fcb.portal.reset.password

José Manuel Abascal, competint amb la samarreta blaugrana, l'any 1984/FOTO:ARXIU-FCB

Els atletes del FC Barcelona porten una llarga i dilatada trajectòria en els Jocs Olímpics. Des dels Jocs d’Anvers del 1920, 44 atletes del Barça hi han participat portant a Barcelona una medalla olímpica, el bronze d’Abascal als Jocs de Los Angeles del 1984.

Pons i Pajarón, pioners

Teodoro Pons i Carles Pajarón van ser els dos primers membres de l’atletisme blaugrana que van participar en uns JJOO. L’any 1920, a la localitat flamenca d’Anvers, aquest dos atletes del Barça van ser els primers a competir-hi.

Pons ho va fer en els 5.000 m i 10.000 m, i Pajarón en els 200 m. Joan Junquera, Jesús Diéguez i Miquel Palau, a París, el 1924, i Emili Ferrer a Amsterdam el 1928, van seguir la seva estela.

Menció destacada mereix la presència de Gregorio Rojo, com a atleta blaugrana als JJOO de Londres del 1948. Rojo va participar en els 5.000 m i 10.000 m i un cop finalitzada la seva etapa com a atleta és va convertir en entrenador de moltes de les estrelles del panorama estatal.

Les primeres finals

En els de Moscou del 1980, els primer atletes blaugrana van assolir finals olímpiques. Antonio Corgos, en el salt de llargada, va finalitzar en setè lloc. José Manuel Abascal va acabar sisè en la prova dels 1.500 m.

El tanquista blaugrana Javier Moracho va ser setè a la final olímpica dels 110 metres tanques. Moracho és l’atleta que, mentre vestia la samarreta del FC Barcelona, més participacions olímpiques ha tingut: Moscou el 1980, Los Angeles el 1984 i Seül el 1988.

Abascal porta la medalla

Als Jocs de Los Angeles del 1984, José Manuel Abascal va portar a Barcelona la primera i única medalla de l’atletisme blaugrana als Jocs Olímpics. Abascal va arribar a la final olímpica amb una dura competència amb els anglesos Coe i Cram.

Malgrat dominar la cursa durant la darrera part, Abascal va ser superat, en els darrers 300 metres, per Coe i Cram i va finalitzar en una històrica tercera posició que li va permetre pujar al podi per penjar-se el bronze olímpic.

Atenes i Pequín, els Jocs amb més atletes del Barça

Els Jocs d’Atenes i els Jocs de Pequín van ser les trobades olímpiques amb més atletes blaugranes. En ambdós Jocs, sis van ser els atletes que hi van participar per part del Club.

Iratxe Quintanal, Miquel Quesada, Carles Castillejo, Juan Carlos Higuero, Luis Flores i Cora Olivero van ser els representants de l’atletisme blaugrana a Atenes.

A Pequín, Alessandra Aguilar, Manuel Olmedo, Rubén Palomeque, Iratxe Quintanal, Jackson Quiñónez i Sonata Miluskaite van representar el FC Barcelona als Jocs.

4 blaugranes en els de Londres del 2012

La representació blaugrana als JJOO de Londres serà de quatre atletes: Ángel David Rodríguez en els 100 m, Jackson Quiñónez en els 110 metres tanques, Abdelaziz Merzougui en els 3.000 m obstacles i Nacho Cáceres a la marató.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();