Barça - Porto: Remuntant cap als vuitens! (2-1)

Els gols dels dos Joãos, Cancelo primer i Félix després, capgiren la diana inicial del Porto i segellen el bitllet dels culers entre els setze millors d'Europa

El Barça serà als vuitens de final de la Champions..., i ho farà, de forma gairebé matemàtica, com a primer classificat del grup H! En un duel a cara o creu contra el Porto, els culers s'han encomanat als seus dos portuguesos, els Joãos, Cancelo i Félix, per remuntar el gol de Pepê que posava en risc el pas a les eliminatòries de la màxima competició europea.

No valia l'empat

Barça i Porto han començat el partit sabent que el Xakhtar havia fet la feina contra l'Anvers i que no els valdria l'empat per classificar-se. Així, el tram inicial del partit ha discorregut sense un clar dominador, ni sense gaires maldecaps per als porters, que per la banda blaugrana ha tornat a ser Iñaki Peña, ocupant el lloc del lesionat Ter Stegen.

Per la seva banda, Diogo Costa sí que ha hagut d'intervenir per treure un xut potent de Raphinha (8') després d'una gran diagonal de Cancelo, avui com a lateral esquerre. I després de bastants minuts sense ocasions, l'Estadi Olímpic ha respirat alleugerit quan s'ha aixecat la bandera que invalidava el gol de Taremi (27'), rematant des del segon pal una centrada lateral.

2023-11-28_FCBvsPORTO_60

Pepê avança el Porto

Però als portuguesos els ha servit per agafar impuls, i pràcticament en la següent jugada han obligat Iñaki Peña a lluir-se per posar una mà tensa al xut creuat de Galeno (28'). A la tercera, però, ha arribat la diana dels Dragões. Els culers s'han mostrat tous i incapaços d'allunyar el perill de peus de Galeno i Taremi, però ha estat Pepê qui ha caçat un refús d'Iñaki per obrir el marcador (0-1, min. 30) i posar contra les cordes el Barça.

Reacció en forma de golàs

Però la reacció al cop encaixat no podia ser millor. Pedri ha obert amb velocitat per la incursió de Cancelo, que amb potència i qualitat ha encarat, ha driblat i ha definit al pal llarg de Diogo Costa (1-1, min. 32). Golàs, i dosi barrejada d'alegria i tranquil·litat a l'estadi. Els de Xavi han buscat la remuntada abans del descans, però ni João Félix ni Raphinha han pogut culminar dues ocasions molt clares. En canvi, el primer temps ha acabat amb una gran mà d'Iñaki Peña per evitar el gol d'Alan Varela i mantenir la igualada al descans.

La connexió dels Joãos remunta el partit

Una igualada que s'hauria pogut trencar en 10 segons, quan en la primera jugada de la segona part, João Félix ha enviat un xut llunyà al travesser. Al portuguès se'l veia endollat, però tampoc ha pogut definir bé una passada del seu topònim Cancelo. Però Félix estava vorejant tant el gol, que li ha arribat el premi. Amb una altra passada de Cancelo, ha definit de meravella, al primer toc i amb l'interior, per remuntar el partit i fer que el Barça es classifiqués virtualment per als vuitens de final.

_SG_3650

Faltava assegurar del tot la victòria, i si era amb un tercer gol de la tranquil·litat, molt millor. Però el Porto, sense res a perdre, s'ha estirat més i ha amenaçat l'esquena de la defensa. Però no comptaven que on no arribava Iñaki Peña, que ha estat a un nivell altíssim, sí que ho feia un Araujo estel·lar en la correcció.

A l'altra àrea, Ferran Torres no trobava l'escaire per molt poc (80') i es mantenia l'ai al cor dels barcelonistes, que patien amb cada mitja arribada dels portuguesos. Al final, Raphinha l'ha tingut de xilena, però els culers han fet bona la remuntada i s'ha pogut celebrar que, després de dues temporades sense ser-hi, el Barça torna als vuitens de final de la Champions!

No és 100% matemàtic que ho faci com a primer de grup, però gairebé. Per no ser-ho, el Barça hauria de perdre a Anvers en l'última jornada, que el Xakhtar guanyés el Porto a Portugal i que, entre els dos resultats, els ucraïnesos recuperessin fins a set gols de l'average global.