Joan Laporta: “Entre tots i totes, hem salvat el Club”

Joan Laporta: “Entre tots i totes, hem salvat el Club”

El president Joan Laporta posa en relleu el paper dels socis i sòcies en un moment històric per al Club, i justifica l’activació de les palanques financeres per fer l’equip competitiu i sostenir el futur de l’Entitat sense perdre el model de propietat

L’Assemblea General Ordinària del FC Barcelona, celebrada aquest diumenge en format telemàtic, ha començat con és preceptiu amb l’Informe del President, un discurs en què Joan Laporta ha repassat la situació institucional i financera del Club, ha justificat l’activació de les palanques, ha donat detalls sobre les operacions que han posat en valor els actius de l’Entitat i ha argumentat el suport a la Superlliga com la solució que necessita el futbol, a més de remarcar el seu compromís que el Barça sempre seguirà defensant el seu model de governança i propietat.

El president blaugrana ha començat per agrair i posar en valor el paper dels socis i sòcies en un moment històric per a una entitat que va camí dels 125 anys, donant suport a la Junta Directiva en les decisions que estan permetent reflotar la situació del Club. “Entre tots i totes, hem salvat el Barça”, ha dit Laporta, que ha posat en relleu la confiança que els compromissaris han donat a la Junta per revertir l’“herència” que van assumir al març del 2021, que han aconseguit “aplicant altes dosis de talent, coneixement, perseverança, imaginació, valentia i audàcia”, però ha reconegut que “sense la vostra comprensió, sense el vostre alt sentit del barcelonisme, els asseguro que no ho haguéssim aconseguit”. Laporta, però, ha animat a seguir treballant “i treballar molt bé”, per estabilitzar l’entitat i consolidar el canvi de tendència. “Per mirar endavant i tornar a construir el millor Barça de la història”. 

A continuació, el president ha recordat la situació tan delicada que tenia el Club, amb un deute 1.350 milions d’euros, amb un gran component a curt termini; un patrimoni net negatiu de 451 milions i una massa salarial disparada, una manca de governança i de control intern “que va estar a punt de provocar un col·lapse”, i “calia assumir un seguit d’incompliment amb bancs i fins i tot amb els mateixos Estatuts”. Davant tot això, Laporta ha argumentat que “podíem tirar la tovallola i anar cap al col·lapse i la ruïna econòmica, o els podíem demanar un esforç econòmic, que vostès no es mereixien perquè no eren els culpables de la nefasta gestió que s’havia produït”. La Junta Directiva no es va plantejar cap de les dues possibilitats, i va optar per “arremangar-nos, per treballar dur i bé per generar il·lusió, per satisfer les ànsies dels que volem viure el barcelonisme intensament el Barça i passar-nos-ho bé”.

photo_5913292148747385706_y

Un Pla Estratègic per tornar a ser capdavanters

Laporta ha explicat també que el Pla Estratègic de la Junta Directiva, que es basa en tornar a ser un club capdavanter, preveu un model d’excel·lència esportiva per confeccionar un equip competitiu que aspiri a tot, treballa per tenir un model de club compromès, prioritzant tota decisió que vetlli pel model de propietat amb accions com l’alta de soci ‘online’, la digitalització de l’univers social o la possibilitat de fraccionar l’abonament. També s’han incorporat criteris de diversitat, inclusió i sostenibilitat, s’ha reformulat la Fundació, incorporant l’aliança amb ACNUR i creant “un equip meravellós”, en paraules del president, com és l’equip Fundació Barça Genuine.

De posar tots els esforços “a pal·liar amb cures intensives les necessitats del Club” en els tres mesos de mandat de la temporada 2020/21, la temporada 2021/22 “ha estat la de la transició cap a l’estabilitat econòmica, institucional i esportiva”, mentre que la present, 2022/2023, “ha de ser la temporada on posem les bases per a la recuperació del lideratge esportiu del món del futbol”, ha explicat Laporta, que ha afegit que això “només es pot aconseguir amb un equip altament competitiu acompanyat d’una gestió econòmica responsable i sostenible”.

En l’àmbit econòmic, el president ha explicat que el Club ha aconseguit canviar les inèrcies negatives “estabilitzant la situació de tresoreria a curt i llarg termini i eixugant patrimoni net negatiu”. D’aquesta manera, el Club ha aconseguit tancar l’exercici 2021/22 amb un benefici net després d’impostos de 98 milions d’euros. “Hem incrementat els ingressos arribant al 1.017 milions i reduint els costos. Tot plegat, s’ha vist reflectit en una millora del rating financer a BBB. Per la present temporada, s’ha pressupostat uns ingressos d’explotació record, 1.255 milions d’euros, i comptem acabar la temporada amb uns resultats positius quantificats en 274 milions”.

Spotify, en català

La fortalesa del Club “treballant amb lideratge i ambició” han permès establir aliances estratègiques com la que es va activar l’1 de juliol passat amb Spotify, “una aliança que va més enllà del comercial” ha continuat el president, que ha anunciat “amb orgull” que la plataforma d’àudio en streaming estrenarà durant el mes d’octubre la seva APP en català, en una mostra que la firma sueca “ha entès des del primer dia la idiosincràsia del Barça i bona prova és el seu compromís amb la llengua catalana, que és l’idioma oficial del Club”.

Optimització de recursos sense perdre la propietat

L’activació de les palanques, que Laporta ha definit com a “operacions per optimitzar els nostres recursos i posar en valor els actius del Club a fi de tenir capacitat per reforçar el nostre equip”, és una altra mostra que el Barça continua sent una entitat molt viva, amb una grandiosa capacitat d’atreure capital, de generar ingressos i, “el més important, sense perdre la seva independència en el model de governança i de propietat”, ha recalcat el president.

Les palanques han permès recuperar el pols de l’entitat, però Laporta també ha alertat que “no podem caure en l’autocomplaença fins que l’entitat torni a ser forta, i això no es produirà fins que no calgui activar més recursos extraordinaris. El Barça no pot estar eternament activant palanques”.

Contribuir a la sostenibilitat del futbol europeu

A partir d’aquí, Laporta ha fet una exposició de la situació financera dels clubs de futbol, que ha qualificat de “molt preocupant” i ha recordat que 38 clubs espanyols han hagut de recórrer a la palanca de CVC, que oferia termes financers “poc recomanables”. En el cas del Barça “hem hagut de recórrer a les palanques financeres que han estat necessàries per sostenir el nostre futur”, però la solució no passa per seguir activant palanques, sinó per crear una competició atractiva i forta que acabi amb els privilegis dels clubs estat. “És per això que des del principi hem donat suport a la creació de la Superlliga perquè crèiem, i ho seguim creient fermament, que és la solució que necessita el futbol”, sobretot el futbol de la Unió Europea.

El president del Barça creu que l’anterior Junta Directiva “va cometre l'error d'intentar competir a nivell financer amb el ritme insostenible que imposen els clubs estats”, competidors que juguen amb avantatge “perquè no són supervisats per ningú, no se sotmeten a cap finançament fair play, i gaudeixen d'un il·limitat dopatge financer”, i ha reconegut que aquest és un dels grans motius pels quals el Barça dona suport al projecte. El president també ha criticat que la UEFA, hauria de posar fre a aquestes pràctiques, però de moment no ha estat així, sinó més aviat al contrari, “el que fa és invertir-los.

Convençut que la Superlliga és la solució per a la crisi del futbol europeu, Laporta ha afirmat que el Barça “lluitarà pel model Superlliga”, treballarà per construir una competició oberta, amb els millors criteris de professionalitat, basada en la meritocràcia i amb total respecte pe les lligues estatals. “Hem treballat per revertir la situació del Barça i volem contribuir a la sostenibilitat del futbol europeu, i això passa perquè els clubs regeixin el seu propi destí”. 

Però mentre la Superlliga no sigui una realitat, el Club s’ha aferrat a les palanques del 10% dels drets de TV que ha venut a Sixth Street, i que ha generat un ingrés extraordinari de 267 milions d’euros. Laporta ha donat detalls de l’operació que s’ha subscrit a través d’una societat anomenada Locksley Invest, de la qual el Club té el 49% de l’accionariat. 

Barça TV i Barça Produccions, 100% del Club

La segona palanca del 15% de Sixth Street va suposar “una generació de 400 milions més en ingressos”, però “la Lliga no en tenia prou”, ha dit Laporta, i per això es va haver d’activar  la tercera palanca, la de l’explotació d’una part minoritària de Barça Studios i del negoci digital a Socios.com i Orpheus Media, una operació “de la qual estem especialment orgullosos” i que ha reportat 200 milions d’euros d’ingressos. Laporta ha recalcat que aquesta operació no va incloure Barça TV, “que a partir de demà llença una nova programació i serà una TV que generarà molt bones sensacions”  i la producció de continguts, Barça Productions, que segueix sen 100% del Club. El que  va fer el Club és obrir l’explotació de l’audiovisual digital, que inclou models com els NFT, el Metavers i els Fan Tokens, encara per desenvolupar. Per això, s’ha creat una societat, Brigeburg Invest, subsidiària de Barça Studios, que gestionarà aquests nous formats digitals i de la qual el Barça manté la majoria del 51%.

Laporta ha reconegut que “les palanques han estat mesures excepcionals en un moment excepcional que requeria valentia i audàcia per revertir la situació econòmica i esportiva del Club”, i ha denunciat que tot i haver aixecat gràcies a elles 867 milions d’euros, “la Lliga seguia dient que no n’hi havia prou i fins i tot vam haver de dipositar a la LFP un aval personal de 10 milions d’euros per poder inscriure Kounde”, en una operació que, segons ha desvelat, “Mateu Alemany també hi va participar”.

Per últim, el president Laporta ha tancat el seu discurs amb un compromís d’independència i un missatge cap “els que no volen que el Barça vagi bé o hagi tingut la temptació de tutelar la direcció del Club”, i és que “el Barça seguirà decidint el seu present i el seu futur”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut