Ramon M. Calderé: “En el futbol, els artistes són els jugadors”

Ramon M. Calderé: “En el futbol, els artistes són els jugadors”

L'exjugador del Barça respon el qüestionari Onze Inicial

Ramon Maria Calderé (Vila-rodona, 16 de gener 1959) va arribar al FC Barcelona després d’haver respost un anunci a la premsa on es demanaven joves amb bones aptituds per al futbol. Després de marxar cedit i de jugar al Valladolid, va tornar al Barça, on va estar al filial. Fins que Terry Venables el va fer debutar amb el primer equip, ni més ni menys que en el Madrid – Barça que obria la temporada 1984-85. I va marcar el tercer gol. Lògicament aquest és un dels millors moments que recorda del seu pas pel Barça. Un exjugador format a les categories inferiors del Club i amb un llarg recorregut posterior a diferents equips com a jugador i entrenador.


1-    Quina emoció vas sentir el dia que vas debutar amb el Barça? Estava en núvol. Realment vaig tenir una alegria que en veure que un objectiu que m’havia proposat es feia realitat. Amb 10 anys anava alguna vegada a l’Estadi i era un autèntic somni ja només veure un partit.

2-    El millor moment que recordes del teu pas pel Barça va ser... Primer el dia en què vaig debutar. Seguidament, el debut amb partit oficial al Bernabeu i amb un resultat de 0-3 [Calderé va marcar un dels gols]. Aquella temporada el Barça va guanyar la Lliga amb Terry Venables.

3-    Un partit per oblidar. La tornada dels quarts de final de la Copa d’Europa al camp del Porto. I, tot i que no vaig poder jugar per estar sancionat, la final de la Copa d’Europa a Sevilla contra l’Steaua de Bucarest i que vam perdre als penals.

4-    Quina era la teva activitat preferida durant les concentracions? Parlar moltíssim amb el meu company d’habitació, Pep Moratalla. I dormir bastant.

5-    Tenies alguna superstició o mania quan saltaves al terreny de joc? No en tenia cap. Només per jugar més còmode amb les mitgetes al turmell i sense espitlleres.

6-    Amb quina llegenda del Barça t’hauria agradat fer uns tocs? Amb Johan Cruyff, tot i que quan ell va arribar de míster vaig arribar a poder fer alguns rondos.

7-    De tots els objectes de la teva època al Barça, n’hi ha algun que no regalaràs mai? Ho he regalat gairebé tot. De la meva època al Barça només vaig guardar unes rèpliques de la Lliga i la Copa del Rei.

8-    Què ha de millorar en el món del futbol? Dues coses: la professionalitat total de l’arbitratge i que hi hagi menys interessos personals del poder.

9-    Ja hem vist el millor Barça de la història? Serà molt, molt difícil i complicat repetir el que s’ha vist d’en Johan Cruyff, Pep Guardiola, Tito Vilanova... i ara Luis Enrique. Però sempre aniran sortint entrenadors i jugadors de talent i que faran que el futbol continuï evolucionant. Però en el futbol els artistes són, lògicament, els jugadors.

10-    De no haver estat futbolista, que t’hagués agradat ser?  Uf! Només em veia fent e mateix, sincerament. Però suposo que hagués estat sent administratiu.

11-    La pròxima Pilota d’Or ha de ser per a... depenent del que falta d’any m’imagino que repetirà Messi. Compte amb Neymar, que pot ser el proper...

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut