10 coses que cal saber de l'Spotify Camp Nou

10 coses que cal saber de l'Spotify Camp Nou

Amb motiu de l'últim partit a l'Spotify Camp Nou tal com el coneixem, et portem un recull de coses que segurament desconeixes de l'Estadi

L’Spotify Camp Nou és, per sobre de tot, l’Estadi del FC Barcelona, però si agafem la lupa per revisar els gairebé 66 anys d’història que el contemplen des de la seva inauguració el 24 de setembre del 1957, veiem que és molt més que això. Aprofitant que aquest diumenge (19.00 hores), es juga l’últim partit abans de la remodelació profunda que ens portarà durant poc més d’una temporada a l’Estadi Olímpic Lluís Companys, repassem 10 dades curioses que (potser) no coneixies que s’han donat a l’Estadi:

D’una missa multitudinària al gat negre de la sort

Un estadi de futbol és, per a moltes persones, un lloc de culte, i el Camp Nou ho va ser de forma literal el 7 de novembre de 1982, quan el Papa Joan Pau II hi va oficiar una missa davant de 120.000 fidels, en la mateixa temporada que una deïtat futbolística com Diego Armando Maradona jugava de blaugrana i que va acabar amb la Copa del Rei i la desapareguda Copa de la Lliga.

La Missa potser va portar sort, però quan un gat negre va aparèixer en el debut oficial de Luis Enrique com a entrenador culer a la temporada 2014/15 es podria haver pensat en un malastruc... que no va ser tal, ja que la temporada va concloure amb el segon triplet de la història del Club. 

4.321 gols a favor i 1.247 victòries

Són les dades que ha aconseguit el Barça en tots els partits oficials que ha jugat a l’Spotify Camp Nou,a falta de poder sumar una victòria i algun gol més aquest diumenge contra el Mallorca. El primer gol oficial va ser obra de Villaverde, el gol 1.000 d’Asensi, el 2.000 el va marcar Guillermo Amor, el 3.000 va portar la firma de Ronaldinho i el 4.000, com no podia ser d’una altra manera, la de Leo Messi. 

La major golejada, un 10-1

D’entre tots aquests gols, fins a una desena van ser en un mateix partit. El 8 d’abril de 1962, el Barça, amb Kubala d’entrenador va superar per 10-1 al Basconia, de Segona Divisió. Com a curiositat, el porter de l’equip basc era un joveníssim José Ángel Iribar, que acabaria sent llegenda de l’Athletic Club.

ZALDÚA RECULL LA PILOTA DEL FONS DE LA XARXA

De la golejada als golejadors

Si el Barça va fer 10 gols en un partit, hi ha hagut fins a cinc jugadors que n’han marcat cinc en un mateix matx. El més recent va ser Messi, en un 7-1 contra el Bayer Leverkusen al 2012, però el primer va ser Eulogio Martínez contra Las Palmas, (8-0 l’any 1960).

Entre ells dos, ho van fer José Antonio Zaldúa el 1965, en un partit de Copa de Fires contra el DOS Utrecht. Més tard, el 1976, Manolo Clares va anotar cinc gols contra el València (6-1) i l’austríac Hans Krankl va fer el mateix en un 9-0 contra el Rayo Vallecano.

mini_FCBarcelona7-BayerLeverkusen1.UEFAChampionsLeague.Tornadadevuitensdefinal.Temporada2011-2012_pic_fcb-b.leverkusen43

L’Spotify Camp Nou, especialista en batre rècords

El 5 de març de 1986, en l’anada dels quarts de la Copa d’Europa davant la Juventus (1-0), el Barça va establir el rècord d’assistència en un partit de la màxima competició europea, amb 120.000 persones a les grades, una xifra que també és el rècord històric de l’Estadi, que ara no té tanta capacitat.

Aquesta mateixa temporada s’ha assolit el rècord d’assistència a l’Europa League (90.225 persones contra el Manchester United) i la temporada passada, en el Barça-Wolfsburg de la Champions femenina es va establir el rècord mundial d’assistència a un partit de futbol femení amb 91.648 espectadors presents.

mini_Femen-VfLWolfsburg5-1SemisUWCL212221_mga_8273

Les presentacions més multitudinàries

Però el barcelonisme no només acudeix en massa als partits, perquè fins a tres vegades s’hi ha aplegat més de 50.000 persones per rebre un nou fitxatge. Lidera aquest rànquing la presentació de Zlatan Ibrahimovic el 2009, amb 60.000 persones. L’any passat, 57.300 culers van donar la benvinguda a Robert Lewandowski i fa una dècada, un total de 56.500 van voler veure per primer cop Neymar de blaugrana.

mini_2009-07-27-PRESENTACIO-IBRAHIMOVIC NOVES(3)

Grans partits entre seleccions

Però la gespa del temple culer no només ha albergat partits i jugadors del Barça, ja que també ha viscut partits internacionals de nivell. Per exemple, una semifinal de l’Eurocopa 1964 entre la URSS i Dinamarca (3-0) i una del Mundial 82 (Itàlia 2-0 Polònia), a més del partit inaugural d’aquella Copa del Món entre l’Argentina i Bèlgica (0-1).

A més, l’únic or olímpic del futbol espanyol es va viure a l’Estadi, amb la victòria contra Polònia per 3-2 a la final, amb els blaugrana Ferrer i Guardiola en plantilla. I, per descomptat, també s’hi han disputat nombrosos partits de la selecció catalana contra combinats com el Brasil, l’Argentina o Rússia, per citar-ne alguns.

mini_JJOO1992_Podium_Futbol

I finals de record inesborrable

Pel que fa als partits entre clubs, destaca, per sobre de tots, la final de la Champions de la temporada 98/99, amb una remuntada del Manchester United en els últims minuts contra el Bayern, però també s’hi ha disputat finals de la Copa de Fires, la Recopa, la Copa del Rei i fins i tot la de la Lliga francesa de rugbi del 2016.

mini_2016-06-24TOULONvsRACING92FINALTOP14_pic_2016-06-23_toulonvsracing_05

La catifa, a la mesura ideal

Perquè tots aquests partits es juguin en les millors condicions, la gespa ho ha d’estar. Actualment, es talla a entre 20 i 22 mil·límetres, depenent de l’època de l’any i les necessitats de l’equip. A més, 1 hora abans del partit, 10 minuts abans i a la mitja part s’obren els aspersors per afavorir la velocitat de la pilota. Per si no fos suficient, es mesuren setmanalment diferents paràmetres agronòmics i biomecànics per poder valorar la qualitat del terreny de joc i preveure qualsevol mesura correctora per poder tenir el terreny de joc en òptimes condicions el dia de partit.

Un escenari de luxe

I per últim, a l’Spotify Camp Nou no només hi apareixen artistes amb la pilota, ja que al llarg de la història, també ha acollit una vasta llista de concerts. El primer de tots, un de Julio Iglesias el 1983, amb aparició estel·lar de Maradona al micròfon, que va obrir la veda perquè hi anessin passant altres cantants com Bruce Springsteen, Michael Jackson,  els irlandesos de U2 o fins a vuit concerts del festival Cruïlla XXS, celebrats amb només 800 espectadors distribuïts per les graderies a causa de les limitacions d’aforament per la pandèmia.

A banda d'aquestes 10, l'Spotify Camp Nou ha estat testimoni de milions d'històries i, culers, volem saber les vostres. A través de l'etiqueta #FinsAviatSCN explica la teva anècdota més curiosa, més maca o simplement un bon record que guardis de l'Estadi. L'Spotify Camp Nou és ple d'històries, explica'ns la teva!

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut