Marc Serra: “El bon moment del nostre Futbol 7 referma l'aposta futbolística

Marc Serra: “El bon moment del nostre Futbol 7 referma l'aposta futbolística"

L’entrenador de l’Aleví A i coordinador del Futbol 7 blaugrana valora en aquesta entrevista l’inici de temporada en què els quatre equips alevins del Barça ocupen en aquests moments la primera posició de les seves respectives lligues

Marc Serra va arribar al FC Barcelona la temporada 2010/11 procedent del Gimnàstic de Manresa per fer-se càrrec del Benjamí A. Cinc anys després, aquest manresà de naixement és l’entrenador de l’Aleví A i coordinador d’un Futbol 7 blaugrana que es troba en un excel·lent moment de salut tot i que la sanció FIFA no permet inscriure els nous fitxatges d’aquesta temporada fins al mes de gener. El bon joc dels equips alevins i benjamins i els resultats assolits des que va començar la temporada 2015/16 demostren que la Masia està més forta que mai. Els quatre alevins del Barça lideren les seves respectives lligues a Preferent i Primera Divisió, mentre que el Benjamí A també marxa primer en la Preferent.

--Si hi ha aquesta setmana un entrenador satisfet al futbol base blaugrana, és vostè. Els quatre equips alevins del Barça no només van líders de les seves respectives categories, a Preferent i Primera Divisió, sinó que ho fan amb un balanç global de 29 victòries, dos empats i només una derrota i 223 gols marcats per només 36 d’encaixats. Quina valoració fa d’aquesta trajectòria?

Excel·lent. Anar líders o no a les nostres respectives lligues no importa, és el de menys. Crec que aquest no ha de ser el nostre objectiu, sinó que ha de ser la conseqüència de fer les coses ben fetes. Nosaltres no canviarem ni la nostra metodologia de treball ni la nostra filosofia de joc pel fet d’anar líders o no. Nosaltres treballem com creiem que s’ha de fer, mantenint-nos fidels al nostre estil, a l’ADN Barça, buscant sempre la millora del jugador en cada entrenament i intentant inculcar-los una idea de joc pròpia del Barça. Un estil que els farà millors jugadors. Si com a conseqüència de fer tot això anem líders, doncs perfecte. Genial. A tots ens agrada ser els primers, als nens, als tècnics, a tots ens ajuda a poder dir que estem fent la feina ben feta i ens referma en la nostra aposta futbolística en un moment en què s’ha qüestionat injustament la Masia, ja que no només seguim formant bons jugadors, sinó que continuem formant persones amb uns excel·lents valors.

-- Com valora la temporada que està fent el seu equip, l’Aleví A, després de la victòria per 7-1 contra la Damm CF ‘B’ que els deixa com a líders en solitari del Grup 1 de la Preferent Aleví amb nou victòries, 90 gols a favor i només quatre d’encaixats?

La valoració només pot ser molt positiva i referma el que comentava en la resposta anterior. Els nanos estan fent molt bona feina, són una generació molt bona de jugadors on la majoria fa molts anys que estan junts al Club. Hem guanyat els nou partits que hem jugat fins ara, marcant 90 gols i només encaixant-ne quatre; i tot amb un equip format per 12 nanos de la casa, ja que tenim dos jugadors fitxats que no es poden incorporar fins al gener. Això et demostra que els resultats arriben gràcies al treball dels entrenadors que han tingut anteriorment, l’esforç dels nois i una feina de captació ben feta en benjamins i prebenjamins. Nosaltres creiem que el treball realitzat durant tota l’etapa de Futbol 7 ha de donar els seus fruits a l’Aleví A i l’Aleví B, que és el pas previ a la seva incorporació al futbol 11, ja com a infantils.

-- A més, l’Aleví B va aconseguir aquest diumenge una gran victòria contra el RCD Espanyol ‘A’, per 2-1, a la Ciutat Esportiva Joan Gamper, que vostè mateix va presenciar en companyia d’Aureli Altimira i Jordi Roura.

Sí. L’Aleví B va aconseguir una treballada i meritòria victòria contra l’Espanyol. Al final, si un analitza l’Aleví A i l’Aleví B veurà que, per dir-ho d’alguna manera, treballem junts. Som dos equips però creiem que han de ser els dos millors equips pel que fa a talent de Catalunya i si treballem bé i amb constància com s’està fent en el futbol formatiu blaugrana des de fa molts anys, els fruits surten. Té molt mèrit que l’Aleví B hagi guanyat aquesta setmana un dels rivals més durs que tenim aquí a Catalunya com és l’Espanyol 'A', i m’alegro per ells perquè referma la feina que estan fent els jugadors i els tècnics Jordi Font i Josep Ramon Olivé a la banqueta.Els números demostren com l’ADN Barça sempre està present en el nostre estil

-- El fet que els quatre equips alevins portin una mitjana de 6,9 gols a favor per només 1,1 gols encaixats és una clara radiografia que referma la filosofia Barça?

Sí, per descomptat. Són uns números que demostren com l’ADN Barça sempre està present en el nostre estil. El toc, el control, la possessió de la pilota, la pressió avançada per recuperar ràpidament la possessió... Aquest és el nostre estil. El nen quan surt al pati a l’hora de l’esbarjo el que vol és la pilota, ja que és el mateix que els inculquem nosaltres. Quan no la tenim hem de lluitar per recuperar-la ràpidament, perquè és el que volem i quan la tenim hem d’intentar no perdre-la, perquè el que ens agrada es passar-nos-ho bé amb la pilota. Aquests conceptes que de més grans els demanaran, ja els intentem inculcar de ben petits i a vegades les coses poden sortir millor o pitjor, però creiem fermament en aquesta idea. Els nanos gaudeixen jugant a futbol, s’ho passen bé i és la clau perquè la feina del dia a dia es pugui tirar endavant.Els nanos gaudeixen jugant a futbol, s’ho passen bé i aquesta és la clau

-- El canvi de reglamentació que va introduir la Federació Catalana de Futbol ara fa cinc anys fent passar el futbol aleví d’onze a set jugadors ha estat, per tant, positiu?

Sí. Sens dubte. Els nanos quan jugaven a Futbol 11 intervenien molt poc i se’ls feia el camp molt llarg. Ha estat un canvi molt positiu, sobretot per a nosaltres, el Barça, ja que el que volem és que els nostres prebenjamins, benjamins i alevins estiguin molt en contacte amb la pilota, que millorin els fonaments individuals i les accions tècniques. El pas al Futbol 7 és beneficiós per als nanos, no només perquè adapta les dimensions del camp i de les porteries al seu físic, sinó perquè permet que juguin més minuts i entrin més en contacte amb la pilota. Un fet que és beneficiós per a la seva formació. Per a nosaltres, com a club, és molt millor tenir quatre equips alevins amb unes plantilles més curtes, ja que els jugadors es conjunten i es cohesionen molt més com a grup i això ens permet fer un salt de qualitat en la categoria Infantil quan tots ells passen al Futbol 11. Un fet que es demostra, per exemple, aquesta temporada, en què l’Infantil A i l’Infantil B també són els primers classificats a les seves respectives categories. Si la tria de jugadors és bona a les categories prebenjamí i benjamí, permet una cohesió com a grup que els farà conjuntar-se i ser molt millor bloc quan arribin a les categories infantil i cadets. I això crec que ho estem fent molt bé al FC Barcelona en els darrers anys.

-I tots aquests bons resultats al futbol base arriben en una temporada marcada per la sanció FIFA i la impossibilitat d’incorporar els nous fixatges fins al gener.

Sí. Al final un any sense poder incorporar jugadors al futbol base, sobretot en una edat com l’aleví, en què els nanos fan molts canvis, és un condicionant important, però això també té la seva part positiva i aquesta no és una altra que el fet de veure com tots els nens de la casa han fet un pas endavant, un salt de qualitat que ens ha permès avui poder afirmar que els dos Cadets, els dos Infantils, els quatre Alevins i el Benjamí A són líders a les seves respectives categories, i que els més petits estan realitzant una gran tasca.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut