L'enderrocament del Miniestadi es farà de manera mecànica per afavorir el reciclatge del 80% dels materials

L'enderrocament del Miniestadi es farà de manera mecànica per afavorir el reciclatge del 80% dels materials

El procés de desconstrucció tindrà una durada de sis mesos i un cop finalitzin les obres quedaran alliberats els terrenys de la parcel·la on es construirà el Nou Palau Blaugrana

El FC Barcelona acomiadarà el Miniestadi demà 24 de setembre amb l’acte ‘Gràcies, Mini!’ i a partir del proper mes d’octubre començaran els treballs previs necessaris per començar el procés d’enderrocament progressiu de la instal·lació que va ser inaugurada el 1982 i que ha estat la llar del Barça B, i del Barça Femení i el Juvenil A per als seus partits europeus. Aquest procés, que inclou també el desmantellament de les instal·lacions contigües de la Barça Escola i de la passarel·la que connecta el Miniestadi amb el Palau Blaugrana, es realitzarà de manera mecànica i tindrà una durada d’uns sis mesos. El Club ha escollit aquesta metodologia de demolició, en detriment d’altres com la voladura, perquè les dimensions del Miniestadi permeten aquest tipus de procediment més controlat i sostenible, que possibilita reciclar i reaprofitar més del 80% dels materials i minimitzar l’impacte acústic i les molèsties als veïns.

Obra de l'arquitecte Josep Casals i de l'aparellador Ramon Domènech, el Mini es va construir en nou mesos, amb una capacitat per a 15.276 espectadors, distribuïts en dues graderies i amb una tribuna coberta. Ara, un cop inaugurat i en ple funcionament l’Estadi Johan Cruyff a la Ciutat Esportiva, la primera peça de l’Espai Barça, la instal·lació de les Corts serà desmantellada per alliberar els terrenys on es construirà el Nou Palau Blaugrana, una altra de les peces del projecte de transformació patrimonial del Club, que es completarà amb la remodelació integral del futur Camp Nou.

Les obres d’enderrocament del Miniestadi estan dividides en tres àmbits d’actuació. D’una banda, la del mateix Mini, que inclou el seu desmantellament, així com el de la cimentació més un condicionament del terreny. Actualment, el terreny de joc del Mini es troba a tres metres aproximadament de la cota del carrer i l’objectiu és deixar el terreny a +-1 metre per sota de la cota de la vorera i així evitar possibles problemes de seguretat i fangals en el carrer els dies de pluja. Aquesta fase s’allargarà fins al febrer del 2020.

El segon àmbit és el dels terrenys i les instal·lacions de la Barça Escola, que inclou la retirada de la gespa artificial i la resta dels elements, com ara murs, paviments i graderies. Aquesta fase es farà en paral·lel a l’enderroc mecànic del Miniestadi i s’allargarà fins a finals de novembre.

Per últim, el tercer àmbit d’actuació serà la passarel·la de connexió entre el Palau Blaugrana i el Miniestadi, que serà tallada i retirada. El tall es realitzarà sense que hi hagi afectació de la rampa que dona accés al Palau, i això permetrà el seu ús regular els dies de partit. La retirada de la passarel·la es farà al gener del 2020.

Els tres àmbits d’actuació del procés de desconstrucció, la Barça Escola, el Miniestadi i la passarel·la que el connecta al Palau.

Treballs previs

Abans de l’inici de l’enderrocament del Miniestadi, es realitzaran algunes actuacions prèvies necessàries. La primera d’aquestes és la retirada dels seients, que es donaran a altres entitats esportives o escoles que ho hagin sol·licitat.

També es retiraran uns elements cilíndrics decoratius que es troben a sota de la marquesina de tribuna que són de fibrociment. Aquests elements seran retirats per una empresa especialitzada i seguint un protocol i un pla especial perfectament delimitat per la normativa vigent de l'Institut Nacional de Seguretat i Higiene i seguint el mètode recomanat per l'Organització Mundial de la Salut. També s’han de retirar sota protocol especial els fluorescents i els gasos de les maquinàries d’aire condicionat.

Els treballs previs també inclouen la retirada dels elements i materials no petris, és a dir, que no siguin de pedra o formigó que tingui l’edifici que puguin ser reciclats, com per exemple, mobiliaris de fusta, plàstics, paper cartró, metall de les baranes o reixes, instal·lacions elèctriques, falsos sostres, pladur, etc.

Metodologia de l’enderrocament

La demolició del Miniestadi i la graderia de la Barça Escola continuarà utilitzant la metodologia mecànica, que es realitza amb pinces i cisalles hidràuliques que aniran trencant el formigó per compressió (mossegant), i es farà progressivament per fases seguint les juntes de dilatació de l’estructura. L’impacte acústic d’aquesta actuació és mínim i no causarà molèsties als veïns que envolten les obres. A més, al mateix temps que la màquina mossega el formigó, polvoritza aigua per evitar que la pols es pugui dispersar en l’aire.

El condicionament del terreny es realitzarà amb grues giratòries, les quals mouran aproximadament un volum de terres de 54.000 m3. Durant aquest procés, els camions de l’empresa constructora hauran de passar per un neteja-rodes abans de sortir del recinte, per tal d’evitar portar fang als carrers pròxims.

Al mes de gener del 2020 està prevista la retirada de la passarel·la amb grues mòbils en dues fases de manera que es realitzarà amb un menor impacte en l’activitat diària de la ciutat. Un cop desmuntada la passarel·la, les peces es traslladaran a l’interior del Miniestadi per procedir al seu reciclatge. El sistema d’execució amb grues dona més garanties de seguretat i té un impacte mediambiental menor a nivell acústic que qualsevol altre sistema.

Reciclatge i sostenibilitat

El Club ha tingut en compte aspectes com el reciclatge i la sostenibilitat a l’hora de planificar l’enderroc i desmantellament del Miniestadi. Així, el 80% dels materials derivats d’aquest procés seran reciclats i reaprofitats. Alguns elements seran reutilitzats, d’altres es reciclaran per crear un altre element constructiu i tot allò que no es pugui aprofitar es portarà a la deixalleria.

Tant el formigó estructural com l’acer estructural i els elements metàl·lics, la gespa artificial dels camps de la Barça Escola seran reciclats al 100%. Els àrids resultants del processament del formigó es podran fer servir en futures obres de l’Espai Barça per formar rampes d’obres, drenatges en els terrenys, subbases de carrers o com a àrid en el formigó.

Tot el procés de reciclatge queda integrat en el procés d’obtenció de la futura certificació DGNB del Projecte Espai Barça, de la qual ja es va obtenir una precertificació GOLD DGNB al setembre del 2017.

Calendari enderroc

Animals protegits i arbrat

Un altre dels aspectes que es tenen en compte és la fauna i els animals que conviuen en el Miniestadi, com els ratpenats o la colònia de gats. Per als primers, s’ha col·locat un niu especial en el recinte que pot acollir fins a 400 animals. Es té constància que ja hi ha presència de ratpenats en aquest nou niu, que no es veurà afectat per la desconstrucció. Pel que fa a la colònia de gats, s’ha procedit al seu trasllat a altres colònies dins de Catalunya. D'aquesta manera s'evitarà que cap animal resulti ferit o perjudicat durant el procés d’enderrocament i posteriors obres. Aquest trasllat progressiu ja s'ha iniciat de manera satisfactòria amb les empreses especialitzades en aquest tipus de tasques.

Pel que fa a l’arbrat, després d’un estudi i de converses amb el departament de Parcs i Jardins i Protecció del Verd, de l’Ajuntament de Barcelona, ​​s'ha acordat que durant els enderrocs del Miniestadi es respectarien el 85% dels arbres existents. Part dels arbres afectats es trasplantaran o resguardaran en vivers temporals per al seu posterior trasplantament.

Els terrenys del Nou Palau Blaugrana

Un cop finalitzi tot el procés d’enderrocament de les instal·lacions del Miniestadi, quedaran alliberats els terrenys de la parcel·la on s’ubicarà el complex del Nou Palau Blaugrana, a tocar de la nova estació Camp Nou de la Línia 9. Aquest complex comptarà amb quatre espais que podran funcionar independentment, el Nou Palau, el Petit Palau, la Pista de Gel i les instal·lacions de la Barça Escola, amb una estació d’autobusos semisoterrada.

La proposta de l’equip HOK+TAC Arquitectes, que va guanyar el concurs arquitectònic del disseny del Nou Palau Blaugrana, destaca per l’innovador concepte de palau multifuncional, així com per la seva permeabilitat, flexibilitat i personalitat. Aquestes característiques venen donades sobretot per la seva asimetria, un anell de grada única (sense separacions) i que té una extensió de graderia en la part que dona al Camp Nou. Aquest Nou Palau està concebut per albergar competicions esportives i esdeveniments socials i culturals.

Espai Barça
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut