Tots els detalls de l’Espai Barça i del seu finançament

Tots els detalls de l’Espai Barça i del seu finançament

El projecte patrimonial per remodelar el Camp Nou, construir un nou Palau Blaugrana i un Campus Barça ha estat revisat per fer-lo viable i sostenible econòmicament i convertir-lo en l’espai d’esports i entreteniment més gran i innovador dins d’una ciutat europea

Els socis i sòcies compromissaris convocats a l’Assemblea General Ordinària del diumenge 17 d’octubre, que va quedar suspesa i ajornada per al proper dissabte 23, han de decidir si donen llum verda al pla de finançament de l’Espai Barça, un projecte que, tal com va definir la vicepresidenta Elena Fort en la seva exposició al Palau Blaugrana, “és el projecte més important del present i del futur del Club”. La modernització de les instal·lacions esportives del Club és una assignatura pendent que acumula més de 15 anys de retard i que és una urgència ineludible per al futur del Barça i la seva viabilitat futura perquè la majoria dels competidors esportius d’Europa ja han fet la feina construint estadis d’última generació o en vies de construcció. És un projecte indispensable per reflotar l’economia del Club i mantenir el FC Barcelona en el lideratge de l’esport mundial, perquè només amb unes instal·lacions a l’altura del Club, el Barça podrà competir econòmicament i esportivament amb els seus adversaris europeus.

L’Espai Barça continua sent un somni irrealitzable després que els socis i sòcies aprovessin en el referèndum del 2014 el projecte de remodelar de manera integral el Camp Nou, construir un nou Palau Blaugrana, un nou Miniestadi (actualment convertit en l’Estadi Johan Cruyff) i un Campus Barça que integraria el recinte de les instal·lacions blaugrana al barri de les Corts i la ciutat de Barcelona. Set anys després, el Club ha invertit 145 milions d’euros i només s’ha realitzat el 5% del projecte, que ha quedat desfasat en termes econòmics (el pressupost de 600 milions d’euros està totalment infravalorat), en l’àmbit social (més de 12.500 socis i sòcies abonats es veien afectats per un canvi de primera a tercera graderia) i de calendari (el projecte ja hauria d’haver-se acabat aquest 2021).

Però amb el pas del temps, el mateix projecte de l’Espai Barça actual ha quedat obsolet perquè no preveien les millores tecnològiques i de sostenibilitat que s’ha d’exigir a un projecte que ha de seguir vigent durant molts anys i que és un llegat per a les futures generacions. És per això que la Junta Directiva està redefinint el projecte i millorant-lo per adaptar-lo a la nova realitat, fer-lo viable i sostenible econòmicament, i convertir-lo en l’espai d’esports i entreteniment més gran i innovador dins d’una ciutat europea.

 

QUÈ MILLORA EL NOU ESPAI BARÇA?

El nou projecte planteja un nou concepte per a les instal·lacions (Camp Nou, Palau Blaugrana) i Campus Barça (esplanada i edificis annexos), transformant els actius patrimonials del Club i el seu entorn en una nova experiència Barça, integradora i alhora oberta a la ciutat.

 • Corregeix el pressupost adaptant-lo a la realitat.
 • S’evita que 12.500 abonats de primera graderia passin a tercera.
 • Millora la seguretat, l’accessibilitat i el confort a l’Estadi i al Palau.
 • Construeix Campus Barça que serà referent en sostenibilitat i que inclou una millor gestió energètica, gràcies plaques fotovoltaiques per generar electricitat, geotèrmia i recollida d’aigües fluvials.
 • S’aposta per dotar el projecte d’una gran inversió per convertir-lo en també un referent a nivell tecnològic.
 • Més espais verds.
 • Més espais VIP i actius per explotar i generar els ingressos que el Club necessita.

ELS PRINCIPALS CANVIS AL CAMP NOU

El nou projecte de l’Espai Barça mantindrà el caràcter mediterrani, obert, amb àmplies terrasses, que són els signes d’identitat del projecte constructiu de Nikken Sekkei, l’estudi japonès que va guanyar el concurs internacional d’arquitectura. Però el projecte original incorporarà ara noves millores per maximitzar el seu potencial econòmic i, sobretot, minimitzar les afectacions als socis i sòcies abonats, a més d’actualitzar el projecte en termes d’innovació, tecnologia, sostenibilitat i accessibilitat, i això també dispara els costos però els fa inevitables si es vol tenir un estadi d’última generació i que duri molts anys.

 • No es modifica l'estructura de la 1a graderia: Amb la nova proposta no es construeix una nova 1a graderia i, per tant, no hi haurà moviments de socis i sòcies entre grades com en l’anterior projecte, si així no ho desitgen. També s’optimitza, a més, aquesta primera graderia, a causa de l'accés per planta 1 i sortida als seients per grada.
 • Es proposa una 3a graderia nova: Permetrà millorar l’accessibilitat, el confort, una millor distribució operativa i funcional, i disposar d’espais més espaiosos i amplis pel soci i el Club. També permet concentrar els espais VIP en comptes de tenir-los distribuïts per l'estadi, minimitzant l'afectació als socis.
 • Nous seients i espais per a socis: Amb el nou replantejament es manté l’aforament de 105.000 espectadors, i es podrà donar cabuda als socis que es troben a la llista d’espera. Els socis tindran més comoditats i estaran sota cobert.
 • Doble anell VIP entre la 2a i 3a graderia: L’anell VIP de la primera graderia es col·loca més amunt, entre la 2a i 3a graderia, amb un doble anell independent que augmenta considerablement la capacitat de les llotges VIP i així permet l’obtenció de més ingressos que serviran per finançar el projecte.
 • La sostenibilitat, en l’ADN de l’Estadi: El nou projecte ha de tenir en la sostenibilitat una de les seves prioritats, per convertir el futur Camp Nou en un referent en aquest àmbit. Amb el nou replantejament es vol apostar per un concepte de moltes més bicis, però menys cotxes i motos. També s’està valorant construir nous pàrquings a sota del futur Camp Nou i el nou Palau Blaugrana. Es preveu l’objectiu de disposar de més places elèctriques per els pàrquings, i per donar més solucions a la mobilitat sostenible.
 • Nova coberta: La coberta canviarà respecte a l’anterior projecte per incorporar més elements que ajudaran a la sostenibilitat, com un sistema geotèrmic, sistema District Heating & Cooling, i es cobrirà la coberta amb 30.000m2 de plaques solars per generar energia fotovoltaica.
 • Tecnologia d’última generació: El futur Camp Nou serà un estadi que incorporarà les darreres tecnologies del mercat, i entre aquestes, incorporarà una pantalla 360º a l’interior del bowl que oferirà una nova experiència al públic, es millorarà el sistema de seguretat i control d’accés de vehicles i es traurà màxim rendiment de les possibilitats que oferirà la connectivitat del 5G.
 • Es retalla el calendari d’obres: Si els socis aproven el nou finançament en l’Assemblea, a principis del 2022 es tindria l’aprovació del projecte i a l’estiu d’aquest any començarien les obres, amb la previsió d’ acabar-les a finals del 2025.


UN NOU PALAU MULTIFUNCIONAL PER A 15.000 ESPECTADORS

El nou Palau mantindria en gran part el disseny exterior, però l’objectiu és augmentar l’aforament dels 10.000 als 15.000 seients i adaptar-lo a les necessitats dels esports professionals i que sigui un referent pels millors espectacles esportius i que pugui acollir concerts i esdeveniments culturals. Es potenciarà la flexibilitat per compatibilitzar l’activitat esportiva amb els esdeveniments culturals per obtenir una nova via d’ingressos. El nou projecte també manté el Petit Palau i la Pista de Gel, així com l’aparcament d’autobusos.

FUTUR CAMP NOU1

CAMPUS BARÇA, UN ESPAI D’ESPORTS I ENTRETENIMENT

El nou projecte manté la integració del Campus Barça amb el barri, amb un espai obert, sense barreres i que serà un nou pol d’atracció a la ciutat, incorporant un nou concepte de l’aprofitament de l’espai per crear un parc amb noves experiències d’esport i entreteniment. El soci i els visitants podran gaudir d’una experiència única al Campus Barça. El Campus Barça serà un espai verd de trobada, amb activitats i circuits esportius, àrees infantils, fonts i zones d’oci per a visitants i veïns.

La principal novetat és que desapareixen els anomenats ‘diamants’ per donar més protagonisme a les zones verdes de la plaça, i incorporarà un ‘hub’ de benvinguda dins de la zona de Tribuna del mateix Estadi. En aquest ‘hub’ s’integrarà també la Barça Store, amb 2.500 m2 d’àrea comercial i el Museu, que comptarà amb 3.000 m2 d’espai i, a més dels trofeus històrics, oferirà noves experiències als visitants.

En el Campus també s’integrarà un ‘Hall of Fame Barça’. En el nou projecte també es preveu integrar la Masia de Can Planes, l’edifici que va acollir l’antiga Masia, en el concepte del Campus.


COM ES FINANÇARÀ

Tal com va explicar davant els compromissaris el director general del Club, Ferran Reverter, el nou Espai Barça es finança per ell mateix, amb els ingressos addicionals que aportarà el nou projecte gràcies a noves llotges i seients VIP, nous espais d’explotació, nous patrocinadors i l’explotació de nous actius que generarà el mateix Espai Barça. Un pla de finançament que té

com a garantia els increments d’ingressos generats pel nou Espai Barça un cop estigui acabat, estimats en 200 milions d’euros anuals. Per tant, no costarà diners als socis ni tampoc posarà en perill el patrimoni del Club o en risc la gestió esportiva. Atès que el pagament es basa en els ingressos addicionals, el retorn no afecta la gestió ordinària.

Inversió de 1.500 milions amb interès de mercat i retorn a 35 anys

El Club demana a l’Assemblea l’autorització per treballar una operació de finançament que negociarà a través d’operadors internacionals experts en el finançament d’estadis i instal·lacions esportives i que té una estimació d’inversió de fins a 1.500 milions d’euros, amb un tipus d’interès de mercat i un retorn a 35 anys: 5 anys de construcció (carència) i 30 de gestió.

Aquests 1.500 milions es reparteixen en 900 milions destinats al futur Camp Nou, 420 milions al nou Palau Blaugrana, 100 milions a la urbanització de l’entorn i el Campus Barça, 60 milions es destinaran a les inversions compromeses amb el MPGM (Modificació del Pla General Metropolità) i 20 milions per a possibles millores de l’Estadi Johan Cruyff.

Ferran Reverter considera aquest projecte no només necessari, sinó “indispensable per mantenir la competitivitat a nivell esportiu i econòmic en el futur”, i insisteix que els 1.500 milions que es demanen d’inversió per fer realitat tot l’Espai Barça, una xifra que s’ajusta a la realitat del mercat i de les necessitats del projecte, no es pot considerar un deute o una despesa, sinó una inversió de futur, de la qual el Club en traurà grans beneficis per créixer i poder seguir liderant la indústria de l’esport. “En aquests anys el Barça no ha invertit, i no invertir és empobrir-se. Quan un inverteix, genera un benefici molt ràpid. L‘aposta d’aquesta Junta és molt valenta perquè necessitem una aposta de futur”.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut