Ferdinand Daucik: capità de l’Slavia i tècnic campió al Barça

Ferdinand Daucik: capità de l’Slavia i tècnic campió al Barça

Entrenador culer durant la daurada dècada dels anys 50, el tècnic eslovac va jugar també un total de nou anys al conjunt txec, rival blaugrana a la Champions

Nascut el 30 de maig del 1910 a la localitat eslovaca de Sahy (aleshores pertanyent a l’imperi austrohongarès), Ferdinand Daucik ha passat a la història blaugrana com l’entrenador del mític equip de les Cinc Copes que va liderar el seu cunyat Ladislau Kubala la temporada 1951/52, quan el Barça va guanyar tots els trofeus en disputa.

Arribat al FC Barcelona l’any 1950 juntament amb Kubala, el periple barcelonista de Daucik va anar fortament lligat al de l’astre hongarès. D’aquesta manera, els seus inicis al Barça van ser molt difícils, però quan Kubala va ser autoritzat a jugar partits oficials amb la samarreta blaugrana, l’abril del 1951, la seva sort va canviar radicalment, ja que l’equip barcelonista es va convertir en una màquina de fer futbol i guanyar títols gràcies al concurs de figures tan destacades com Ramallets, Biosca, Segarra, Seguer, Gonzalvo III, Basora, César i el mateix Kubala, entre d’altres.

La relació contractual de Daucik amb el Club va finalitzar la temporada 1953/54, deixant enrere un palmarès envejable: dues Lligues, una Copa Llatina, tres Copes d'Espanya i dues Copes Eva Duarte.

Molts anys després, el 1977, es jubilaria a l’equip barceloní del Sant Andreu després d'haver dirigit un munt d'equips diferents, la majoria a Espanya, amb un total de 553 partits a la Lliga espanyola, 488 d’aquests a Primera Divisió. Va morir a la localitat madrilenya d’Alcalá de Henares el 14 de novembre del 1986.

Daucik va guanyar dues Lligues, una Copa Llatina, tres Copes d'Espanya i dues Copes Eva Duarte amb el Barça

Capità a l’Slavia de Praga

Val a dir que el tècnic eslovac ja atresorava un dens currículum futbolístic quan va arribar a Barcelona a la primeria de la dècada dels cinquanta. Després de jugar a l’Slovan de Bratislava (aleshores CsSK Bratislava) durant cinc temporades, va militar a l’Slavia de Praga els anys 1933-1942, i va arribar a ser capità de l’equip i jugador-entrenador en el període 1937-1939, abans de complir els 30 anys. De fet, l’Slavia de Praga va ser també el seu últim equip com a professional.

Va ser internacional per Txecoslovàquia i va arribar a jugar la final del Mundial d’Itàlia 34, perduda de manera injusta davant la selecció amfitriona. Quatre anys més tard es va rescabalar amb la conquesta de la Copa Mitropa, una prestigiosa competició internacional oberta a equips de l’Europa Central i Itàlia.

L’any 1942, un cop penjades les botes de futbolista, Daucik va començar de manera definitiva la seva perllongada carrera com a entrenador, enmig de les convulsions de la II Guerra Mundial i el posterior adveniment al poder dels comunistes a la Txecoslovàquia de la postguerra, circumstància que al capdavall l’acabaria portant l’any 1950 a Barcelona com a tècnic de l’Hungaria, un equip format per pròfugs de l’Est que aleshores deambulava per l’Europa Occidental a la recerca de sortides professionals individuals.

Ferdinand Daucik ha passat a la història blaugrana com l’entrenador del mític equip de les Cinc Copes

El Barça, a la presentació de la còpia de la Copa Mitropa

Aquest dimarts va tenir lloc al Museu de L'Eden Arena la presentació de la còpia de la Copa Mitropa, on va estar present el vicepresident del FC Barcelona Jordi Moix. 81 anys després de la conquesta d'aquesta Copa per part de l'Slàvia de Praga, el club txec ha aprofitat la visita del FC Barcelona -amb Ferdinand Daucik com a vincle entre totes dues entitats- per presentar una rèplica del trofeu guanyat al 1938.

La recreació d'aquest trofeu, desaparegut durant la invasió de l’Alemanya nazi a la Segona Guerra Mundial, ha estat elaborat per un orfebre de més de 80 anys durant més d'un any.

 

Jordi Moix a la presentació de la còpia de la Copa Mitropa
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut