Masia Solidària s’apunta a la via telemàtica

Masia Solidària s’apunta a la via telemàtica

El programa, fruit d’una col·laboració conjunta entre la Masia i la Fundació Barça, s’ha hagut de readaptar a la realitat del coronavirus i ara les trobades entre els diferents equips formatius dels esports professionals i les entitats socials són a través de connexions virtuals

La crisi de la COVID-19 també ha obligat a readaptar el programa Masia Solidaria. Des de fa una setmana, quan l’equip Infantil de Futbol Sala es va reunir virtualment amb els nois i noies de la Fundació Itinerarium, totes les trobades entre els diferents equips formatius del esports professionals i les entitats socials són a través de dispositius tecnològics. Donades les circumstàncies derivades de la crisi sanitària, aquesta ha estat la única possibilitat de mantenir actiu aquest programa, fruit d’una col·laboració conjunta entre la Masia i la Fundació Barça, en el que en aquesta tercera edició participen més de 600 esportistes i 18 entitats.

Malauradament, la crisi de la COVID-19 fa que no es puguin realitzar les trobades telemàtiques amb les 18 entitats. La difícil situació a la què s’enfronten les entitats (especialment les residències de gent gran, hospitals o els centres oberts) fa impossible establir, per ara,  aquestes connexions telemàtiques. Per tant, , de moment, són 7 les entitats amb les que s’ha començat a treballar:  la Fundació Itinerarium, la Fundació Finestrelles, Cáritas de Sant Feliu de Llobregat, d’El Prat i de Viladecans, la Federació Esportiva Catalana de Paralítics Cerebrals, la Fundació Catalana per a la Paràlisi Cerebral: Club Esportiu Esbonat i Amistat Barcelona, el Projecte Home Catalunya i ITA Salut Mental.

Amb les 11 entitats restants, des de la Masia i la Fundació Barça s’han enviat missatges de suport, així com material i contingut socioeducatiu que pot ser d’utilitat en aquest període.

Amb l’objectiu de continuar fomentant el compromís  i la responsabilitat social dels i les jugadors/es de la Masia, durant les activitats, els participants, tant del FC Barcelona com de les entitats socials, es fa una especial incidència en la comunicació assertiva, l’escolta activa, la empatia, la fortalesa mental, el compromís i la flexibilitat davant les circumstàncies que vivim perquè puguin aplicar-se tant al camp com a la vida. Al mateix temps, es contribueix al benestar emocional dels  i les participants de les organitzacions socials.

Durant les connexions, els jugadors i participants de les entitats comparteixen les experiències durant el temps de confinament , intercanvien alguna rutina esportiva o diferents manualitats per fer a casa.

Les dues primeres activitats

La primera experiència virtual va ser una trobada entre l’Infantil de futbol sala i els nois i noies de la Fundació Itinerarium. Una reunió on els i les joves esportistes blaugranes van poder conèixer al Joan Hidalgo:un noi de 18 anys que pateix atàxia telangiectasia. Una malaltia degenerativa que provoca una pèrdua progressiva de coordinació de les extremitats, cap, ulls i un augment del risc d’infeccions. Tots junts van veure un vídeo en el que explica com en Joan, amb l’ajuda del seu pare, construeix robots amb material reciclat. Aquesta experiència va servir als nostres esportistes blaugranes per a què expliquessin la importància de l’esforç, i la superació, així com del reciclatge en una societat com la nostra. L’Infantil de futbol sala també ha pogut conèixer a l’Anna Vives. Una noia amb Síndrome de Down que ha creat la seva pròpia tipografia de lletra disponible per escriure en qualsevol processador de textos. L’objectiu d’aquesta iniciativa de l’Anna és aconseguir difondre-la i potenciar els valors associats a la lletra: la igualtat social i la importància del treball en equip sumant capacitats. El FC Barcelona la va utilitzar per sensibilitzar en el Trofeu Joan Gamper 2013.

La segona activitat va ser fa uns dies amb el cadet b d’handbol i joves de Projecte Home, amb qui es treballen les adiccions comportamentals. La sessió va permetre compartir reflexions i estratègies dels joves per afrontar el confinament.  Avui, s’ha fet la tercera amb la Fundació Finestrelles d’Esplugues de Llobregat. Una institució que promou la defensa dels drets i la dignitat de les persones amb discapacitat intel·lectual. Els nois de l’Infantil A de futbol, dividits en dos grups, han treballat amb els nois i noies de la Fundació Finestrelles. Una vegada trencat el gel amb preguntes del tipus: com portes el confinament o què és el que més trobes a faltar, han realitzat diferents exercicis físics, primer, i diverses manualitats, després. Aquestes activitats els ha ajudat a parlar entre ells, per exemple, de la importància dels estiraments a l’esport i per ajudar-se entre els uns i els altres a fer la manualitat. Ha estat un bon exercici de treball en equip. Els joves futbolistes blaugranes i els nois de la Fundació Finistrelles han posat punt i final a l’activitat compartint les seves impressions respecte a la trobada i emplaçant-se a poder retrobar-se en persona en un futur.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut