Ricardo Zamora va marcar de penal fa 95 anys

Ricardo Zamora va marcar de penal fa 95 anys

És l’únic porter de la història del FC Barcelona que ha marcat un gol en partit oficial Va anotar el segon gol blaugrana al partit del Campionat de Catalunya que va enfrontar el Barça amb l’Internacional al camp del carrer Indústria

Fins ara, l’únic porter barcelonista a la història que ha marcat un gol en partit oficial és Ricardo Zamora. Va ser el 14 de desembre del 1919, ara fa noranta-cinc anys, quan va anotar de penal el segon gol blaugrana al partit del Campionat de Catalunya que va enfrontar el Barça amb l’Internacional al camp del carrer Indústria (2-1).

Conegut a la seva època com ‘el Diví’, Zamora encara és considerat per molts el millor porter de la història del futbol. Malgrat que el seu cor era espanyolista, va arribar a jugar al Barça entre els anys 1919 i 1922. Amic íntim de Josep Samitier, va fer una parella espectacular amb ell durant aquells tres anys. Després, ja a l’Espanyol, la unió es va tornar cordial i d’aferrissada rivalitat. Va inventar la ‘zamorana’, el rebuig de la pilota amb el colze. I també sabia marcar de penal.

El porter golejador

Aquell 14 de desembre del 1919 es va disputar un partit molt aspre i dur del Campionat de Catalunya, en part a causa de la gran animositat que regnava entre el Barça i l’equip també barceloní de l’Internacional, però també a causa de la incompetència de l’àrbitre Timor, segons diuen les cròniques de l’època. Finalment el Barça es va endur la victòria per 2-1, amb gols d’Alcántara i el porter Zamora de penal. Desconeixem la raó per la qual justament ell va ser l’encarregat de transformar la pena màxima, però tenint en compte el seu caràcter extravertit, és molt possible que el Diví acabés per imposar el seu criteri. Aquell dia l’entrenador barcelonista Jack Greenwell va alinear aquests jugadors: Zamora, Coma, Galícia, Torralba, Sancho, Samitier, Vinyals, Julià, Sesúmaga, Alcántara i Plaza.

Un epíleg curiós

Molts anys després, el 8 de febrer del 1978, el Barça va viure al Camp Nou un plàcid partit de Copa del Rei, amb golejada sobre el Getafe per 8-0. Al minut 85, ja amb el resultat definitiu al marcador, l’àrbitre va xiular penal a favor de l’equip local. Aleshores el públic va demanar a crits que el porter barcelonista Pedro Maria Artola el llancés. Artola va accedir, però el seu xut va sortir per sobre del travesser. Va ser una llàstima, perquè si el porter basc hagués transformat el penal ara estaria al costat de Ricardo Zamora a la història blaugrana.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut