El dia que Valverde va guanyar i va marcar al Camp Nou

El dia que Valverde va guanyar i va marcar al Camp Nou

El Txingurri va ser un dels artífexs, amb un gol, de la victòria del conjunt basc per 2-3 sobre el Dream Team fa 24 anys

S'acosta un Barça-Athletic al campionat de Lliga, un d'aquests partits especials que espera la competició. Hi ha molta història entre blaugranes i bilbaïns, dos equips acostumats a deixar duels per a l'hemeroteca. Perquè els Barça-Athletic són sinònim de gols, patiment, rivalitat, però sobretot d'espectacle i emoció. La història així ho avala amb nits de vertigen tant a San Mamés com al Camp Nou.

Aquest diumenge el Barça rep l'Athletic. Es tracta d'un enfrontament molt especial per als seus dos tècnics, Valverde i Ziganda. Més coneguts com el Txingurri i el Kuko, respectivament, tots dos van formar una de les davanteres més prodigioses que va tenir l'Athletic a la dècada dels noranta, sobretot en l'etapa en què Heynckes els va dirigir (1992-1993 i 1993/94).

"El Barça arrasava al Camp Nou contra tots els equips i per a nosaltres guanyar aquí va suposar molt en un any que vam anar a Europa" (Valverde)

Era tal la grandesa d'aquest Athletic que van ser capaços de guanyar el poderós Dream Team al mateix Camp Nou (2-3) ara fa 24 anys: "El Barça aquell any estava intractable, l'any que amb Cruyff va guanyar la Lliga amb molta distància i al Camp Nou arrasava contra tots els equips. Va ser el 0-1 només començar el partit i després vam aconseguir guanyar al partit que per a nosaltres suposava molt. Aquell partit unit a altres factors vam poder anar a Europa", recorda a www.fcbarcelona.cat Valverde que va marcar el primer gol als dos minuts de començar un matx en què també va marcar Ziganda. 

"Érem una parella de davanters que ens enteníem molt bé. Ell era jugador d'àrea i jo més un passador, pendent de desmarcar-me per darrera la línia defensiva", destaca el Txingurri, que a més, ja havia marcat un altre gol en la seva primera visita el 1992. Aquella vegada, però, l'Athletic va caure per 4-1: És un gol que recordo molt bé perquè va ser el primer que marcava al Camp Nou i suposava l'empat a 1 momentani. A més, el vaig fer a Zubizarreta, i el dia anterior m'havien convocat per anar amb la selecció", afegeix Valverde.

Va ser una victòria molt important per a un equip que va aconseguir classificar-se per a la UEFA: "Aquella temporada l'Athletic estava en la seva plenitud, no pensàvem que guanyaríem, però vam jugar excepcionalment i se'ns va descobrir com un equip que calia tenir molt en compte", expressa a la web del Club Eskurza, migcampista titular en aquell Athletic que va compartir centenars de minuts amb els actuals tècnics del FC Barcelona i del conjunt basc.

"Guanyar en aquells temps al Camp Nou era gairebé impossible, però aquell dia vam estar molt ofensius, amb molt nivell" (Ander Garitano)

"Guanyar en aquells temps al Camp Nou era gairebé impossible, però aquell dia vam estar molt ofensius, amb molt nivell. Crec que és dels partits en què més nivell hi ha hagut en un terreny de joc entre Barça i Athletic", reconeix Ander Garitano.

"Va ser un partit en què a l'Athletic li va sortir tot i va ser un resultat just. Encara que a nosaltres ens va fer mal aquest resultat, al final vam guanyar la Lliga", explica l'exblaugrana Andoni Goikoetxea, que va viure aquest partit des del bàndol culer. Va ser un triomf molt important per a l'Athletic i també per a Valverde, ja que va ser la seva única victòria al Camp Nou com a visitant −com a jugador i també com a tècnic. Aquest diumenge Valverde i Ziganda podran recordar l'anècdota d'aquest partit. Junts en aquesta victòria, rivals ara a les banquetes. El primer duel se'l va endur el Txingu a San Mamés a l'octubre passat. El segon assalt promet espectacle.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut