Vitor Roque, a l’estela dels grans cracs brasilers del Barça

Vitor Roque, a l’estela dels grans cracs brasilers del Barça

El nou jugador blaugrana té una llarga tradició de davanters brasilers amb passat blaugrana en els que pot emmirallar-se

L’arribada de Vitor Roque al FC Barcelona ha causat sensació entre els milions de barcelonistes d’arreu, que veuen en el brasiler una gran adquisició de present, però sobretot de futur. Als seus 18 anys, ‘Tigrinho’ aterra en un dels escenaris més exigents de tot el món, i veu com l’afició ha dipositat en ell moltes esperances per a que es faci seva la posició de davanter centre del Barça en la propera dècada.

Format com a atacant referencial però amb molta mobilitat, pot adaptar-se també a les diferents posicions de la línia ofensiva, i si les coses van com totes les parts desitgen, en un anys, el nom de Vitor Roque estarà al costat dels grans atacants brasilers que han vestit de blaugrana. Actualment hi ha el cas de l’extrem Raphinha, que viu la seva segona temporada al Club i encara té per davant l’oportunitat de seguir aconseguint coses, però si posem la vista enrere, són uns quants els atacants brasilers que han deixat una important petjada de blaugrana i que, de retruc, marquen el camí a seguir per a Vitor Roque, que tot just el comença.

Els sis brasilers que han d’inspirar Vitor Roque

Ell mateix, en l’entrevista en exclusiva que ha concedit als mitjans del Club, en menciona a quatre com els seus ídols: Neymar, Romario, Ronaldo Nazario i Ronaldinho, però si parlem de davanters brasilers i del FC Barcelona tampoc podem oblidar Rivaldo i Evaristo. Tots ells han estat peces claus per fer que la sinergia entre Barça i el Brasil sempre porti tants bons records.

Tot i que seria injust carregar-li a Vitor Roque la pressió de rendir al nivell de tots ells, que quedi aquest text com la forma de recordar la gran tradició brasilera a Can Barça. El llistó és tan alt, que dels sis futbolistes mencionats, qui va trigar més a marcar el seu primer gol amb el Barça va ser Rivaldo, en el seu tercer partit, on va marcar un doblet contra la Reial Societat. Tant Evaristo, com Ronaldo (amb un doblet) i Romario (amb un hat-trick), van marcar el dia del seu debut oficial: arribar i moldre; mentre que Ronaldinho i Neymar, els dos jugadors d’aquesta llista més acostumats a jugar en banda, es van estrenar en el seu segon partit oficial.

Pot ser el més jove en marcar

On sí que té moltes possibilitats de superar-los Vitor Roque és en el fet de ser el més jove de tots en marcar, una dada que actualment està en possessió de Ronaldo, que va marcar un doblet en la Supercopa a l’Atlètic de Madrid amb 19 anys, 11 mesos i tres dies, mentre que la resta ja superaven la vintena. A Vitor Roque li queda més d’un any de marge per a poder apropiar-se d’aquesta fita.

Arribat directament del Brasil, com Neymar i Evaristo

La seva arribada podria tenir certs paral·lelismes amb la de Neymar, que també va arribar directament del Brasil sent molt jove, tot i que ja ho va fer amb 21 anys, després de guanyar-ho tot amb el Santos. Vitor Roque fa el salt molt abans però pot emmirallar-se en Neymar en els títols, ja que com a culer, entre 2013 i 2017, en va arribar a guanyar fins a dotze, sent el més llorejat d’aquesta gran llista de cracks. Més llunyana queda la figura d’Evaristo, que també va arribar a Can Barça des del Brasil el 1957, però ja amb 24 anys. Després de cinc temporades i més de 100 gols en partits oficials va tancar la seva etapa de blaugrana.

FCB-EibarVictor2_pic_2017-05-21_fcbvseibar_70

El gran impacte de Ronaldo i Romario

Es difícil preveure el rendiment immediat que pugui tenir Vitor Roque, però si s’assembla al que va tenir Ronaldo Nazàrio, els culers poden estar més que satisfets. En la seva única campanya al Club, la 1996/97, va marcar la brutalitat de 47 gols en 49 partits, un impacte escandalós que va durar massa poc, però que encara se’l recorda i molt. Poc abans, es va viure un cas semblant amb Romario, que només va estar dues temporades, en les quals va enamorar tothom.

Rivaldo, una màquina de fer gols

Va debutar amb un hat-trick, va deixar una cua de vaca per a la posteritat i va demostrar una vegada i una altra que dins l’àrea i en espais reduïts era imparable. Aquella mateixa dècada, la dels 90, es va tancar amb un altre gran brasiler com Rivaldo, que va arribar l’estiu del 1997 per agafar el relleu de Ronaldo. D’un perfil més associatiu, és qui més partits va jugar de blaugrana de tots els que formen aquesta llista amb un total de 235 en els que va marcar 130 gols, el que el converteix en el sisè màxim golejador de la història del FC Barcelona, empatat amb Eto’o.

El Barça guanyador no s’entén sense Ronaldinho

Per últim, val la pena acabar aquest text recordant el somriure de Ronaldinho, que va treure el barcelonisme d’una profunda depressió per a convertir-lo en el millor equip d’Europa. En un lustre de culer, va canviar la història del Club i el va portar a una altra dimensió gràcies a la seva màgia. Així doncs, tots aquests supercracks marquen el camí a seguir per al nou davanter brasiler que té el Barça. Un Vitor Roque que, en cap cas, ha de sentir aquesta història com una pressió afegida, sinó com una font d’aprenentatge del que tots aquests poden ensenyar-li de com es triomfa defensant l’escut del FC Barcelona.

ReialMadrid-FCBarcelona0-3J12Lliga1aDivisi20052006_pic_19-11-05ronaldinhoalegria03

 

 

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut