El BIHUB debat amb experts en preparació física sobre com afecta l’aturada competitiva els futbolistes d’elit

El BIHUB debat amb experts en preparació física sobre com afecta l’aturada competitiva els futbolistes d’elit

El preparador del primer equip del Barça, Fran Soto, juntament amb el de la selecció espanyola, Rafel Pol, i el del Chivas Guadalajara, Luis Canay, fan una trobada en directe en què també opinen sobre com haurà de ser el retorn als entrenaments

Els esportistes, més concretament els futbolistes, respecten les ordres de confinament que comporta l’estat d’alarma com la resta de la població, amb la particularitat que ells han de seguir unes pautes de preparació física que reben periòdicament dels responsables dels seus equips per intentar mantenir l’estat de forma el millor possible. Però, com s’estan entrenant i quins són els objectius prioritaris de l’entrenament físic que estan duent a terme els jugadors? Podran tornar amb garanties quan es reprengui la competició? Necessitaran una pretemporada abans de tornar a jugar? Totes aquestes preguntes han estat objecte de debat en la quarta sessió del Live Chat que organitza el Barça Innovation Hub  (BIHUB) i que ha comptat amb la participació de Fran Soto, preparador físic del primer equip, Rafel Pol, expreparador del Barça en l’època de Luis Enrique i actual responsable de la selecció espanyola, i Luis Canay, preparador del Chivas de Guadalajara (Mèxic).

Sota el títol Current and Future Views (Visions actuals i Futures), la trobada virtual entre Soto, Pol i Canay s’ha pogut seguir en directe pel canal de YouTube del Barça Innovation Hub i ha estat moderada per Gerard Carmona, membre de l’Àrea de Rendiment del BIHUB, que és una de les set àrees de coneixement que s’integren dins d’aquesta plataforma que aglutina tots els projectes d’innovació, recerca i formació del Barça. L’objectiu del Live Chat és organitzar trobades anomenades Decoding the Game (descodificant el joc) amb diferents especialistes del món del futbol per intercanviar opinions i debatre al voltant d’aspectes com ara la preparació física, l’anàlisi del joc i els rivals, els mètodes d’entrenament i altres aspectes que envolten l’activitat dels equips de futbol d’elit.

Soto, Pol i Canay també han reflexionat sobre com la situació d’aturada competitiva ha obligat a canviar la planificació dels equips i com està afectant la preparació física dels futbolistes, i també han tractat de si els entrenaments a distància permetran als jugadors reincorporar-se amb garanties als entrenaments específics del futbol un cop es reprengui l’activitat dels equips. En aquest sentit, Soto ha explicat com és aquest treball a distància:Abans del confinament vam fer un diagnòstic de les condicions de cada jugador. Tenim l’avantatge que tenen bones condicions per treballar a casa. Vam dotar de material algú que tenia algun tipus de carència, però ells estan acostumats a completar el seu treball diari amb treball a casa. I ha afegit: Des del departament planifiquem els entrenaments i ells treballen de forma autònoma. Tenim ugadors amb trajectòries contrastades i jugant molts anys a un alt nivell, i estan molt centrats en el seu dia a dia”.

Un altre motiu de debat durant la sessió ha estat com ha de ser el treball físic un cop es retorni als entrenaments habituals. En aquest sentit, les preguntes principals han girat al voltant de quant temps de temporada és necessari per tornar a la competició amb garanties o què s’haurà de prioritzar durant aquesta nova pretemporada des del punt de vista de la preparació física. El preparador físic del Barça ha assenyalat alguns dels reptes a què s'hauran d’afrontar. Sobre el retorn als entrenaments, la paraula incertesa en tots els aspectes és el que millor la defineix. Quant més es trigui a començar a entrenar serà pitjor per a l’entrenament específic. Ara no sabem quan tornaran els entrenaments, ni les competicions, ni la densitat competitiva o les condicions a les quals tornarem”. Soto ha afegit: “Un problema important és la falta del treball específic respecte al que estan fent a casa seva, i és el que hem d’implementar un cop es pugui tornar a treballar al camp. L'important ara és evitar el sedentarisme, que facin unes rutines i estiguin asseguts el menys temps possible”.

La tornada a la competició també comporta algun risc si no es prenen les mesures adequades: El context que ens trobarem serà molt diferent al qual ens trobem després d’un període de vacances d’estiu. A més, hi haurà un factor de risc afegit, que és l’estrès extra que suposa que cada partit serà ara una final, no com quan tornes de l’estiu. A més, els nostres esportistes no estan acostumats a estar aturats tant de temps. El gruix de la plantilla és internacional, i segueix competint en períodes estivals. Si ens n'anéssim a 60 dies de confinament, seria un període molt llarg i el desentrenament i la desadaptació per a ells pot ser severa, explica l’entrenador físic del FC Barcelona.

En qualsevol cas, Soto insisteix que l’objectiu principal és preservar la salut dels jugadors i que la readaptació sigui el menys complicada possible:El més preocupant a dia d’avui és la pròpia pandèmia, i s’ha de tenir en compte el risc a qualsevol contagi. El més important és la salut dels esportistes. Seguint les recomanacions de les autoritats i dels nostres serveis mèdics estem dissenyant un pla de tornada als entrenaments on caldrà treballar la prevenció, readaptació, nutrició, anàlisi... tots els professionals estan aportant el seu granet de sorra per tornar a la feina el millor possible, ha explicat el preparador físic del Barça.

Properes trobades sobre rendiment i nutrició

Aquesta ha estat la quarta d’una sèrie de trobades amb especialistes que s’han estat duent a terme en les darreres setmanes de confinament. En els Live Chats anteriors els temes sobre els quals s’ha debatut han estat l’anàlisi dels oponents, els sistemes d’entrenament i els equips nacionals, tots relacionats amb l’àrea d’anàlisi tàctica.

En les properes setmanes estan previstes noves trobades per debatre temes relacionats amb el rendiment i la nutrició dels futbolistes, entre d’altres.

Sobre el Barça Innovation Hub

El Barça Innovation Hub és el centre de coneixement i innovació esportiva del FC Barcelona.

A través del BIHUB, s’incorpora, es genera i es transmet el coneixement i la innovació. L’objectiu principal és fer del FC Barcelona el centre d'innovació esportiva número u del món.

El BIHUB es caracteritza per promoure una cultura oberta i col·laborativa, treballant, estretament, amb les principals marques, universitats, centres de recerca i noves empreses de tot el món, així com amb altres clubs i institucions esportives, inversors i socis.

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut