fcb.portal.reset.password
Kubala no va disputar el duel que decidia la classificació degut a un suposat comunicat de la  FIFA

Kubala no va disputar el duel que decidia la classificació degut a un suposat comunicat de la FIFA

EL PROTAGONISTA

Laszlo Kubala (Budapest, Hongria, 1927 – Barcelona 2002)

MUNDIAL

Suïssa 1954

LA HISTÒRIA

Kubala no va disputar el duel que decidia la classificació degut a un suposat comunicat de la  FIFA, posteriorment es va saber que la FIFA no era l’autor.

L’estiu de l’any 1950 la selecció espanyola va disputar un partit de preparació de cara al Mundial que es celebraria unes setmanes més tard. El rival en aquella ocasió era Hongria,  un conjunt format per futbolistes de l’Europa de l’Est, on destacava un jugador que posseïa un talent especial, Laszlo Kubala.  L’espectacular joc desplegat pel futbolista hongarès va despertar l’interès del FC Barcelona, que 24h més tard va anunciar el seu fitxatge. Un any més tard ja delectava als aficionats del Camp Nou amb el seu futbol elèctric. L’any 1951, l’estrella blaugrana va obtenir la nacionalitat espanyola, i va començar a entrar a les convocatòries de la selecció.

L’any 1954 va esclatar un escàndol sense precedents. Espanya s’enfrontava amb Turquia a l’eliminatòria prèvia per a accedir al Mundial. La victòria aconseguida el primer partit va ser igualada pels turcs al partit de tornada. El guanyador es decidiria doncs en un tercer partit pel desempat. Aquell dia es produiria un afer inexplicable, i és que una hora abans de l’inici del duel, un vocal de la FIFA es va presentar al vestidor del conjunt espanyol amb un telegrama que informava d’una suposada situació irregular de Kubala, i exposava que Espanya seria desqualificada si Laszlo disputava aquell duel.  La situació era surrealista, ja que el jugador havia jugat a Istambul tres dies abans sense problemes. Finalment Kubala, que era l’estrella d’aquell conjunt, no va saltar al terreny de joc i el partit va acabar amb empat a dos. Turquia es va convertir en l’equip classificat gràcies a la mà innocent d’un nen que va extreure la papereta en el sorteig establer per reglament en cas d’empat.

Al cap d’un temps, la FIFA va negar rotundament ser l’autor del telegrama, i va explicar que cap vocal de l’organització havia accedit al vestidor. Aquella situació va provocar la dimissió de la cúpula directiva de la Federació Espanyola de Futbol, així com el seleccionador espanyol i del delegat espanyol de la FIFA. Espanya doncs, no va jugar el Mundial d’aquell any.

QUÈ VA PASSAR DESPRÉS?

Kubala va continuar meravellant el Camp Nou durant molts anys. Es va convertir en l’ídol blaugrana de la dècada, tot i que poc a poc va anar minvant el seu rendiment degut a les diverses lesions que va patir. L’any 1961 es va retirar com a futbolista, i pocs mesos després va iniciar una nova etapa al Club, en aquest cas com a entrenador. El seu camí a la banqueta blaugrana va durar fins l’any 1963. Tot i que posteriorment va tornar-hi durant cinc mesos l’any 1980, el recorregut de Kubala a les banquetes va destacar per les 10 temporades en les que va dirigir la selecció espanyola.

Amb ganes de Mundial? Descobreix tot el que has de saber dels jugadors del Barça que participaran al Mundial de Rússia a partir del 14 de juny
Tornar a dalt