Placatge a les lesions

Placatge a les lesions

El Barça Rugby es manté a ple rendiment amb sis sessions setmanals de preparació física, per prevenir lesions de cara al retorn als terrenys de joc

El rugbi és, segurament, un dels esports del Club en el qual l’aspecte físic té més importància. No només per tractar-se d’un esport de contacte, sinó perquè el grau de gravetat en cas de lesió augmenta exponencialment.

Segons un informe de l’agost del 2019 de World Rugby (l’estament internacional que vetlla per aquest esport), el placatge és el responsable del 76% de les commocions cerebrals, acció que s’ha triplicat des del mundial del 1987 arran de les evolucions que ha tingut un esport pioner a adaptar-se als nous temps. Així doncs, no és estrany que World Rugby es plantegi limitar els placatges a la part inferior del cos (per sota de la cintura), tot i que això implicaria una revolució total al món de l’oval.

Objectiu: mantenir la massa muscular

Més enllà de les noves modificacions que puguin arribar al rugbi, la realitat és que els jugadors han de tenir molt en compte l'aspecte físic, un dels múltiples factors que els pot permetre lliurar-se d'una lesió. Per aquest motiu, el Barça Rugby no ha deixat de treballar en aquests dies de confinament.

“Ara mateix, l’objectiu és mantenir el nivell de força per no perdre massa muscular així com mantenir una bona composició corporal”, assegura Roger Font, preparador físic del primer equip del Barça Rugby. La massa muscular és la clau “per poder aguantar els contactes”, remarca Font, que s’ha encarregat de planificar les rutines de treball de l’equip.

Treballar en grup

És per aquest motiu que l’equip de Divisió d’Honor del Barça fa sis sessions d’entrenament a la setmana, totes de manera conjunta. És a dir, mitjançant la videoconferència tot l’equip segueix entrenant-se com si res hagués canviat.

“Les rutines que planifiquem són el més adaptables a la situació actual”, apunta Font, fet que obliga a fer treballar la imaginació per convertir un cartró de llet, una garrafa d’aigua o una motxilla amb qualsevol cosa dins en noves màquines de gimnàs.

Les sessions se centren principalment en treballs de mobilitat i, especialment, força, així com un treball cardiovascular que, tot i les dificultats, és vital. 

A tot això, cal sumar-hi “uns challenges que hem preparat perquè els jugadors segueixin motivats”, afirma Font. “Hem realitzat diversos equips i una lligueta perquè fer exercici sigui més entretingut. A més, d’aquesta manera també ens permet mantenir l’equip endollat i motivat en un moment en el qual costa omplir el temps”.

La tornada a la competició

Tot plegat permet al Barça Rugby seguir treballant per a la tornada a la competició, ja sigui per acabar la temporada actual o encarar la vinent. És evident, però, que caldrà recuperar el temps perdut, ja que quatre setmanes sense poder entrenar-se al cent per cent poden passar factura.

Els estudis indiquen que per cada dues setmanes d’inactivitat en calen quatre per evitar lesions, tot i que “si bé és cert que es podria forçar la màquina, el risc de lesió augmenta. De totes maneres, el més important és treballar per mantenir l’estat de forma tant si es reprèn la competició o no”,  perquè, com recorda el preparador físic del l’equip sota les ordres de Sergi Guerrero: “Estar a casa sense fer res, es nota”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut