El FC Barcelona fa accessibles les oficines de l’OAB per a les persones amb sordesa o pèrdua auditiva

El FC Barcelona fa accessibles les oficines de l’OAB per a les persones amb sordesa o pèrdua auditiva

El projecte el lideren el departament de Diversitat, Equitat i Inclusió del Club i el Barça Innovation Hub, a través de la start-up Visualfy, amb l’objectiu de traslladar-lo en un futur a altres espais del Club i a les instal·lacions de l’Espai Barça

El compromís del FC Barcelona amb les persones amb discapacitat fa una nova passa endavant amb la posada en marxa d’un projecte impulsat pel departament de Diversitat, Equitat i Inclusió del Club i el Barça Innovation Hub, a través de la start-up Visualfy, especialitzada a crear solucions tecnològiques per a persones amb sordesa o amb pèrdua auditiva.

La iniciativa consisteix a aplicar la solució ‘Visualfy Places’ a les instal·lacions de l’Oficina d’Atenció al Barcelonista (OAB), ubicada al recinte de l’Spotify Camp Nou. ‘Visualfy Places’ és un sistema d’alertes de seguretat i d’avisos accessibles que, a través d’uns senyals lumínics i de text, ofereix informació important per a les persones amb sordesa o amb pèrdua auditiva que tenen dificultats o que no poden interpretar senyals acústics, habituals en aquests espais d’atenció pública. 

Cada color, un missatge

Des de fa unes setmanes l’OAB té instal·lats dos nous punts de llum a les parets; un a l’entrada, darrere del mostrador principal, i un altre al fons de la sala. Són dues làmpades amb la forma del logotip de Visualfy, una lletra “v”. Aquests llums estan automatitzats i s’encenen de diversos colors en funció del missatge que es vulgui enviar. De color verd, quan es vol informar que ha arribat el torn d’atenció. Fan pampallugues de color groc quan s’adverteix del moment en què es procedeix al tancament de les portes del recinte. En el cas que calgui evacuar el recinte a causa d’una emergència, s’encenen de color vermell i el color morat significa que el Club vol oferir una informació de servei a través d’un missatge de text que es mostra a l’aplicació de Visualfy.

Un cartell al mostrador de l’OAB informa que s’està a punt d’entrar en un recinte accessible i es dona la possibilitat de descarregar-se -de forma gratuïta a través d’un codi QR- l’aplicació que geolocalitza immediatament la persona usuària i activa tant les notificacions de llum com de text.

mini_2022-05-05_FOTOSALERTESPERSONESSORDES_32

A més d’aquests avisos, també s’ha incorporat un nou bucle magnètic als mostradors de l’OAB que capta la veu del personal d’atenció al barcelonista i l’envia a l’audiòfon o a l’implant coclear de qui el porti, nítid i sense soroll ambient. L’aplicació completa el servei amb un sistema de transcripció de veu a text en temps real. El software capta la veu de la persona de l’OAB que està atenent i mostra els diàlegs a la pantalla d’un telèfon o d’una tauleta tàctil a mesura que es desenvolupa la conversa.

La instal·lació d’aquests sistemes converteixen l’OAB en un espai més accessible per a aquest col·lectiu i, en definitiva, fan del FC Barcelona una entitat compromesa amb les persones amb discapacitat i altres col·lectius vulnerables. L’objectiu que es proposa el Club en aquest sentit és traslladar aquest servei a altres punts de les instal·lacions i també a l’Espai Barça.

Nova línia estratègica del BIHUB: inversió en start-ups

El projecte implementat a l’OAB s’està duent a terme en col·laboració amb Visualfy, una start-up participada pel Barça Innovation Hub, la plataforma d’innovació i coneixement del FC Barcelona. Aquesta col·laboració és fruit de la nova línia estratègica de treball del BIHUB gràcies a la qual aquesta plataforma passa a formar part de l’accionariat de diverses empreses emergents per tal de promoure el talent emprenedor i captar el valor del seu creixement.

Visualfy és una start-up fundada el 2017 que dona solucions per a les persones amb discapacitat  o pèrdua auditiva en entorns com les llars, amb Visualfy Home, o els espais públics, com és el cas de l’OAB, amb Visualfy Places; ambdues iniciatives presentades al Mobile World Congress en els anys 2018 i 2019, respectivament. Reconeguda com a cas d’èxit per les Nacions Unides i guardonada, entre altres entitats, per l’Organització Mundial del Turisme, Visualfy té la patent dels seus serveis registrada en una quarantena de països arreu del món.

Declaracions d’Elena Fort, vicepresidenta de l’Àrea Institucional del FC Barcelona:

“El FC Barcelona té un ferm compromís amb l’accessibilitat i aquesta nova proposta la impulsem per al col·lectiu de persones amb sordesa o amb pèrdua auditiva, la qual cosa ens omple de satisfacció. Som un club obert a tothom i la implantació d’aquest sistema d’alertes serveix per fer de l’OAB un espai integrador, accessible i, en definitiva, un espai millor. És alhora una fita que marca el camí a seguir amb la resta d’instal·lacions del Club i també de l’Espai Barça.”

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut