fcb.portal.reset.password

Barrufet, el blaugrana que més Jocs Olímpics ha disputat/ Foto:ARXIU-FCB

Dies abans de l’inici dels Jocs Olímpics de Londres, és moment de mirar al passat i fer balanç de quina ha estat l’aportació de la secció d’handbol del FC Barcelona als Jocs. L’handbol blaugrana és la secció del club que més esportistes ha dut als jocs al llarg de la història, i la que més medalles ha assolit, amb 23.

Munic, primers Jocs amb handbol blaugrana

La participació de jugadors del FC Barcelona d’handbol s’inicia en els JJOO de Munic del 1972. Allà, cinc van ser els blaugranes que van defensar la samarreta d’Espanya per primera vegada, a la competició handbol.

Fernando de Andrés, Francesc López Balcells, Joan Morera, José Manuel Tauré i José Villamarín van ser els ‘pioners’ en el camí de l’handbol blaugrana en els Jocs.

A Los Angeles, primera medalla

La primera medalla per a un jugador de l’handbol blaugrana va arribar als JJOO de Los Angeles del 1984. L’alemany Eduard Wunderlich va assolir la medalla d’argent amb Alemanya.

La segona medalla va arribar de la mà de Veselin Vujovic a Seül el 1988. El nou fixatge de l’handbol blaugrana pujava, amb Iugoslàvia, al tercer lloc del podi de l’handbol olímpic, per portar a Barcelona la medalla de bronze.

Atlanta, Sydney i Pequín, amb medalla

En els Jocs d’Atlanta del 1996, de Sydney del 2000 i de Pequín del 2008, els jugadors olímpics de l’handbol blaugrana van tornar a Barcelona amb medalles. En els d’Atlanta del 1996, Garralda, Guijosa i Urdangarin van aconseguir el bronze amb Espanya. Tomas Svensson amb Suècia va tornar amb l’argent.

En els Jocs de Sydney nou van ser les medalles que van tornar a Barcelona: vuit bronzes amb Espanya i una  més, nou, de Svensson amb Suècia, sent els Jocs amb més medalles per a l’handbol blaugrana.

Els Jocs de Pequín van ser els hi va haver més presència de jugadors del Barça d’handbol: 13 jugadors blaugrana ‒set amb Espanya, quatre amb Dinamarca, un amb Croàcia i un amb França‒ van participar en els Jocs.

Els blaugranes van tornar amb vuit medalles: set de bronze amb Espanya i l’únic or de l’handbol blaugrana en la història olímpica, que va aconseguir el francès Jerome Fernández.

Barrufet, el més olímpic

David Barrufet ha estat el jugador de l’handbol blaugrana que mentre estava a la disciplina blaugrana més Jocs ha disputat. Barcelona, Sydney, Atenes i Pequín van veure Barrufet defensant la porteria d’Espanya als Jocs.

Barrufet és un dels candidats per esdevenir membre del COI, en representació dels atletes. Durant els Jocs de Londres els atletes olímpics duran a terme les seves votacions i el dia 9 d’agost es coneixerà si l’exjugador del Barça ocupa una de les quatre places dedicades als esportistes

11 blaugranes a Londres

La representació blaugrana a Londres serà la segona millor participació de l’handbol blaugrana en uns Jocs, després de Pequín, amb 13, i per sobre de Sydney, en els quals n’hi va haver 10. Onze jugadors participaran en els Jocs: set amb Espanya (Tomás, Rocas, Entrerríos, Sarmiento, Gurbindo, Morros i Aguirrezabalaga), dos amb Suècia  (Sjöstrand i Jernemyr), Sorhaindo amb França i Nagy amb Hongria.

Tornar a dalt