Sisè partit a Europa en camp neutral

Sisè partit a Europa en camp neutral

Sense comptar finals, el Barça ha disputat fins a cinc enfrontaments de competició europea en territori neutral

El Barça jugarà aquest dimarts contra el Xakhtar Donetsk un partit poc habitual. A causa del conflicte que s’està vivint a Ucraïna, el duel es disputarà en un camp neutral, el Volksparkstadion d’Hamburg (Alemanya). Aquest és l’estadi on el conjunt ucraïnès està disputant tots els seus partits de competició europea aquesta temporada.

En tota la seva història, el Barça ha disputat fins a cinc partits de competició europea en camps neutrals, sense comptar les finals. Quatre d’aquests cinc duels eren part dels famosos desempats d’anys enrere: quan una eliminatòria quedava empatada entre l’anada i la tornada s’havia de jugar un tercer partit.

Barça 2-1 Birmingham City (Basilea)

El primer partit de competició europea que va disputar el Barça a camp neutral va ser contra el Birmingham City, a Basilea. El duel entre ambdós conjunts va ser el desempat de les semifinals de la Copa de Fires de la temporada 1957/58. En el partit d’anada, el conjunt anglès va guanyar 4-3, mentre que a la tornada els blaugranes van obtenir el triomf per la mínima al Camp Nou (1-0) i van forçar el partit de desempat, que es va jugar a Suïssa. L’enfrontament, que va ser al St. Jakob-Park, l’estadi del Basilea, va acollir 20.000 espectadors i el Barça va guanyar per 2-1, amb gols d’Evaristo i Kubala. Així, es va aconseguir arribar a la final de la Copa de Fires contra el Londres, amb victòria blaugrana per un 8-2 en el global, i alçant el títol per primera vegada.

FCB- BIRMINGHAM 1-0 (COPA DE FIRES, SEMIFINAL TORNADA) 13-11-1957 (2)

Barça 1-0 Hamburg (Brussel·les)

El Barça va disputar el seu segon partit de competició europea a camp neutral la temporada 1960/61, a la Copa d’Europa. Els blaugranes van jugar contra l’Hamburg, precisament la ciutat on es disputarà el partit de Champions contra el Xakhtar Donetsk, a les semifinals de la màxima competició continental. El partit d’anada, a l’Spotify Camp Nou, el va guanyar el Barça per 1-0, mentre que a la tornada va perdre per 2-1. Un gol de Sándor Kocsis en l’última jugada va permetre als culers disputar el partit de desempat a Brussel·les, a l’estadi de Heysel. Allà, el Barça va guanyar per 1-0 amb gol d’Evaristo i va accedir a la final de la Copa d’Europa contra el Benfica, on els blaugranes van perdre contra el conjunt portuguès per 3-2 a la fatídica “final dels pals”, on es van estavellar fins a quatre pilotes als pals de la porteria portuguesa.

FCB-HAMBURG 1-0 (COPA D'EUROPA, SEMIFINAL, DESEMPAT) 3-5-1961

Estrella Roja 1-0 Barça (Niça)

Niça va ser la tercera ciutat on el Barça va disputar el seu tercer partit a camp neutral. En una nova edició de la Copa de Fires, a la temporada 1962/63, els blaugranes van disputar els vuitens de final contra l’Estrella Roja. En el partit d’anada, el conjunt serbi es va emportar la victòria per 3-2, mentre que a la tornada, el Barça va poder forçar el partit de desempat amb una victòria per la mínima al Camp Nou per 1-0. Malauradament, a Niça, els blaugranes van caure per 1-0 i es van acomiadar de la Copa de Fires als vuitens de final.

Hamburg 3-2 Barça (Lausana)

Una temporada després, el Barça va tornar a jugar un partit de desempat, en aquest cas a la Recopa d’Europa, i es va tornar a enfrontar a l’Hamburg, a Lausana, Suïssa, a l’Estadi Olímpic de la Pontaise. Després de dos empats en els partits d’anada i tornada, amb un 4-4 al Camp Nou i un 0-0 al Volksparkstadion, el partit de desempat es va decantar per un 3-2 favorable als alemanys, que van accedir als quarts de final de la competició europea.

FCB- HAMBURG 4-4  (RECOPA, VUITENS DE FINAL, ANADA) 20-11-1963

Barça 2-8 Bayern (Lisboa)

L’últim partit que els blaugranes han disputat fins ara a camp neutral ha estat contra el Bayern de Múnic, en un duel per oblidar. La fase final de la Champions League de la temporada 2019/2020 es va jugar en una única seu, a Lisboa, a l’Estádio da Luz, en aquest cas a causa de la pandèmia de la covid-19. El Barça, que hi va arribar després de superar el Nàpols a vuitens de final, va caure de manera estrepitosa contra el Bayern per 2-8, a partit únic.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut