Els rivals a la Champions, a estudi: Royal Anvers

Els rivals a la Champions, a estudi: Royal Anvers

El campió belga viu un dels millors moments de la seva història sota la direcció de dos exBarça i un equip sense por dels grans escenaris

L’atzar ha determinat que el primer rival del Barça en aquesta Champions 2023/24 sigui el Royal Anvers de Bèlgica. Per a molts, un gran desconegut, però es tracta d’un equip històric al futbol del seu país, que viu un dels millors moments de la seva història i que s’ha guanyat a pols, i amb un rerefons culer, ser entre els 32 millors equips del continent.

El degà del futbol belga

Per contextualitzar millor el present, moltes vegades cal recórrer al passat, i en el cas de l’Anvers, el passat és molt passat. Concretament, es remunta fins al 1880, l’any de la seva fundació, i el de la fundació del club més antic de Bèlgica. Perquè, nascut sota el nom d’Anvers Cricket Club per culpa d’uns estudiants anglesos que visiten la ciutat, el nostre primer rival a la Champions és considerat com el degà del futbol al seu país.

Al seu palmarès hi tenen un total de cinc Lligues, i com a guanyadors de la 2022/23 s’han guanyat el dret a ser a la màxima competició continental, després de superar l'AEK d'Atenes a la ronda prèvia. Tot i el significat històric d’aquest club, no eren campions al seu país des de la temporada 1956/57, per això no és exagerat dir que, actualment, passen probablement pel millor moment de la seva història. 

I és que, a més de ser els vigents campions de la Lliga belga, també ho són de la Copa i de la Supercopa, que han guanyat aquest mateix començament de temporada.

Els precedents

Tot i que el Barça i el Royal Anvers no s’han enfrontat mai a la Champions, sí que ho han fet en una eliminatòria europea, concretament en la segona ronda de la Copa de Fires de la temporada 1965/66. De fet, el primer partit entre tots dos, corresponent a l’anada, el van guanyar els belgues per 2-1, però en la tornada jugada al Camp Nou, els blaugrana, que acabarien sent campions de la competició, vam remuntar gràcies als gols de Rifé i Zaballa (2-0).

Presència exblaugrana a la banqueta i els despatxos

Bona part del seu èxit recent s’ha fonamentat en l’actuació de dos exfutbolistes blaugrana, però no exactament a dins del terreny de joc. Mark van Bommel està encetant la seva segona temporada com el seu entrenador, i amb ell han arribat els títols de Lliga, Copa i Supercopa, i un estil de joc molt característic.

El Royal Anvers vol ser protagonista amb la pilota, i així ho demostra que en la passada Lliga belga va ser el segon equip amb una mitjana de possessió més alta (56,6% - només per darrere del Bruges) i en el que es porta del campionat actual, n’és el líder amb un 59,4%, tot i que queda la incògnita de veure si ho podran replicar en un context de màxima exigència com la Champions.

En tot cas, l’artífex de la plantilla als despatxos és un altre exblaugrana com Marc Overmars, actual director esportiu des del març del 2022. Ell va ser qui va apostar per Van Bommel i l’aposta no podia haver sortit millor.

Alderweireld i Janssen, referents en defensa i atac

Com és lògic, al campió belga li han pres peces importants aquest estiu com els defenses Gastón Ávila i Willian Pacho, que han acabat traspassats a l’Ajax i a l’Eintracht de Frankfurt, i la feina d’Overmars ha estat la de mantenir bona part del bloc anterior i apuntalar les posicions debilitades durant l’estiu.

Els noms més reconeguts internacionalment són dos: Toby Alderweireld i Vincent Janssen. El primer, que és el capità, és un central campió de la Lliga espanyola amb l’Atlètic de Madrid i una àmplia trajectòria a la Premier League, amb el Southampton, i sobretot amb el Tottenham. Amb 34 anys és el tercer jugador amb més partits de tota la història de la selecció belga i el referent defensiu d’aquest equip.

En atac, la seva gran amenaça és el neerlandès Vincent Janssen. Màxim golejador de l’Eredivisie amb l’AZ Alkmaar el 2016, el Tottenham també el va reclutar per a la Premier League, abans de passar pel Fenerbahce, a Turquia, i pel Monterrey, a Mèxic. Des d’allà el va reclutar l’Anvers, ara fa un any, on està donant un gran rendiment, amb 26 gols en 53 partits, una mitjana d’un gol gairebé cada dos partits.

Un bloc jove sense complexos

A banda d’aquests dos més veterans, es nodreixen d’un bloc jove que lidera el migcampista Arthur Vermeeren. Amb 18 anys, és un fix a la sala de màquines i ja és internacional sub-21 amb Bèlgica, però també compten amb perfils interessants com el lateral Owen Wijndal, internacional absolut amb els Països Baixos o el jove central Soumaïla Coulibaly, cedit pel Borussia Dortmund i que s’ha fet un lloc a l’onze. Un equip, en definitiva, que no té absolutament res a perdre i que voldrà mostrar sense complexos tots els arguments que els han portat fins aquí.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut