fcb.portal.reset.password

Satoransky, el dia de la seva signatura com a blaugrana. FOTO: V. SALGADO - FCB

Ukic, amb un jove Huertas al fons, en la seva etapa de blaugrana. FOTO: Arxiu FCB

No és habitual veure un director que s’aproximi als dos metres o que els superi. El Barça de bàsquet comptarà aquest curs 2014/15 amb Tomas Satoransky, de 22 anys i que mesura 2,01. El txec, que prové del Cajasol, es convertirà en el base més alt de la història del Barça en, com a mínim, els últims 30 anys, període de temps en què es tenen dades fiables de les alçades dels jugadors. Fins ara el base pur més alt que havia passat pel Barça havia estat Roko Leni Ukic (1,95), sense oblidar Roger Grimau, que en els seus inicis al Barça el 2003 va actuar en la posició de base des dels seus 196 centímetres.

El primer gran base alt, amb un físic impecable, va ser José Antonio Montero, que, amb 1,93, es va convertir a principis dels noranta en el director de joc amb més alçada de la història del Barça superant Nacho Solozábal (1,85), Quim Costa (1,84) i Arturo Seara, un dels més menuts (1,78). Més endavant, el 1993, l’arribada de Salva Díez va començar a normalitzar el fet de veure un base amb una alçada superior als 190 centímetres.

Evolució física i costum

Amb el pas dels anys, i amb l’evolució de l’espècie, han aparegut bases encara més alts. Per diferents motius i raons, ja sigui per l’alimentació o per un millor entrenament, entre d’altres, en els últims anys és habitual veure la majoria dels bases dels equips superant l’1,90. I al Barça, també. A principis del 1998 Rodrigo de la Fuente, un gran projecte de base alt amb 1,99, va arribar a dur a terme aquestes funcions, tot i que va acabar jugant la resta de la seva carrera en la posició d’escorta.

Des d’aleshores, i fins a l’arribada de Sarunas Jasikevicius (1,93) l’any 2000, pel Club van passar bases com Djordjevic (1,86), Goldwire (1,88) i Nacho Rodríguez (1,86), entre d’altres. Víctor Sada (1,92) –en dues etapes–, Milos Vujanic (1,91) l’any 2005 i Pepe Sánchez (1,92) el 2007 són altres jugadors alts en aquesta posició.

Del més petit al més gran

L’arribada la temporada 2008/09 d’André Barrett va suposar que el base nord-americà, que no va tenir gaire protagonisme, es convertís en el director més baix dels últims trenta anys, i va superar fins i tot Arturo Seara. El seu 1,75 és, fins ara, la xifra més baixa per a un base blaugrana. La temporada següent l’arribada de Ricky Rubio (1,93) va tornar a elevar l’alçada.

En aquests últims tres anys la parella Sada (1,92) i Huertas (1,91) ha imposat la seva qualitat i el seu físic, i amb l’arribada de Satoransky (2,01) el Barça comptarà amb el base més alt de l’Eurolliga, que supera, entre d’altres, Planinic (1,99) i Diamantidis (1,96).

Joan Creus, a la llista

L'actual secretari tècnic de la secció de bàsquet, Joan Creus, va jugar al Barça un parell de temporades abans de la creació de l'ACB. En l'etapa del 1980-1982, Joan 'Chichi' Creus va vestir la samarreta del Barça des dels seus 176 centímetres, i és un dels bases amb menys alçada de la història del Barça. Tot i això, la seva llarga i exitosa carrera està fora de dubte i ha estat reconegut com un dels millors bases de la Lliga ACB.

Tornar a dalt