L’ABJ, amb la Fundació Barça al Líban

L’ABJ, amb la Fundació Barça al Líban

Una expedició de l'Agrupació visita la Vall de la Bekaa per conèixer i participar al programa Futbol Net, per a infants libanesos i refugiats de Síria

Quatre exjugadors del FC Barcelona i membres de l’Agrupació Barça Jugadors han tingut l’oportunitat de conèixer de primera mà la tasca de la Fundació Barça al Líban. Juanjo Carricondo, Gemma Giró, Dídac Rodríguez i Leticia Viñole van ser el 23 i 24 de març a la Vall de la Bekaa, a la frontera amb Síria, on la Fundació hi desenvolupa el programa Futbol Net amb 1.200 infants.

Trencant barreres

El poder integrador del futbol queda perfectament demostrat en una vall en què la meitat de la població és refugiada i viu en unes condicions de pobresa extrema gràcies a l’ajuda humanitària, treballs agrícoles i feines precàries. Una integració que passa a diferents nivells. D’una banda, les trobades setmanals en 7 instal·lacions han afavorit al llarg del curs que és a punt d’acabar, que infants libanesos i sirians hagin passat de no dirigir-se la paraula, a ser amics. I de l’altra, com van experimentar en la seva pell les mateixes exjugadores blaugrana, el trencament -aquest més difícil- de les barreres de gènere. “Quan vam arribar a l’assentament de refugiats vam començar a buscar les nenes per fer-les jugar a futbol, però primer ens vam trobar amb la barrera de la seva família”, explica Gemma Giró. Una vivència que comparteix la també exjugadora blaugrana, Leticia Viñole, impactada pel número de noies que participen al Futbol Net com a educadores: “Estan com quan jo vaig començar, amb molta il·lusió pel futbol i una gran predisposició per aprendre”.

La vida és extremadament dura a les desenes d’assentaments de refugiats de la Bekaa. En moltes de les tendes que des de fa anys són la llar de milers de persones, enlloc de rajoles hi ha una catifa posada directament sobre el terra polsegós o fangós si és que ha plogut. Tot i així, sorprèn la felicitat que desprenen els infants quan tenen la pilota i hi poden jugar. “Em quedo amb les cares d’alegria quan et veuen, per ells allò ho és tot”, assegura Dídac Rodríguez, que amb 9 anys -la mateixa edat de molts dels nens de la zona- va entrar al futbol base blaugrana. "Precisament uns instants d'alegria - assegura Juanjo Carricondo- és el que els podem oferir, tenint la situació tan tràgica que estan vivint".

Les trobades setmanals entre educadors i quitxalla són una prova del llenguatge universal de la pilota. El futbol com a motor del canvi social. I en el cas de la visita dels quatre membres de l’Agrupació, acompanyats per la directora de la Fundació, Maria Vallès, va suposar un trencament de la seva rutina i de poder fer realitat una vivència que els costarà oblidar.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut