El Gastrosport o l’art de la cuina al servei de l’esportista tanca l’Sports Tomorrow Congress (WOM+N)2021

El Gastrosport o l’art de la cuina al servei de l’esportista tanca l’Sports Tomorrow Congress (WOM+N)2021

Xefs i experts en nutrició han posat el punt final a l’edició d’enguany del Congrés, que ha comptat amb més de 2.000 inscrits, dels quals un 75 per cent l’han seguit presencialment i la resta online

Gastrosport és un mot que encara no figura en els diccionaris oficials però és un terme cada cop més utilitzat en el si dels equips i dels àmbits esportius. Bàsicament es tracta de l’especialitat que combina la nutrició esportiva amb la gastronomia o, dit d’una altra manera, el resultat de la fusió del treball que realitzen per un costat els nutricionistes i per l’altra els xefs de cuina. 

Té sentit, doncs, parlar de gastronomia esportiva? Aquesta és una de les principals preguntes a les quals han intentat respondre els diferents xefs, nutricionistes i acadèmics durant la cinquena i darrera jornada de l’Sports Tomorrow Congress (WOM+N)2021 que ha tingut lloc avui divendres a l’Auditori 1899.

Ian Rollo, del Gatorade Science Institute, ha obert la sessió per explicar com han d’interactuar nutricionistes i xefs: “Venen de mons diferents però parlen el mateix idioma. Per una banda, la nutrició esportiva busca la funcionalitat dels aliments per al cos dels atletes i per una altra banda els xefs adoren els aliments i cuinar. El Gastrosport no és més que una combinació d’ambdues especialitats. Al final -diu Rollo- es tracta de trencar barreres entre els xefs i els especialistes en nutrició”. 

Tot seguit ha intervingut Askel Jeukendrup, un dels grans especialistes mundials en nutrició esportiva, triatleta, i professor a la Loughborough University & Mysportscience de Londres. Jeukendrup ha estat molt concís a l’hora d’explicar el Gastrosport, que l’ha definit com “l’art de transformar la ciència en quelcom que tingui bon sabor en el plat”.

Sports Tomorrow 2

Per la seva banda Graeme Close, consultor en nutrició esportiva de l’equip anglès de rugbi  del circuit europeu de golf, ha explicat com el menjar influeix en la motivació de l’esportista. El menjar és estat d'ànim! Ha de tenir un gust excel·lent, i fer-lo divertit i acolorit pot augmentar l'estat d'ànim d'un equip”, ha sentenciat. 

També han participat en la jornada d’avui el xef Xavier Pellicer, propietari del restaurant que porta el seu nom i que el 2018 va ser considerat per la guia We´re Smart Green Guide el millor restaurant de verdures del món, que ha explicat que, en termes generals, per tenir una digestió plaent i lleugera, els àpats han de contenir un 70 per cent d’ingredients vegetals i un 30 per cent de proteïnes. “S’ha de buscar l’equilibri entre les dues, però les dietes basades en els vegetals segurament donaran més rendiment que les basades en proteïnes”, ha dit. 

Pel que fa a la relació entre cuiner i esportista, el xef Antoni Audebaud, que va ser xef personal d’Ousmane Dembélé i que actualment treballa per a diversos jugadors professionals, ha manifestat que la seva feina molts cops es valora en funció del rendiment del jugador. “El meu resultat com a cuiner no llueix si no hi ha un resultat al terreny de joc. Un cuiner normal serveix un plat, es valora si està bo o no i ja està. Nosaltres busquem el rendiment i la nostra recompensa és l’èxit del jugador al terreny de joc”. 

Audebaud també ha assenyalat la importància d’anar coordinats els xefs personals amb els departaments de nutrició del Club, com succeeix per exemple en el seu cas amb el FC Barcelona, per tal de poder planificar el menú del jugador de la setmana en funció de la seva activitat competitiva i que fer-lo tan atractiu com sigui possible, sense repetir àpats.  

Precisament el FC Barcelona és un dels clubs referents en aquesta especialitat. L’any 2019 el club va editar, en col·laboració amb la Universitat de Barcelona i Gatorade, un manual de receptes que sota el títol High Performance Nutritional Cuisene. Practical recipes for football (Cuina nutricional per a l’alt rendiment. Receptes pràctiques per al futbol) recull una sèrie de receptes creades pels nutricionistes del FC Barcelona que se serveixen als jugadors del primer equip i a altres esportistes del Club. El llibre, que s’ha anat actualitzat amb noves receptes, està escrit per les nutricionistes del club Toña Lizarraga i Mireia Porta, juntament amb Ian Rollo, Xavier Torrado i Montse Illán. 

El programa de Gastrosport ha posat el punt final a l’Sports Tomorrow Congress (WOM+N)2021,  que ha tancat l’edició d’enguany amb més de dos 2.000 inscrits de 80 països, dels quals un 75 per cent ho han fet presencialment i la resta via telemàtica. El Congrés ha ofert més de 75 hores de contingut distribuïdes en 154 sessions, en què han participat 282 ponents. Alguns dels noms destacats han estat el del futbolista Frenkie de Jong, el jugador de l’NBA Marc Gasol, el jugador de bàsquet del FC Barcelona Àlex Abrines i les jugadores del Barça Femení Alexia Putellas, Marta Torrejón i Mariona Caldentey, juntament amb l’entrenador de l’equip Jonatan Giráldez. D’altra banda, tot i haver finalitzat, el contingut íntegre del congrés estarà disponible fins al proper 30 de desembre per a tots els inscrits o per als qui vulguin inscriure’s a partir d’ara.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut