Preguntes i respostes

Preguntes i respostes

Què és l’Espai Barça?

És el projecte de transformació de totes les instal·lacions que el FC Barcelona té al barri de les Corts, amb la remodelació integral del Camp Nou, la construcció d’un nou Palau Blaugrana, d’un Campus Barça, la reordenació urbana del voltant i la construcció ja acabada de l’Estadi Johan Cruyff a la Ciutat Esportiva Joan Gamper.  L’Espai Barça donarà valor a un tresor patrimonial de 35 hectàrees, 19,4 d’elles al centre de Barcelona, el que converteix aquest projecte en una de les transformacions urbanístiques més importants de la ciutat, així com un increment considerable de les zones verdes del barri. L’Espai Barça es convertirà en l’espai d’esports i entreteniment més gran i innovador dins d’una ciutat europea.

Per què és imprescindible?

Perquè tenim uns instal·lacions obsoletes. El Camp Nou ja té 63 anys de vida i moltes mancances en quant a comoditat, espais d’hospitalitat, capacitat, sostenibilitat, accessibilitat. •Perquè tenim a les Corts un espai lliure sense interès, totalment desconnectat del barri, amb barreres arquitectòniques. És necessari integrar el Campus Barça dins de la ciutat. Perquè ens aportarà uns recursos econòmics que ens permetran seguir competint al màxim nivell i tenir unes instal·lacions a l’alçada de la dimensió actual del Club.

Què es va aprovar en el referèndum del 2014?

El 5 d’abril del 2014, el projecte de l’Espai Barça va ser sotmès a l’aprovació dels socis, que van donar suport amb més del 72’3% dels vots favorables. Els socis van aprovar un projecte per remodelar integralment el Camp Nou, construir un nou Palau Blaugrana en els terrenys que allibera la demolició del Miniestadi i la ja acabada construcció del nou Estadi Johan Cruyff a la Ciutat Esportiva. El projecte sotmès a referèndum incloïa un pla de finançament que preveia pagar els 600 milions de tot el projecte amb recursos propis, patrocinadors i deute bancari.

Què s’ha fet fins ara?

Actualment el projecte està del total, un 5% completat i s’han invertit 145M€.. S’ha aprovat el MPGM de les Corts que permet la reordenació urbanística de l’àmbit. S’ha construït l’Estadi Johan Cruyff. Al mes de juliol de 2021, es rep la llicència d’activitats i mediambiental pel futur estadi i està previst rebre a l’octubre de 2021 la llicència d’obres que permetrà iniciar les obres de l’estadi.

Quan es completarà la construcció? Què passa si es retarda?

Primer, és imprescindible l’obtenció d’un finançament per a l’execució de les obres. La finalització pràctica del Camp Nou s’espera per la temporada 2024/2025. Alguns aspectes dels carrers del voltant es completaran fins al 2029, depenent de les afectacions externes (com la línia 9). Es consideren diferents escenaris entre els quals s’ha valorat la possibilitat d’anar a jugar fora del Camp Nou, com per exemple jugar a l’Estadi Olímpic de Montjuïc, o be jugar al Camp Nou però amb una aforament reduït. En funció de la decisió que es prengui, tindrà un impacte directe en el calendari d’obres.

Els socis hauran de fer algun pagament addicional de caràcter extraordinari?

No. El projecte Espai Barça no suposarà cap cost pel soci.

Tenim consens polític i veïnal?

Sí, tots els partits polítics a excepció de la CUP van votar a favor de l’aprovació del projecte, un fet que mostra el suport polític transversal que té l’Espai Barça.

Quin impacte té sobre el medi ambient? Soroll, trànsit? Pacificació circulatòria? Aparcament? Quins espais s’obriran i es destinaran a usos veïnals?

L’impacte ambiental complirà amb els actuals estàndards d’afectació/contaminació, i ja s’està mesurant per assegurar que no s’arriba als nivells màxims. El projecte Espai Barça treballa amb el DGNB (German Sustainable Building Council) per garantir que es compleixen els KPI (indicadors claus) de sostenibilitat i per certificar el Campus Barça com el campus esportiu més gran i més sostenible dins d’una gran ciutat. En relació a l’aparcament, s’està treballant en una estratègia de mobilitat que aposta pel vianant i un transport sostenible.

Les obres tindran un impacte en els partits a casa? S’ha decidit ja jugar fora del Camp Nou, a Montjuïc? ¿Es valora alguna altra opció?

Encara no hi ha cap decisió presa al respecte. Anar a Montjuïc és una possibilitat real que tindria aspectes positius pel que fa a l’execució del projecte. El trasllat puntual de l’activitat del Camp Nou a Montjuïc, o quedar-se en el Camp Nou reduint l’aforament de l’Estadi, beneficaria en molts aspectes el desenvolupament del projecte. Alguns dels principals objectius d’aquesta proposta són millorar i garantir la seguretat dels espectadors durant els treballs de demolició i estructura i reduir el termini de construcció inicial, podent dur a terme així una reforma el més eficient possible.

Què passarà quan s’obri el nou estadi? S’incrementarà el preu de l’abonament?

En el cas de les reubicacions un cop estigui acabat el futur Camp Nou, el Club tindrà en compte les sol·licituds de canvi de seient d’aquells que volen estar més a prop de familiars o amics. Tot i això, qualsevol canvi de seient es comunicarà clarament quan s’estableixi la distribució de seients permanent i abans de tornar al nou estadi.

Què se sotmet a referèndum exactament?

L’autorització a la Junta Directiva perquè realitzi les actuacions que estimi necessàries o convenients per procurar finançament per al Projecte Espai Barça per un import que en cap moment superi els 1.500 milions d’euros.

Com fem possible aquesta inversió amb la situació econòmica actual?

La inversió de l’Espai Barça es finança amb els ingressos addicionals que generaran les noves instal·lacions, uns 200 milions d’euros anuals, dels quals 1/3 es destinaran a l’amortització del crèdit i els altres 2/3 seran per al Club. Tot això, sense representar cap despesa ordinària i el projecte no compromet la competitivitat del Club, sinó que l’augmenta.

Com s’expliquen els increments de costos?

El projecte estava infravalorat en pressupost i temps. Amb l’entrada de la nova Junta Directiva, es va decidir revisar i actualitzar els costos reals del projecte, ja que aquests no es corresponen amb la realitat de l’Espai Barça tal com estava plantejat. El cost real del pla de finançament que van aprovar els socis en el referèndum de 2014 està totalment desfasat, i infravalorat tant pel que fa al pressupost com per les condicions econòmiques que exigia, amb una reducció del deute a 200 milions d’euros que no només no s’ha aconseguit mai, sinó que actualment s’ha disparat per sobre dels 1.300 milions. A més, l’única instal·lació del projecte que es va acabar, l’Estadi Johan Cruyff, ha tingut un cost molt superior al que es va pressupostar. Els 4 milions d’euros que havia de costar van acabar sent 19 milions.

Per què la Junta Directiva ha decidit fer la consulta vinculat de manera telemàtica?

El vot telemàtic és una reivindicació que han fet els socis i sòcies al llarg dels darrers anys, a la que ha estat sensible la Junta Directiva per afavorir la màxima participació, ja que es podrà votar des de qualsevol lloc del món i farà innecessaris els desplaçaments, en un moment encara marcat per la pandèmia de la Covid-19.

Com es vota?

Es vota de manera telemàtica des de qualsevol dispositiu i els socis i sòcies inscrits en el cens electoral hauran d’entrar el dia 19 de desembre, entre les 9 hores i les 21 hores, al web del Club www.fcbarcelona.cat (o en les seves  versions en castellà o anglès) i s’haurà d'utilitzar la seva clau de soci o sòcia, el seu codi personal (PIN) i la seva data de naixement. Una vegada identificat, rebrà un SMS amb sis números, que donarà accés a exercir el seu dret a vot.

Quines mesures de seguretat existeixen per als socis i sòcies que voten? Com es pot impedir que un altre soci voti amb la seva identitat (duplicitat de vot)? I com es garanteix el secret del vot?

El procés del vot telemàtic compta amb tota una sèrie de mesures d’autenticació que impedeixen que un altre soci voti amb la seva identitat, és a dir, la duplicitat de vot, així com el secret del seu vot. En aquest sentit, la plataforma habilitada a la pàgina web del Club pel vot telemàtic del dia del Referèndum, li demanarà tres passes per confirmar la seva autenticació: primer de tot, la clau de soci (clau única que consta al carnet de soci) i codi personal (PIN); a continuació, la data de naixement; i finalment un codi de 6 xifres que li arribarà per SMS al seu telèfon mòbil.

Com puc recuperar el codi personal (PIN) si no el trobo?

Es pot fer de tres maneres: a través de la web (https://www.fcbarcelona.cat/ca/socis/tramits-i-gestions), de manera presencial a l’OAB i telefònicament trucant al 900 1899 00.

Què passa si el Club no té el número del meu mòbil actualitzat? 

Que no podria votar perquè no li arribaria el número de 6 xifres que ha de rebre per SMS.

Hi ha alternatives al vot telemàtic per a la gent més gran?

No, l’única modalitat de vot que s’implementarà pel dia del Referèndum es de forma telemàtica. Tot i això, el Club posarà a disposició dels socis un servei de vot assistencial telemàtic, pensat per tots aquells socis i sòcies que no dominin la sistemàtica del vot telemàtic, o no disposin de les eines informàtiques indispensables. En aquest sentit, els socis tindran la possibilitat de venir de forma presencial a l’Auditori 1899, on s’habilitaran punts de vot telemàtic assistit i punts d’identificació. A més, el dia del Referèndum, el Club també habilitarà un servei d’atenció telefònica, a disposició per als socis i sòcies que durant el procés de vot telemàtic tinguin algun dubte o vulguin resoldre alguna qüestió.

Es podrà votar des de tot el món?

Sí, si ets soci i tens totes les teves dades correctament actualitzades podràs efectuar el teu dret a vot des de qualsevol part del món. En aquest sentit, és important tenir en compte que la votació del Referèndum serà el dia 19 de desembre, de forma telemàtica i durant tot el dia, des de les 9h fins les 21h (CET – Hora Central Europea), i que, per tant, tots els socis i sòcies d’altres països hauran de tenir en compte la diferencia horària.

Quin serà el protocol que s’hauran de seguir per exercir el dret al vot? S’haurà de complimentar algun tràmit previ?

Per poder exercir el seu dret a vot, els socis i sòcies han de tenir més de 18 anys i un mínim d’1 any d’antiguitat del seu carnet de soci. Si compleixen aquests requisits, per poder exercir el vot telemàtic amb totes les garanties i està informat de l’evolució del projecte, serà imprescindible que tots els socis tinguin correctament actualitzades les seves dades personals, sobretot aquelles imprescindibles pel procés telemàtic: e-mail, clau de soci (clau única que consta al carnet de soci) i codi personal (PIN), data de naixement i telèfon mòbil.

Com es poden actualitzar i verificar les dades personals?

El dia 26 de novembre, des d’Àrea Social s’impulsarà una campanya de recollida i actualització de dades, que s’haurà d’efectuar abans del dia 7 de desembre, que és quan es tancarà l’exposició del cens. Només aquells que tinguin les seves dades correctament complimentades podran estar informats de l’evolució del projecte i exercir el seu dret a vot el dia del Referèndum.

La nova modalitat de vot permetrà els resultats es donin a conèixer immediatament?

Sí. Un cop finalitzat l’horari de les votacions, la Junta de la Consulta disposarà l’inici de l’escrutini del vot telemàtic. El recompte de vots el fa la pròpia plataforma de vot telemàtic i els resultats es donaran a conèixer als pocs minuts, en quant la plataforma acabi el seu propi procés de comptabilització.

De quina forma s’assegura la transparència en el recompte?

Abans de l’inici de la votació, es definiran cinc custodis, que en el cas del FC Barcelona, seran els components de la junta de consulta (es fa un sorteig entre tots els socis amb dret a vot -més de 18 anys i amb mínim d’1 any d’antiguitat-). A continuació, es realitzarà una cerimònia de creació de claus i a cadascun d’ells se’ls farà responsable d’uns dígits que formaran part d’una clau secreta que, a més a més, també custodiarà un notari. A les 9h es durà a terme l’obertura d’urnes electrònica. L’única informació que podrem tenir al llarg del dia serà la de participació.

Com es fa el recompte de vots?

A les 21h, un cop acabat el període de votació, la pròpia plataforma farà el recompte de vots i per poder accedir als resultats, cadascun dels custodis haurà d’introduir el seu fragment de clau.

Es pot saber qui ha votat?

No. És important saber que tots els vots són anònims.

Com es garanteix aquest anonimat dels socis i sòcies  votants?

El Sistema de Vot Electrònic per Internet compta amb un mecanisme que permet desvincular els vots emesos dels votants, amb aquesta finalitat es proporciona un mecanisme de desvinculació que segueix els passos següents:

  • El mecanisme de desvinculació s’inicia quan el procés electoral ha acabat. El resultat d’aquest procediment serà utilitzat en el recompte dels vots i la verificació universal dels vots.

  • El proveïdor proporciona un mecanisme que permet verificar les signatures digitals dels vots emmagatzemats i que, a més, permet separar els vots de les seves respectives firmes digitals i de la informació vinculant. 
Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut