El Barça Femení o com perpetuar un model guanyador

El Barça Femení o com perpetuar un model guanyador

L’entrenador Jonatan Giráldez i les jugadores Alexia Putellas i Marta Torrejón expliquen les claus per allargar el cicle d’èxits de l’equip femení a l’Sports Tomorrow Congress (WOM+N) 2021

El Barça Femení i el seu model d’èxit ha estat un dels temes que han protagonitzat la tercera jornada de l’Sports Tomorrow Congress (WOM+N)2021, el congrés d’innovació esportiva que organitza el Barça Innovation Hub que s’està celebrant aquesta setmana a les instal·lacions del FC Barcelona i alhora en format online. En la sessió que ha obert el programa de Metodologia (Coach), l’entrenador Jonatan Giráldez i les jugadores Alexia Putellas i Marta Torrejón han explicat què ha de seguir fent l’equip per allargar el seu cicle guanyador.

El difícil no es arribar sinó mantenir-se. Aquest és un dels lemes o frases fetes que sovint es diuen en el món de l’esport i que en el cas del Barça Femení es converteix en un repte majúscul, ja que la consecució del triplet -Lliga, Copa de la Reina i la Uefa Women’s Champions League- la passada temporada ha deixat el llistó molt alt i a l’abast de pocs equips dins del panorama futbolístic europeu.

Davant d’aquest escenari, Giráldez, Putellas i Torrejón han coincidit en una sessió prèviament enregistrada -el panel coincidia amb el partit d’avui dimecres de la UWCL davant el Hoffenheim- en què la clau per seguir guanyant està en la voluntat de superació de cadascuna dels integrants de l’equip. “No hem de pensar en el que hem guanyant sinó en no estancar-nos i en seguir reinventant-nos, doncs la resta d’equips segueixen millorant”, ha dit Putellas. “Es tracta de no conformar-se i voler ser cada dia millor”, ha afegit Torrejón.

Per la seva banda Giráldez, des de la seva posició d’entrenador, ha posat l’accent en com des de l’staff tècnic es pot ajudar a les futbolistes a continuar buscant l’excel·lència. “Tot passa per tres línies d’actuació: que el grup de treball estigui qualificat i tingui els recursos suficients per gestionar tot el que envolta a l’equip i que la jugadora es pugui centrar només en el seu treball; que cada jugadora individualment tingui la voluntat de créixer i que en l’aspecte col·lectiu podem oferir noves propostes de joc, nous recursos i opcions per poder sorprendre al rival i ser menys previsibles com  equip”. Es tracta, segons l’entrenador, de ser inconformistes i “amb el repte d’aconseguir no tres, sinó els quatre títols que no vàrem poder guanyar la passada temporada després d’haver deixat escapar la Supercopa d’Espanya”.

A banda del Barça Femení, el programa de Metodologia ha comptat també amb la participació d’un ventall de ponents que han explicat diversos aspectes relacionats amb la gestió dels equips de futbol femení. Han intervingut, entre d’altres, Milena Bertolini, seleccionadora de l’equip italià de futbol femení, Stefano Braghin, director tècnic del Juventus Women, Iraia Iturregi, entrenadora de l’Athletic Club Femení, Rita Guarino, entrenadora de l’equip femení de l’Inter de Milà, i Jorge Vilda, seleccionador espanyol de Futbol Femení.

Avui dimecres també ha tingut lloc la primera jornada del programa de Nutrició i Rendiment, focalitzat en el futbol femení, i que ha comptat amb la participació, entre d’altres, de Toña Lizárraga i Mireia Porta, del departament de Nutrició del FC Barcelona, que en una taula rodona en què ha intervingut també la jugadora del primer equip, Mariona Caldentey, han explicat les pautes i els protocols que segueixen les jugadores del Barça Femení des del punt de vista nutricional. Caldentey ha subratllat la importància de l’alimentació en el rendiment de les futbolistes: “El meu rendiment com a jugadora va canviar quan van canviar les meves pautes nutricionals. Jo em lesionava molt -ha afegit- i els canvis en la nutrició m’han ajudat. Gràcies a aquests canvis he estat dos anys sense perdre’m un entrenament i també m’ha ajudat a acabar molts partits sense les sobrecàrregues i les molèsties que notava abans”.

Per altra banda, Toña Lizàrraga i Mireia Porta han detallat quines són les línies mestres de com es treballa en termes de nutrició al Barça Femení i que, resumidament, es basen en aquests principis: les pautes d’alimentació no són sempre les mateixes, sinó que es defineixen en funció de l’agenda competitiva; atenció a la suplementació individual; treball específic en temps de lesió; establir uns protocols de nutrició pels dies de partit; considerar la composició corporal de cada jugadora i establir unes pautes de suplementació vitamínica específica per a les dones futbolistes, atenent a la diferència fisiològica respecte als homes.

 

 

 

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut