La fletxa Adama

La fletxa Adama

L'extrem torna al Barça amb la mateixa velocitat que sempre, amb més potència a les seves cames i braços i una experiència a Anglaterra que el pot ajudar a ser útil al club de la seva vida

Després d’un parèntesi de cinc anys i mig a la Premier, Adama torna a jugar amb un idioma Barça que coneix a la perfecció gràcies als seus 11 anys de formació als equips inferiors del Club. Adama és un extrem pur, educat en un model que ara és l’estil que Xavi Hernández defensa com a entrenador blaugrana.

El 7 de juny del 2015 va jugar el seu últim partit amb el Barça B. Derrota 2-0 al camp del Recreativo en un partit trist, ja que tots dos equips havien descendit de manera matemàtica a la Segona B. El partit passa sense pena ni glòria però Adama signa una actuació més que notable sumant deu regats, cinc ocasions creades i una facilitat per desequilibrar de manera individual increïble.

Ell no sabia que seria el seu últim partit, però el va jugar com si ho fos. Dos mesos després es feia oficial la venda d’Adama a l’Aston Villa anglès. El Barça s’assegurava 10 milions d’euros i dos més en variables, al marge d’una opció de recompra que mai s’arribaria a executar. La competència a la davantera del primer equip amb el trident Messi, Suárez, Neymar no deixava lloc al jove Adama que, amb 19 anys, iniciava una nova aventura a Anglaterra.

mini_VME140322A23021

Adama deixava enrere 11 anys de formació al Barça, on havia passat per totes les categories del Club des del Benjamí B fins al primer equip. La Fletxa de l’Hospitalet deixava el Club de la seva vida amb l’esperança de poder tornar-hi algun dia, un fet que ja és una realitat. El bagatge d’onze anys de formació a la Masia pot ser molt útil a l’extrem català d’origen malià.

Els inicis al futbol 7

Adama Traoré inicia el seu camí al futbol base del Barça la temporada 2004/05. Jordi Condom és l’entrenador d’aquell Benjamí B, que era l’equip més petit de tot el planter blaugrana. Jordi Condom havia estat un jugador ràpid i amb bona centrada i es va convertir en el primer mestre del joveníssim Adama, que ja amb vuit anys destacava per unes condicions físiques innates. Al futbol 7 els equips del Barça sempre juguen amb el mateix sistema 1-3-2-1, un porter, tres defenses amb un central i dos laterals, dos migcampistes i un davanter. En aquestes edats els nois acostumen a jugar en diferents posicions fins que a poc a poc van definint el seu rol, però Adama de seguida es va especialitzar en la posició de carriler dret, des d’on conduïa per tota la banda regatejant i superant rivals per pura velocitat. Els rivals es veien incapaços de superar un jugador que no es cansava una vegada i una altra de pujar i baixar per la banda i regalar assistències al davanter centre Marc Gual. 

El salt al futbol 11

A Adama, i també a la resta dels seus companys, els va costar molt el salt del futbol set al futbol 11 que es feia en alevins, però la sort que van tenir és que es van trobar amb un entrenador especial, Albert Puig, que recorda que Adama “va tenir com tots dificultats per adaptar-se a les noves mides del terreny de joc”, però ressalta les qualitats innates del qui ja lluïa el ‘7’ a la samarreta: “Adama era molt ràpid i va haver d’aprendre a acostumar-se a la regla del fora de joc i també a tenir un punt més de pausa, ja que les seves incursions per la banda eren tan elèctriques que sovint quan arribava a la línia de fons centrava però cap company podia rematar perquè no havien pogut seguir-li el ritme”.

Al marge de les seves qualitats futbolístiques Adama era sempre molt estimat al vestidor per la seva humilitat i senzillesa. Era un noi tímid i incapaç de tenir un conflicte amb cap company ni membre del cos tècnic del seu equip. Els entrenadors sí que van ajudar-lo a superar a vegades certa tendència a despistar-se. Franc Artiga, el seu entrenador al Cadet B, relata una anècdota curiosa: “Un dia anàvem en autocar cap a jugar un partit i al cap d’una estona vam veure com Adama estava al darrera corrent perquè s’havia despistat. Era tan ràpid que va córrer gairebé mig quilòmetre sense perdre de vista l’autocar, vam riure molt, Adama era molt estimat al grup”.

 

Amb el Cadet A de Quique Álvarez, Adama fa un pas endavant. El noi veloç que regateja per la banda ha guanyat molta potència i confiança en el seu joc i aquí és quan amb les seves exhibicions davant l’Espanyol i la Damm, a Barça TV se’l bateja com la Fletxa de l’Hospitalet. La Fletxa va tan ràpid que aquella mateixa temporada, encara sent cadet, Òscar García el fa debutar amb el Juvenil A. 

De la Youth League al Barça B

La seva millor temporada amb el Juvenil A coincideix amb una de les grans fites de la Masia, la conquesta de la primera Youth League de la història a l’abril del 2014, amb grans actuacions i una assistència a Munir en la final després d’una gran jugada. 

 

Aquella temporada 2013/14, després d’un inici fulgurant amb el Juvenil A, aconsegueix debutar amb el Barça B  a la Segona A el 6 d’octubre del 2013, amb només 17 anys, i col·labora amb el tercer lloc històric assolit pel conjunt d’Eusebio. D’aquella immillorable temporada cal destacar també que Tata Martino el fa debutar amb els grans el 23 de novembre del 2013 en un partit de Copa davant el Granada on juga els últims nou minuts després de substituir Neymar. 

La seva participació amb el primer equip que dirigia llavors Luis Enrique es concentra en dos partits de Copa davant l’Osca i el Recreativo.

 

El seu primer gol amb el primer equip l’anota davant l’equip aragonès al Camp Nou. Ara, segur que en vindran més.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut