40 anys de la inauguració del Mundial d'Espanya 1982 al Camp Nou

40 anys de la inauguració del Mundial d'Espanya 1982 al Camp Nou

El coliseu blaugrana va ser l'escenari ideal per a una cerimònia d'obertura caracteritzada per un missatge de pau d'una de les Copes del Món més recordades

Aquest dilluns, 13 de juny, es compliran 40 anys de la inauguració del Mundial de 1982 celebrat a Espanya, un acte molt recordat per al seu gran valor reivindicatiu, que cridava a la concòrdia, en un món encara molt dividit i convuls per al context internacional.

Prop de 100.000 espectadors i 1.600 milions de televidents van viure l'espectacle que tenia per protagonistes més de 2.000 homes i dones vestits de blanc que van recrear diverses formes, com les d'una pilota o la famosa pintura del Colom de la Pau de l'artista malagueny Pablo Picasso, i un nen que duia una pilota de la qual va sortir un colom blanc.

Un espectacle que no van voler perdre's algunes de les personalitats més reconegudes de l'època. Van seguir-lo des de la Llotja presidencial el president de la Federació Espanyola de Futbol Pablo Porta, el President de la Generalitat de Catalunya Jordi Pujol, els Reis d'Espanya Juan Carlos I i Sofia de Grècia, i el President de la FIFA Joao Havelange.

Aquesta emotiva i recordada cerimònia va ser el preludi d'un Bèlgica- Argentina que va estrenar la competició. L'equip europeu va donar la sorpresa i va derrotar a una selecció albiceleste que era la vigent campiona i en la que destacaven un jove Diego Armando Maradona, que tot just feia pocs dies que havia fitxat pel Barça i Mario Alberto Kempes. Vandenbergh va ser l'autor del gol que va donar als belgues l'inesperat triomf.

MARADONA MUNDIAL CAMP NOU

Per a aquesta cita, el Camp Nou, que estava a punt de complir 25 anys de la seva inauguració, va remodelar-se per augmentar les seves prestacions i adaptar-se a les normes que exigia la FIFA per a la celebració de la fita. Aquesta reforma va augmentar l'aforament de l'Estadi fins als 120.000 espectadors, però, tot i que l'obra ja era operativa durant la celebració del Mundial, aquesta no s'inauguraria oficialment fins a la celebració del Trofeu Joan Gamper, el 24 d'agost del mateix estiu.

A més del partit d'estrena, el Camp Nou va ser l'escenari de quatre partits més durant la Copa del Món: un Polònia-Bèlgica (3-0) de la primera fase, on Zbigniew Boniek va fer un hat-trick, un Bèlgica-URSS (0-1) ja de segona fase amb gol d'Oganesyan, un Polònia-URSS (0-0) també de segona fase i un Polònia-Itàlia (0-2) de semifinals de competició on Paolo Rossi va ser l'heroi de la selecció ‘azzurra’.

ITALIA MUNDIAL 82

Sis van ser els futbolistes blaugranes que van participar en aquesta recordada Copa del Món. Cinc defensant la samarreta de la selecció espanyola: Urruti, Alexanco, Periko Alonso, que s'havia convertit en jugador culer el mes anterior, Tente Sánchez i Quini. També Maradona, que havia fitxat pel Barça el 4 de juny, defensant a l'Argentina. Cap de les dues seleccions va aconseguir complir les expectatives posades en elles i van caure a la segona fase del torneig.

En canvi, la selecció triomfadora va ser Itàlia, que assolí la seva tercera estrella després d'imposar-se a Alemanya Occidental per 3-1 a la final, i d'eliminar a la gran favorita, Brasil, a la segona fase. El davanter transalpí, Paolo Rossi, serà recordat com el màxim golejador i millor futbolista d'un torneig també marcat per la seva mascota, Naranjito.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut