V. ASPECTES GENERALS I TRANSPARÈNCIA
1. Incompatibilitats membres de la Junta Directiva
El Decret 55/2012, de 29 de maig, pel qual es modifica el Decret 58/2010, de 4 de maig, de les entitats esportives de Catalunya en el seu Article 146, referent a les Incompatibilitats, s’exposa el següent:
1. El càrrec de directiu d’una entitat esportiva catalana és incompatible amb la prestació de serveis professionals sota relació laboral, civil o mercantil a la mateixa entitat esportiva o a qualsevol de les seves entitats instrumentals.
2. Als directius de les entitats esportives catalanes també els afecten les incompatibilitats que preveuen les normes estatutàries o reglamentàries pròpies.
En el mateix sentit, els Estatuts de la Federació Catalana de l’Esport, així com el seu Reglament general, reprodueixen de forma exacta l’article 146 del Decret de les entitats esportives de Catalunya sobre les incompatibilitats dels membres de la Junta Directiva.
2. Normativa interna que regula els conflictes d’interessos dels membres de la Junta Directiva.
El Codi Ètic del FC Barcelona, en el seu apartat 5è fa referència als “Compromisos específics respecte als membres de la Junta Directiva i de les comissions estatutàries, així com al personal de l’alta direcció”. En aquest apartat s’hi inclouen, entre d’altres qüestions, les següents consideracions generals:
o Les persones que assumeixin la responsabilitat de l’administració del Club han d’adequar la seva gestió i adoptar les seves decisions amb estricte compliment dels principis de pertinència i oportunitat.
o La finalitat perseguida ha de ser la d’assolir els objectius principals de l’activitat del Club –èxits esportius i sostenibilitat econòmica dels recursos empleats–, però cal actuar amb pràctiques i conductes que dignifiquin el Club, la seva imatge i els valors que representa.
o En aplicació dels criteris anteriors, l’actuació del personal directiu i executiu s’ajustarà als principis establerts als principis generals presentats anteriorment i que es fonamentaran en la legalitat, l’honradesa i el servei al soci, la lleialtat, la diligència i la responsabilitat i la transparència.
o Es consideren contràries als principis i valors anteriors les pràctiques següents:
• Incórrer en conflicte d’interessos, i si és, el que resulti afectat ho ha de revelar per abstenir-se en el procés de presa de decisions.
• Exercir influències sobre altres per assolir la presa d’una decisió en benefici propi.
• Els directius i membres de les comissions no podran intervenir en un àmbit de gestió diferent del que els hagi estat assignat sense la preceptiva autorització del seu responsable.
• Contractar laboralment o mercantilment parents, ascendents o descendents, ja sigui personalment o a través de societats en què participin o treballin, llevat que la solvència professional de la persona a contractar, així com els seus mèrits i condicions siguin contrastades i justifiquin la conveniència objectiva de contractar aquella persona en comptes d’una altra. En tal cas, serà necessari establir una comparativa amb dos candidat/es més i un informe/conclusió que serà sotmès a votació a la Junta Directiva que votarà la contractació o no de la persona que correspongui amb l’abstenció del Directiu que, en el seu cas, pugui presentar parentiu o qualsevol altra causa d’incompatibilitat.
• Contractar serveis externs sense ajustar-se als principis de necessitat, pertinència i oportunitat.
• Acceptar obsequis, regals, avantatges o disposicions a títol gratuït més enllà dels que puguin ser admesos pels usos socials. Tampoc es poden oferir a tercers regals que no siguin els autoritzats amb caràcter institucional.
• Fer incórrer el Club en despeses desproporcionades, sumptuoses i injustificades.
• Percebre comissions o qualsevol retribució.
• Pagar comissions que excedeixin o estiguin al marge de les que corresponguin als professionals autoritzats.
• Prevaler-se de la seva posició al Club per obtenir beneficis en l’àmbit personal o professional quan aquests beneficis comportin un perjudici per al Club.
• No respectar les normes de confidencialitat de les deliberacions dutes a terme en els processos de presa de decisions.
• Protagonitzar fets o actuacions públiques que atemptin contra la bona imatge i el prestigi del FC BARCELONA.
• Utilitzar béns i actius del Club en benefici propi.
• Discriminació o tracte inadequat per raons de gènere, raça, color, nacionalitat, creença, religió, opinió política, estat, orientació sexual, minusvalidesa o qualsevol altra circumstància personal protegida pel dret, tant pel que fa a empleats, directius, socis o proveïdors.
o El present Codi Ètic no només compromet el que expressament es preveu, sinó també totes les conseqüències que de conformitat amb la bona fe es deriven del seu contingut.
o Si per raons de pertinència i oportunitat per al Club es considerés adient adoptar alguna decisió que no s’ajusti a les pràctiques definides a l’apartat anterior, la Junta Directiva del Club, previ informe del òrgan que correspongui, adoptarà la decisió que cregui convenient.
A més, el FC Barcelona disposa d’una Política de gestió de conflictes d’interessos, que té com a objectiu descriure els diferents tipus de Conflictes d’Interessos, fixar les normes i pautes d’actuació que han de seguir els Membres de l’Organització davant aquestes situacions i regular el procediment aplicable de resolució d’aquests conflictes.
En tot cas, cap membre de la Junta Directiva, Fundació FC Barcelona o executiu del Club amb responsabilitats al projecte Espai Barça es troba incurs en causes d’incompatibilitat o conflicte d’interessos.
3. Normativa interna que regula els aspectes en matèria d’integritat
A més, el FC Barcelona compta entre la seva normativa interna amb la Política d’Integritat i Anticorrupció, la qual té com a finalitat principal la de desenvolupar els criteris i principis enunciats en el Codi Ètic sobre la prevenció de la corrupció en les activitats dutes a terme pels Membres de l’Entitat i els Tercers Relacionats. En ella s’hi descriuen els comportaments que cal seguir i els elements clau per evitar que es produeixin delictes de corrupció en qualsevol àmbit.
En aquest sentit, la Política d’Anticorrupció inclou la prohibició de percebre comissions dineràries o altres atencions, favors, invitacions, o qualsevol altra conducta contrària a la legalitat vigent o el Codi Ètic i normativa interna del Club.
És important destacar que el FC Barcelona disposa d’una normativa interna que té com a objectiu assegurar que els seus membres realitzin les seves tasques amb diligència i actuïn amb transparència i integritat en tot moment. Aquesta normativa interna constitueix un conjunt de regles que s’han establert per garantir que totes les activitats del Club es desenvolupin d’acord amb els estàndards més elevats de conducta i ètica.