Jorge Valdano rep el premi Vázquez Montalbán de periodisme esportiu

Jorge Valdano rep el premi Vázquez Montalbán de periodisme esportiu

El president Josep Maria Bartomeu; la vicedegana del Col·legi de Periodistes, Núria de José, i el fill de l'escriptor, Daniel Vázquez, lliuren el guardó al comentarista, articulista i exfutbolista argentí

El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu; la vicedegana del Col·legi de Periodistes de Catalunya, Núria de José, i el fill de l'escriptor Manuel Vázquez Montalbán, Daniel Vázquez, han lliurat el guardó del XIV Premi Internacional de Periodisme Esportiu Vázquez Montalbán a l’exjugador i exentrenador de futbol Jorge Valdano per la tasca que està efectuant els darrers anys com a articulista i comentarista de futbol en diferents mitjans de comunicació.

El lliurament del premi ha tingut lloc aquest migdia en un acte que s’ha celebrat a l’Auditori 1899 del Camp Nou, que ha comptat també amb la presència del vicepresident primer, Jordi Cardoner; el vicepresident institucional, Emili Rousaud; la secretària de la Junta Directiva, Maria Teixidor; el directius Xavier Vilajoana, el CEO del Barça, Òscar Grau, i la delegada de Cultura del Club, Teresa Basilio.

Qualitat literària i innovació en el llenguatge

El jurat del premi ha valorat "la qualitat literària del guanyador i la seva capacitat per innovar en el llenguatge a l'hora d'explicar el fenomen del futbol en els seus articles, en els seus comentaris o en els seus llibres". L’experiència de Jorge Valdano, adquirida com a jugador i com a entrenador, i la seva particular visió del món del futbol s’han vist reflectides també en la publicació de diversos llibres, i exercint de ponent en molts actes o conferències en què trasllada ensenyaments del món de l’esport al sector empresarial.

A l’acte de lliurament d’aquest Premi Internacional de Periodisme Esportiu Vázquez Montalbán també han estat presents la majoria de membres del jurat del premi, integrat per Mònica Terribas, Joaquim Maria Puyal, Ramon Besa, Sergi Pàmies, Jordi Basté, Jaume Pujol-Galceran, Xavier Folch, Borja de Riquer, Santiago Segurola, Xavier Bosch, Josep Maria Solé-Sabaté, Teresa Basilio, Òscar Grau i Josep Vives.

El portaveu del Club, Josep Vives, en la seva funció de secretari del jurat, ha llegit l’acta de la reunió en què es va concedir el premi a Jorge Valdano i l’escriptor i periodista Sergi Pàmies, membre del jurat del premi, ha estat l’encarregat de glossar la figura del guardonat.
 
Entre altres coses, Pàmies ha destacat que "Vázquez Montalbán i Jorge Valdano van tenir l'oportunitat de conèixer-se i admirar-se mútuament i veien el periodisme esportiu com a transmissió d'una ètica". Per Pàmies i pels components del jurat, Valdano representa la reflexió i l'opinió respectuosa, i la seva experiència com a jugador i entrenador reforcen la seva autoritat a l'hora d'opinar i escriure de futbol. Pàmies també ha fet referència a la connexió argentina de Valdano amb dos ídols argentins del Barça, com Maradona i Messi, i l'admiració que tenia el guardonat per les seves figures i el seu talent fubolístic.

Futbol, societat i cultura

Jorge Valdano s'ha dirigit als presents per agrair el premi i ha recordat que era un lector de Vázquez Montalbán. "Poc després d'arribar a Espanya l'any 1975 vaig començar a llegir els escrits de Manolo Vázquez Montalbán i vaig començar a veure el futbol com una manera de construir ponts amb la societat i la cultura". Per l'argentí, el futbol i la paraula sempre han estat relacionats: "El futbol sense la paraula és poca cosa, i quan vaig convertir el futbol en la meva professió vaig buscar el plaer a la lectura. Ara és tot un honor poder rebre aquest premi i estar en la llista d'admirats periodistes i escriptors que ja han passat per aquest lloc".

El president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, ha expressat el seu agraïment a tots els que fan possible el lliurament d'aquest premi, tant els membres del jurat, la família de Vázquez Montalbán i la col·laboració del Col·legi de Periodistes de Catalunya, i ha manifestat que "Manolo també hauria donat el premi a Jorge Valdano per tota la tasca que està realitzant". Pel president blaugrana, en aquesta edició es premia "un home que parla i entén de futbol, perquè ha estat futbolista, entrenador, empresari, comentarista i comunicador. Un home intel·ligent que molts cops ens fa veure allò que ens pot escapar, i que ens reconcilia amb la veritat, el periodisme i la realitat". 

Valdano segueix el corrent intel·lectual que va iniciar Vázquez Montalbán i que va enlairar el futbol. Per això Bartomeu ha tancat la seva intervenció manifestant que "en unir les figures del Manolo i el Jorge, aquest premi torna a donar prestigi al periodisme". 

_W9A1344


Aquest premi, que es lliura des de l’any 2004 en memòria i homenatge a Manuel Vázquez Montalbán, distingeix les trajectòries periodístiques en dues categories: periodisme cultural i polític i periodisme esportiu. Aquesta segona categoria l’atorguen el Col·legi de Periodistes de Catalunya i el FC Barcelona.

El palmarès del Premi Internacional Vázquez Montalbán de Periodisme Esportiu és el següent:

2004: Patrick Mignon
2005: Joaquim Maria Puyal
2006: Juan Villoro
2007: Simon Kuper
2008: Candido Cannavò
2009: Ramon Besa
2010: Eduardo Galeano
2011: Santiago Segurola
2012: Nick Hornby
2013: Sergi Pàmies
2014: Eduardo Gonçalves de Andrade ‘Tostão’
2017: Michael Robinson
2018: Emanuela Audisio
2019: Jorge Valdano

Els anys 2015 i 2016 el premi no es va convocar.

Bartomeu: “El Barça no ha contractat cap servei per desprestigiar ningú”

Aprofitant l'acte del lliurament del premi Vázquez Montalbán, Josep Maria Bartomeu, s’ha referit a les acusacions que ha rebut el Club sobre pràctiques poc ètiques en les xarxes socials a través d’una empresa de monitoratge amb la qual té una vinculació contractual. Josep Maria Bartomeu ha estat rotund i contundent: “En primer lloc, i perquè ningú tingui cap dubte, el Barça no ha contractat cap servei per desprestigiar ningú, ni cap jugador, ni cap polític, ni cap directiu, ni cap expresident. És rotundament fals. I ens defensarem on calgui, i per tots els mitjans al nostre abast, davant de qui ens acusi d’aquest tipus de pràctiques”.

Bartomeu ha reconegut que des del 2017 el Club té contractat aquest tipus de serveis de monitoratge “com tenen la immensa majoria de les grans corporacions al segle XXI” i ha confirmat que davant la confirmació que “un dels comptes vinculats a una de les empreses proveïdores d’aquests serveis ha fet algun comentari inadequat en relació amb persones de la nostra organització, aquest matí he donat instruccions per rescindir aquest contracte”.

El president ha continuat amb la seva explicació i ha volgut deixar clar que “a la pregunta de si hem encarregat el monitoratge de les xarxes socials, la resposta és SÍ, i ho seguirem fent. A la pregunta de si hem encarregat desprestigiar persones o institucions a través de la xarxes socials, la resposta és NO, i perseguirem qui ens acusi d’això”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut