers 12 anys un exhaustiu pla de formació de joves talents que ha portat a una generació extraordinària de futbolistes formada per Kevin de Bruyne, Eden Hazard, Dries Mertens o Moussa Dembélé, entre d’altres: “A la selecció belga hem entès que tots hem de parlar un mateix idioma. Ara tots entenem el futbol d’una mateixa manera en una selecció mestissa que combina la força dels jugadors d’origen africà, la tècnica dels jugadors francòfons i la qualitat i la capacitat defensiva dels flamencs. Això desemboca en una selecció de caràcter ofensiu, formada per futbolistes preferentment tècnics, on ens agrada tenir la pilota i apostar per un 4-2-3-1 o un 4-3-3, i on tothom sap que ha de treballar en defensa”.

Un 'decision maker'

Robert Martínez s’ha definit com un decision maker. “No soc un líder. Soc la persona que pren la decisió final després de tenir tots els elements de judici. I soc, a més, un tècnic al que li agrada millorar la qualitat excepcional que tenen els seu jugadors. És a dir, si tinc un jugador que té un bon un contra un, la meva feina és la d’ajudar-lo a millorar la seva efectivitat i, sobretot, el moment i on s’ha de jugar aquest un contra un. Si ell millora, ho fa tot l’equip”, apunta.

Respecte a la identitat de joc, ho té molt clar: “La meva idea de joc és una, això és evident, el meu estil és el de Johan Cruyff, el de tenir la pilota, però soc conscient que un entrenador ha d’adaptar aquesta idea al tipus de jugadors que té i al club o la selecció on està entrenant”, ha argumentat als tècnics blaugrana presents a la videoconferència abans de fer referència a un dels moments clau de la dinàmica del grup: la pretemporada. “És allà quan agafo un per un els meus jugadors i els dic: ‘Mira, aquesta és la meva idea de joc, ara intenta ensenyar-me què pots aportar tu a l’equip. L’èxit d’un equip d’alt rendiment es basa en que cadascú tingui molt clar quin és el seu rol, en una actitud positiva on tothom sap el que ha de fer per a l’equip i en unes evidents ganes de millora a cada entrenament. I , per últim, i molt important, el jugador ha de sentir que té llibertat per poder prendre decisions”, conclou el líder de la selecció número 1 del rànquing FIFA: Bèlgica. Un català de dimensió internacional.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut