Grimau, Basile, Lakovic, Sada i Rabaseda: la veu de l’experiència en finals ACB

Grimau, Basile, Lakovic, Sada i Rabaseda: la veu de l’experiència en finals ACB

Cinc exblaugranes parlen de les claus per jugar contra el Madrid a la sèrie final

Diuen que l’experiència és un grau i en el cas d’aquests cinc exjugadors del Barça encara més. Tots ells saben què significa guanyar l’etern rival en alguna de les dues principals competicions ACB, sigui Copa del Rei o Lliga. I és que Roger Grimau, Gianluca Basile, Jaka Lakovic, Víctor Sada i Xavi Rabaseda tenen prou experiència per explicar-nos com veuen aquesta nova final de la Lliga Endesa, quins són els records que tenen d’aquest tipus de partits i quines poden ser les claus.

La gent de casa

Víctor Sada, Xavi Rabaseda o Roger Grimau –malgrat que no es va formar a les categories inferiors del Club-, són gent de la casa que porten molt endins el sentiment barcelonista. Per a ells, un minut d’un partit contra el Reial Madrid “ja era una motivació especial”, comenta l’excapità blaugrana, que aquesta temporada ha aconseguit la permanència amb La Bruixa d’Or Manresa. Grimau, que era tot un revulsiu en aquells clàssics, es buidava a la pista: “No vaig guanyar cap final ACB contra ells, de fet en vaig perdre una, però sí que vaig guanyar tres copes i us puc assegurar que la sensació quan els guanyàvem era molt agradable”.

Per a Víctor Sada, que va viure amb el primer equip dues etapes diferents (del 2003/04 al 2005/06 i del 2008/09 al 2013/14), els partits contra el Madrid no tenen comparació: “Jugar contra ells suposava un plus de motivació, una injecció d’adrenalina difícil d’explicar en paraules. Els que hem mamat Barça des de nens sabem què significa jugar i guanyar els blancs. Vibrar i sentir, per acabar guanyant és la millor de les sensacions quan jugues contra l’etern rival”.

Xavi Rabaseda és potser el que menys experiència va tenir, ja que va estar dues temporades en el primer equip, però va poder viure de primera mà una Lliga difícil de guanyar, que Marcelinho va revitalitzar amb un triple increïble en el darrer segon del primer partit de la sèrie: “Aquella Lliga va ser impressionant. Guanyar el primer partit d’aquella manera va ser espectacular, però l’ambient que va generar el Palau en el cinquè i definitiu no el podré oblidar mai de la vida. Encara ara se’m posa la pell de gallina quan recordo la nostra gent”.

Estrangers adoptats

Gianluca Basile i Jaka Lakovic són dos dels jugadors estrangers que més partits han jugat amb la samarreta blaugrana i, per tant, han jugat força clàssics contra el Reial Madrid.

El de Ruvo di Puglia és el líder dels jugadors ‘foranis’ vestint la samarreta blaugrana (339 partits oficials) i creu que el Barça actual “té poc a perdre en aquesta final de la Lliga ACB”. Malgrat això, l’escorta italià, que aquesta temporada encara ha estat jugant a l’Orlandina, reconeix que el Madrid és, a priori, el favorit: “Ells ho han guanyat tot aquesta temporada, però no es poden confiar. Només cal recordar la temporada 2009/10, quan nosaltres també ho havíem guanyat tot i vam acabar perdent la Lliga contra el Baskonia. Tant de bo es repeteixi la història, aquest cop a favor nostre”.

Per a Jaka Lakovic, que va guanyar tres Copes del Rei contra els blancs, sempre has d’estar preparat en aquest tipus de partits: “Són partits de màxima rivalitat, en què l’afició també juga un paper molt important per a l’equip local. Has d’estar preparat al cent per cent tant a nivell físic com mental. Cal estar llest per poder donar el màxim rendiment en cada moment que ets a la pista”. Finalment, el base eslovè, que aquesta temporada l’ha acabat jugant a Turquia, explica que sobre el paper els blancs “són favorits” però “la pressió és per a ells també”. “A més –afegeix-, el Barça sap què significa jugar finals i el cor d’un equip campió mai s’ha de menystenir.”

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut