L’impuls del futbol femení i la fisiologia de la dona esportista centren la primera jornada de l’Sports Tomorrow Congress (WOM+N) 2021

L’impuls del futbol femení i la fisiologia de la dona esportista centren la primera jornada de l’Sports Tomorrow Congress (WOM+N) 2021

Més de 600 acreditats han assistit a les diferents sessions de ‘business’ esportiu i medicina i fisioteràpia que han tingut lloc a la Sala Roma i a l’Auditori 1899

L’Sports Tomorrow Congress (WOM+N)2021  el congrés d’innovació esportiva que organitza el Barça Innovation Hub, ha arrencat amb força congregant més de 600 assistents en una primera jornada de sessions que ha tingut com a eixos temàtics l’sportbusiness i la medicina esportiva i que ha comptat amb la participació, entre d’altres, de les jugadores del primer equip del Barça Femení, Marta Torrejón, Mariona Caldentey i Carolinie Hansen.

A les sessions del programa de business, que han tingut com a seu la Sala Roma, s’han tractat diferents temes relacionats amb l’impuls del futbol femení i les noves oportunitats de negoci que representa, així com el rol que cada més preeminent de la dona en l’esport que ha de conduir a la igualtat d’oportunitats i de representació efectiva en aquest sector.

El lideratge de la dona ha estat el centre del debat en què han participat les jugadores del primer equip del Barça Femení Marta Torrejón i Mariona Caldentey, que han estat acompanyades de Rocío Pomares, directora del Departament d’Alt Rendiment Esportiu del FC Barcelona. A la sessió han explicat com ha estat el seu procés de maduració des de la base fins a arribar al cim professional partint de l’evident desigualtat en comparació amb el futbol masculí. Caldentey i Torrejón han subratllat que és quasi més important el lideratge fora del camp -relació amb staff, directiva- que dins del terreny de joc i que el líder se sustenta en la confiança  i el respecte de tot el grup. Caldentey i Torrejón han personificat en les figures de Vicky Losada i Carles Puyol, respectivament els seus ideals de líders.

Per part del Club també ha participat en aquesta primera jornada Markel Zubizarreta, director esportiu del Barça Femení que juntament amb Stefano Braghin, director de l’equip femení de la Juventus, han debatut sobre el creixement del mercat de traspassos en el futbol femení. En la sessió s’han exposat les diferències entre el futbol femení a Espanya-professional- i a Itàlia -que no esdevindrà professional fins a la temporada vinent- i la necessitat que totes les lligues tinguin les mateixes regulacions per poder competir en igualtat de condicions. Markel Zubizarreta ha explicat com el sistema de fitxatges s’acosta cada cop més al del futbol masculí i això es demostra en el procés per inscriure les jugadores -molt més àgil que en el passat- i en la presència cada cop més habitual d’agents professionals per a les joves jugadores.

Altres participants destacats en el programa de sportbusiness han estat d’Ebru Koksal, directora no executiva de la Professional Footballer’s Association (PFA), organització que agrupa futbolistes de la Premiere League, la FA Women SuperLeague i la resta de lligues del futbol anglès; Mariël Koerhuis, General Manager del Johan Cruyff Institute; Maria Tato, directora de Futbol Femení de la RFEF, i Amuary Vergara i Nelly Simon, president i directora esportiva respectivament del Club Chivas de Guadalajara.

Pel que fa al programa de medicina i fisioteràpia, les ponències -celebrades a l’Auditori 1899-, han tractat, entre altres temes, sobre les particularitats del cos de la dona esportista, quines són les lesions més habituals i les metodologies per tractar-les, així com les diferències i similituds que existeixen entre els homes i les dones esportistes pel fa a la tipologia de les lesions.

El doctor Gil Rodas, director mèdic del Barça Innovation Hub, la doctora Eva Ferrer, responsable mèdica de l’Equip Femení, Toña Lizarraga, responsable de l’Àrea de Nutrició, i els metges del primer equip Lluís Til i Xavier Yanguas han estat alguns dels representants del Club que han participat en aquesta primera jornada.

En aquesta línia, la doctora Ferrer ha explicat la metodologia de treball que segueix el Club amb el Barça Femení  i com s’ha treballat amb les jugadores per  assolir un millor rendiment de les atletes a través del seguiment dels historials clínics, l’assessorament nutricional i també l’acompanyament psicològic, així com ajudar a reduir lesions fent diverses anàlisis, per exemple de les càrregues de feina internes i externes, per tal de poder treballar en el seu equilibri. Per últim, la doctora Ferrer també ha posat èmfasi en la necessitat de tenir més dades sobre l’efecte del cicle menstrual en l’actuació i el rendiment de la dona i la pràctica esportiva i ha fet referència a com desordres com la dismenorrea o l’endometriosi poden afectar i com pot ajudar tenir evidència científica a l’hora d’acompanyar les atletes al llarg de la temporada.

Altres ponents destacats que han participat en la sessió d’avui han estat Celeste Geertsema, una de les metgesses esportives més importants del món i que va ser la primera dona a exercir com a metgessa oficial de la FIFA en un Mundial -Rússia 2018- i Kirsty Elliot Sale, professora d’Educació Física i Fisiologia Femenina de la Universitat de Nottingham.

El programa de medicina s’ha tancat  aquest dilluns amb una taula rodona per debatre sobre  el procés de rehabilitació,  i amb la sessió “Des de la perspectiva de l’atleta – què es necessita per assolir el màxim nivell en l’esport femení”. Aquesta última, ha comptat amb la intervenció de Caroline Graham Hansen, jugadora del Barça Femení, que ha repassat la seva trajectòria, des dels seus inicis en el món del futbol, fins a ser professional. I també ha abordat temes com la importància dels aspectes mentals en un procés de recuperació, el fet de sentir-se segura i la importància d’aprendre i comprendre aquest procés, o la necessitat de comptar amb més informació relacionada en com funciona el cos de la dona, per poder cuidar-se i rendir al màxim nivell.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut