El Barça Femení va guanyar el primer títol oficial de la seva història fa 35 anys

El Barça Femení va guanyar el primer títol oficial de la seva història fa 35 anys

El 29 de juny del 1985, l’equip blaugrana va conquerir la Copa Generalitat davant el Vallès Occidental al camp del Badalona

El 29 de juny del 1985, demà farà 35 anys, el Barça Femení va estrenar el seu palmarès oficial amb la Copa Generalitat, el primer títol oficial de la seva història. En aquell moment, aquesta fita esportiva va passar pràcticament inadvertida i, de fet, no ha estat fins ara, quan el Centre de Documentació i Estudis del Club, que està fent una tasca de recerca sobre els 50 anys del futbol femení del Barça, que aquest títol s’ha incorporat al palmarès d’aquesta disciplina. Un palmarès que ja inclou 23 trofeus i converteix el Barça femení en l’equip més guardonat de l’estat espanyol.

Aquest primer títol oficial del Club Femení Barcelona arribaria amb la conquesta de la Copa Generalitat de l’any 1985. Després d’eliminar el Balaguer, el Sabadell i la Penya Barcelonista Barcilona a la tanda de penals, l’equip blaugrana es va classificar per a la final, disputada el 29 de juny al camp del Badalona, a l’avinguda de Navarra, davant el Vallès Occidental.

Va ser un partit molt equilibrat entre dos equips que es coneixien molt, amb marcatges molt estrets, força nerviosisme i escasses ocasions de gol. La balança es va decantar cap al costat blaugrana en el minut 30, quan Emilia Ibáñez va fer una vaselina davant la sortida desesperada de la portera vallesana, la pilota va tocar el travesser i la mateixa davantera barcelonista la va empènyer amb el cap al fons de la xarxa.

Malgrat l’1-0 favorable, les jugadores que entrenava Luis Vega no es van tancar al darrere i van poder marcar més gols, però el marcador ja no es va moure. El Club Femení Barcelona era campió de la Copa Generalitat. L’alineació de l’equip campió la formaven Montse Guimerà, Joana Bernabéu (Pilar Moreno), Kety Pulido, Marta Mestres, Mª Ángeles Navas, Conchi Capilla, M. Vandellòs (Montse Bonachera), Lucía Herrero, Emilia Ibáñez, Inmaculada Romero i Núria Rabanal.

Una història de superació

Aquest primer títol del futbol femení blaugrana recollia els fruits d’una història plena de dificultats i obstacles que van poder ser superades per unes jugadores dotades d’una voluntat de ferro i una il·lusió sense límits. Una història que va començar el dia de Nadal del 1970. Aquell 25 de desembre al Camp Nou, gràcies a les gestions de la fundadora Immaculada Cabecerán, l’equip va disputar el seu primer partit i va quedar sota el padrinatge del FC Barcelona i va poder lluir els colors blau i grana. Entrenat per Antoni Ramallets, aquell conjunt es va dir, en primera instància, Penya Femenina Barcelonista, nom que el 1983 va ser canviat pel de Club Femení Barcelona, més similar al del seu padrí. Tanmateix, no va ser secció oficial del Club fins l’any 2002.

Després de molts intents infructuosos, l’any 1980 el futbol femení havia pogut aconseguir la seva integració a la Federació Espanyola de Futbol. S’obria així un ventall de competicions oficials: en l’àmbit estatal, la Copa de la Reina i, més endavant, la Lliga Nacional Femenina. A Catalunya, la Copa Generalitat i la Lliga Catalana. Cinc anys després, aquell 29 de juny del 1985, va arribar aquest primer títol, i 35 anys després, el Barça Femení, ja com a un esport professional del Club, gaudeix de tot el reconeixement esportiu i social, i ha tornat a conquerir el títol de Lliga i encara opta a arribar a la final de la Champions per segona temporada consecutiva, ja que cal recordar que les noies de Lluís Cortés s’enfrontaran a l’Atlètic de Madrid als quarts de final a partit únic.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut