Presentació del llibre que recupera la figura de Marià Cañardo

Presentació del llibre que recupera la figura de Marià Cañardo

El vicepresident Jordi Cardoner assisteix a l’acte de presentació de ‘El primer campeón”, sobre la història d’un dels primers ídols del ciclisme espanyol i que va vestir els colors blaugrana durant set anys

Avui l’Auditori 1899 ha acollit la presentació del llibre 'El primer campeón. El mundo que vio Mariano Cañardo', obra d’Iván Vega, i que pretén recuperar i reivindicar la memòria d’aquest ciclista vinculat estretament a la història del FC Barcelona, que ha estat un dels esportistes més grans de Catalunya i un referent per a diverses generacions dels anys 20, 30 i 40 del segle XX.

L’acte ha comptat amb la presència del vicepresident del FC Barcelona, Jordi Cardoner, així com del president de la Volta Ciclista a Catalunya, Rubèn Peris; l’autor del llibre, Iván Vega, i l’editor de Cultura Ciclista, Bernat López. També hi ha assistit una representació de la família Cañardo encapçalada per la seva filla, Neus Cañardo, i el seu nét, Joaquim Rigau Cañardo.

El llibre recull la història de Cañardo, el primer gran campió del ciclisme espanyol en l’àmbit professional, dotat d’un talent que fins aleshores era inimaginable per a la seva època. Nascut a la localitat navarresa d’Olite el 1906, la seva família es va traslladar a Barcelona quan només tenia 13 anys. A poc a poc es va endinsar en el món del ciclisme fins a convertir-se en un gran referent en aquest esport i ser un dels grans mites esportius d’aleshores, compartint protagonisme amb altres ídols de masses dels anys 20 i 30, com Samitier i Zamora.

Lliurament diumenge d’una nova Medalla d’Or

Reconegut culer, Cañardo lluïa sempre l’escut del Barça a la solapa. De fet, va ser l’ànima de l’antiga secció de ciclisme, en què va defensar la samarreta blaugrana durant set temporades. Un cop es va retirar, el 1943 a l’edat de 37 anys, el FC Barcelona va voler reconèixer el seu barcelonisme de soca-real atorgant-li la Medalla d’Or del Club, distinció que es va extraviar al cap del temps. Aquest diumenge, a la Llotja Presidencial del Camp Nou i coincidint amb el partit de Lliga entre el FC Barcelona i el Vila-real, es farà el lliurament als seus familiars d’una nova Medalla d’Or.

Per finalitzar l’acte de presentació del llibre, el vicepresident Jordi Cardoner ha sorprès la família Cañardo amb un regal especial: una rèplica de la sol·licitud d’alta de soci de Marià Cañardo, que data del 1927.

Declaracions del vicepresident Jordi Cardoner:

“Aquest llibre és necessari perquè és de justícia recuperar i recordar la figura d’aquest gran campió i gran barcelonista que va ser Marià Cañardo”.

Declaracions de l’autor Iván Vega:

“Estem aquí celebrant una gran tarda en record de Marià Cañardo. Ell va inventar part del ciclisme que avui dia coneixem”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut