El WIMU, el dispositiu que controla les dades dels esportistes del Barça

El WIMU, el dispositiu que controla les dades dels esportistes del Barça

Aquest dispositiu, desenvolupat per RealTrack Systems i amb el suport del Barça Innovation Hub, és l’encarregat de la captació i l’anàlisi de dades dels equips de futbol, bàsquet, handbol, futbol sala i hoquei patins

El FC Barcelona és un dels clubs pioners en la ciència aplicada a l’esport i ho ha demostrat en molts aspectes i projectes de la mà del Barça Innovation Hub (BIHUB). Un dels més clars ha estat el dispositiu WIMU PRO, desenvolupat per RealTrack Systems i que, amb la col·laboració del BIHUB, s’ha pogut perfeccionar seguint una estratègia conjunta de desenvolupament entre el Club i la companyia. Una eina que ha aportat molts avantatges per als esportistes del FC Barcelona.

Pioners en la ciència aplicada a l’esport

L’any 2015 va ser el moment en què les revistes de tecnologia van començar a interessar-se per com el Data Analytics transformaria l’esport. Els especialistes coincidien en el fet que per aconseguir-ho seria clau poder recol·lectar les dades i projectar-les en una plataforma d’anàlisi, cosa que va començar a fer-se mitjançant l’ús combinat d’EPTS, dispositiu de seguiment electrònic del rendiment, i programes de càlcul als quals es traslladava la informació recollida per aquests dispositius. Un dels equips pioners en adoptar aquest sistema va ser el FC Barcelona, gràcies a la iniciativa del seu personal tècnic, i al desenvolupament conjunt amb l’empresa RealTrack Systems del dispositiu WIMU PRO.

L’EPTS que ara empra el Club per a tots els seus esports va començar implantant-se al segon equip de bàsquet durant la temporada 2015/16. Durant la següent temporada es va aplicar a tots els esports indoor i va començar oficialment el codesenvolupament amb l’empresa fabricadora, i la participació del Barça Innovation Hub. Un procés que culminaria amb l’adopció del dispositiu pel primer equip de futbol a la temporada 2017/18, desplaçant l’usat fins aleshores i estenent-se el seu ús a tots els entrenaments dels esports professionals del Club.

Conjunto Wimus-min

Al començament es van usar diversos models d’EPTS, procedents de diferents fabricants. L’objectiu era identificar, entre tots els dispositius high performance disponibles al mercat, quin s’adaptava millor a les necessitats del Barcelona. Però tenir múltiples dispositius plantejava un problema, i el fet és que en tenir cadascun el seu propi llenguatge i tecnologia, suposava un gran esforç agrupar les dades i convertir-les en lectures útils abocant-les en programes d’ús comú.

Després de provar-los en els primers equips es va arribar a la conclusió que tots presentaven fortaleses, i també carències. Cap s’adaptava per complet als objectius esportius, científics i tècnics del Barcelona, i a cada un dels seus cinc esports. Per aconseguir-ho era necessari que una de les empreses fabricants estigués disposada a desenvolupar la seva tecnologia en col·laboració amb l’equip tècnic i el Barça Innovation Hub.

L’oferta podia resultar molt atractiva per als desenvolupadors, ja que les dades de referència necessàries per arrodonir la precisió d’un EPTS són molt difícils d’obtenir. Un dispositiu d’aquest tipus ha d’estar adaptat a esportistes d’elit, un número molt baix a escala global, generant per tant un nombre reduït de dades aplicables al desenvolupament de la tecnologia. És a més a més una informació sensible que no acostuma a donar-se a conèixer. Treballant amb el FC Barcelona, l’empresa accediria a part d’aquestes dades, i el Club acabaria comptant amb un EPTS perfectament adaptat a les seves exigències i particularitats. Finalment de les startups amb les quals s’estava treballant va ser RealTrack Systems, empresa d’Almeria, la que millor es va adaptar a aquest repte per capacitat tècnica, potencial de millora i desenvolupament.

VO200728A18686-min

Una col·laboració molt positiva

En acceptar el codesenvolupament es va iniciar una col·laboració que no només ha resultat ser un exemple de perfecta simbiosi entre companyia tecnològica i club esportiu. També és una mostra, el dia d’avui, del que podem aconseguir en aquest laboratori per al desenvolupament de la ciència i tecnologia de l’esport del Club que és el BIHUB. Ara el Club pot entrenar millor, aconseguir millors resultats per als conceptes tàctics, i ajuda a prevenir les lesions. Les dades d’un mateix camp d’entrenament s’organitzen de la mateixa manera en estar unificades en un sol dispositiu, i la qualitat de la dada és superior que a l’inici de la implantació dels EPTS. Això permet monitorar de manera més òptima el treball realitzat per cada jugador, i per tant els preparadors físics tenen més seguretat en la seva presa de decisions. Així es prepara millor la part humana de l’esportista per obtenir el resultat que l’entrenador desitja.

El primer any de treball comú es va focalitzar en les millores del mateix WIMU PRO. Setmanalment els 25 entrenadors del Barcelona es reunien en un taller intern per debatre sobre les mètriques del dispositiu, la seva fiabilitat i la facilitat del seu ús. Després generaven informes KPI (Key Performance Indicator) per a RealTrack sobre els indicadors clau de rendiment, i la companyia anava incorporant canvis i millores en el disseny, així com ajustaments en la tecnologia destinats a aconseguir un resultat òptim. Un desenvolupament específic va ser preparar el sensor ANT+ que portava incorporat per registrar dades de l’electromiografia, realitzada amb un altre aparell. Així és com es va afinar al màxim la precisió de l’EPTS, fent més útils les seves mesures per als preparadors i l’entrenador.

Una de les característiques que va resultar determinant per estendre l’ús del WIMU PRO als cinc esports professionals del FC Barcelona, va ser la seva tecnologia híbrida de transmissió de dades. El doble sistema que empra GPS i radiofreqüència de banda ampla UWB, minimitza els errors derivats de la pèrdua de dades. A més a més de permetre l’ús del dispositiu només amb UWB en interiors sense cobertura de satèl·lit.

mini_DSC_4198

 

El perfeccionament del software

Després del primer any de treball en comú el dispositiu s’havia tornat més precís, i només restava per polir el software encarregat de recollir i processar les mètriques. Des del començament RealTrack Systems es va mostrar disposada a compartir amb el club el seu RAW data o mesures en brut. Encara que això ha començat a tornar-se més freqüent, les empreses fabricants eren força reticents a proporcionar-los al començament de la implantació dels EPTS. Això suposa sempre un problema per a l’equip tècnic, perquè no existeix un mode universal de corregir el senyal en brut per minimitzar els errors. Cada empresa utilitza el seu mètode, i els preparadors no poden saber quin tractament se’ls ha donat a les dades abans d’haver-les rebut. RealTrack Systems es va mostrar completament transparent en el lliurament del seu RAW data des del principi.

El Club treballa a més a més amb les cinc seccions d’esports professionals: futbol, bàsquet, handbol, futbol sala i hoquei patins. Encara que com a esports d’equip precisen informacions específiques comunes, també hi ha aspectes que l’EPTS ha de mesurar de forma especialitzada per a cada un d’ells. Tot això es va tenir en compte a l’hora de desenvolupar el software que complementa al mateix WIMU PRO, i les aplicacions SVIVO i SPRO.

SVIVO està destinat al monitoratge de la càrrega de treball en directe, mentre es desenvolupa l’entrenament, i els preparadors poden escollir de forma personalitzada el conjunt de mesures que considerin més òptimes per a cada sessió. I adequar-la així a situacions específiques, com recuperar el jugador que torna després d’una lesió, o controlar la tornada a la competició després d’un període de vacances. Tècnicament és possible usar els EPTS durant un partit, la FIFA ho permet sempre que l’àrbitre no s’hi oposi i el dispositiu no sigui visible, encara que en el cas del primer equip de futbol del FC Barcelona, no se’ls acostumen a posar. En aquests casos la informació s’obté de la imatge del vídeo.

VO191028A56839 copy-min

Una vegada ha finalitzat la sessió d’entrenament s’utilitza SPRO per analitzar tota la informació recollida per WIMU PRO. Escollint paràmetres es pot estudiar cada jugada fins el més mínim detall, amb l’objectiu de saber com s’ha arribat i quin resultat ha produït. També comparar, quan és necessari, dades de diferents sessions per identificar patrons, històrics, perfils de jugadors i la seva evolució. En el cas que s’estigui recuperant un jugador lesionat, poden afegir-se les dades d’electromiografia, perquè el dispositiu permet la connexió amb aparells externs i la incorporació d’aquestes dades a aquesta anàlisi posterior.

La utilitat de l’SPRO que no empren els preparadors del FC Barcelona, és la sincronització entre les dades de l’EPTS i la imatge de vídeo, i tampoc ho fa el departament d’anàlisi de dades del Club. Aquesta característica pot ajudar en la projecció d’un menú d’estadístiques que complementi, per a l’espectador televisiu, informació sobre les jugades. D’aquesta manera WIMU PRO podria convertir-se en una eina més per el fan engagement. És una iniciativa que no s’ha concretat encara, però l’ús generalitzat d’aquests dispositius per primers equips de tot el món, obre noves possibilitats interessants.

Finalment, i no menys important, el Wimu està complementat per un sistema de dades al núvol. Permet atorgar accés a qualsevol membre de l’equip tècnic, que podrà consultar l’històric de sessions, generar informes a mida, i estudiar tendències i patrons des de qualsevol lloc. Però també compartir les seves observacions amb altres tècnics, fer-los consultes, i advertir de riscs o oportunitats.

Aquesta història no acaba aquí, ja que la nostra voluntat és continuar integrant ecosistemes de cooperació que resultin beneficiós per a les necessitats del Club i per als partners que col·laboren.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut