Hanga: “Afrontarem el partit de Copa com si fos l'últim”

Hanga: “Afrontarem el partit de Copa com si fos l'últim”

L'hongarès analitza el primer pas del Barça a la competició del KO, el València, i també explica que l'equip pot "guanyar molta confiança a través de la defensa"

Un líder defensiu silenciós. Adam Hanga rep els mitjans del Club amb senzillesa i simpatia. Dues característiques que a la pista es converteixen en omnipresència i en intensitat. Dos dels seus baluards per defensar, de nou, el títol de la Copa del Rei. Màlaga espera en l'horitzó proper, i el magiar parla del passat, present i futur més immediat en clau blaugrana.

Com va ser créixer amb una pilota de bàsquet a Hongria?
Vaig començar a jugar amb 6 anys, però fins als 14-15 no sabia que seria jugador professional. Amb 15 anys em vaig mudar de Budapest a Székesfehérvár per començar a jugar de professional. Va ser una mica dur perquè era jove i estava lluny de la meva família. Però va ser la millor decisió de la meva carrera, ja que vaig créixer com a jugador i com a persona. I em va permetre ser on soc ara, al Barça.

El va veure madurar, però no aixecar títols fins a la seva arribada al Barça. Com valora els dos trofeus de Copa del Rei en els seus dos primers anys com a culer?
Aquests dos títols signifiquen molt per a mi; els valoro molt. Quan un jugador es retira recorda els títols. Òbviament, hi ha hagut partits que he jugat bé, he anotat molts punts... No obstant això, aquests dos partits guanyats contra el Madrid per aixecar el trofeu és el que recordaré quan tingui 60-70 anys. El jugador juga per aconseguir títols.

"Hem d'anar a poc a poc, no posar-nos molta pressió a nosaltres mateixos"

Adam Hanga

Aquests dos títols seguits han esvaït el tòpic que a la Copa no hi ha favorits i ara són el rival que cal batre en aquesta edició?
No sé si som els favorits, però la primera la vam guanyar sense ser-ho. Òbviament aquesta l'afrontem de manera diferent. Estem jugant bé, tant a l'Eurolliga com a la Lliga. És cert que estem en una bona situació, però la Copa és una competició totalment diferent. En tres dies has de guanyar tres partits i és complicat. Hem d'anar a poc a poc, sense posar-nos molta pressió a nosaltres mateixos, perquè serà complicat guanyar-ne tres de seguides. Però ho intentarem: anem a Màlaga a guanyar la Copa.

Què significa jugar aquesta competició amb els colors del Barça?
Significa molt. Quan vaig fitxar pel Barça va ser un somni fet realitat. Durant aquests tres anys que porto, a poc a poc, hem crescut com a equip i hem millorat. Ara, em sento a casa, la meva família està molt contenta. Quan vaig a Hongria dic que vaig a casa, però no és veritat. Perquè casa meva és aquí, a Barcelona.

Precisament aquest estiu va allargar la seva vinculació amb el blaugrana fins al 2022. La paraula estabilitat què li diu?
Estic contentíssim, igual que la meva família. L'estabilitat és important, sobretot per a la meva família. Soc una persona a qui li agrada molt l'estabilitat de poder ser aquí. En un club històric, que sempre lluita per títols. Estic encantat de ser història del Barça. 

El futur més immediat, però, és la Copa d'aquesta setmana. Com veu l'equip i el primer partit davant el València Basket?
Arribem amb confiança, en un bon moment de joc. Però hem d'estar bé tàcticament i mentalment. El primer pas és superar el València; serà un partit complicat. És un equip al qual li agrada jugar al pal baix, i té molta experiència. Hem jugat quatre partits contra ells aquest curs i en tots hi ha hagut pròrroga o una pilota decisiva. Hem d'afrontar el partit com si fos l'últim.

Hanga abraça el repte de la Copa 2020

Arriben al torneig amb nou victòries seguides. Quina és la clau del bon funcionament de tot el grup?
Tenim sis-set jugadors que formen la base de l'equip des de fa tres anys. I, a més, hem fitxat jugadors amb molta qualitat. Des del primer moment tothom sap què ha de fer i hem construït un bon elenc; però sempre podem millorar.

Quin és el seu valor dins del grup?
Aquest any és diferent per a mi. Durant tota la meva carrera he jugat en posició de 2 i de 3. No obstant això, aquest any faig de base. Tinc més responsabilitat que en els anys anteriors i he de pensar molt més en els meus companys. En defensa, la responsabilitat també és més gran perquè, com diu el coach, tot comença en la defensa d'1

A vostè, li agrada més defensar o atacar?
A tots els jugadors els agrada més atacar (riu). Tothom vol sumar punts. Però d'ençà que vaig arribar d'Hongria el meu primer objectiu era millorar la meva defensa; si els preguntes als meus entrenadors d'Hongria, diran que no defensava res. M'he centrat molt en la meva defensa i he arribat a ser el millor d'Europa. Però aquest any és diferent, perquè he de defensar de base. I és per això que, de nou, estic madurant per aprendre com ser el millor jugador possible.

Quina importància ha tingut Svestilav Pesic en la seva evolució?
Parlem molt de la defensa, tant abans del partit com durant. És un entrenador que m'ajuda, cada dia, a ser millor en la posició de base.

En els entrenaments què treballen més, la defensa o l'atac?
Les dues coses. Els dies que treballem una mica més la defensa és perquè en el partit anterior hem rebut molts punts. En cas contrari, si no hem pogut fer més de 60 punts, treballem més l'atac. Però sí que és cert que la nostra filosofia és començar tot des de la defensa. Sempre hem de pensar que el rival no faci cistella. Quan defensem bé, després en atac tot és més fluid. Podem guanyar molta confiança a través de la nostra defensa.

Fora de la pista, les seves dues filles són molt importants. Però què li ha aportat dins el parquet el fet de ser pare de dues nenes?
M'ha aportat molt. Com a esportistes, hi ha dies que estem una mica tristos per un mal partit, per una mala dinàmica, i aquest moment fosc és quan la família ajuda. Quan arribo a casa i veig les meves dues filles m'oblido de tot; ajuda molt. Tenir una família era l'objectiu de la meva vida. Si elles estan contentes, jo també.

Més enllà del bàsquet, li agrada molt la Fórmula 1. Quina escuderia seria el Barça de bàsquet?
Seria Ferrari. Perquè són dues entitats amb molta història.

Hanga descriu cada peça del grup

Hanga descriu els seus companys
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut