Vila-real CF – FC Barcelona: L’objectiu, un punt més a prop (2-2)

Els blaugranes, tot i deixar escapar un avantatge de dos gols, amplien la diferència de punts respecte de l’Atlètic de Madrid, que és segon a la classificació a 9 punts de distància

El Barça no ha pogut sumar la victòria en la seva visita al Madrigal després de deixar-se igualar un partit que dominava 0-2 al descans. El Vila-real ha tret el seu orgull propi per demostrar per què al seu estadi no hi guanya gairebé ningú i ha aconseguit neutralitzar els dos gols de Rakitic i Neymar Jr a la segona meitat. El punt, però, és positiu per als blaugranes, que, tot i empatar, amplien la diferència fins als 9 punts respecte del segon classificat, l’Atlètic de Madrid, que aquest dissabte va ensopegar. Una situació que deixa l’objectiu del títol de Lliga més a prop i que amplia la ratxa d’imbatibilitat fins als 39 partits, o el que és el mateix, cinc mesos sense conèixer la derrota.

Per alguna cosa Luis Enrique avisava a la prèvia del matx que aquest diumenge l’equip blaugrana visitava un dels millors equips de la Lliga. I és que el Vila-real no ha deixat jugar amb comoditat els blaugranes en cap moment, i així ho ha demostrat només començar el partit, ja que ha volgut mostrar d’inici el seu potencial. Amb les mateixes armes que el Barça, buscaven els de Marcelino fer mal als barcelonistes a través del control i la possessió de la pilota. Ho han aconseguit als primers minuts en una sortida en tromba que ha sorprès el Barça. Tota una declaració d’intencions dels locals.

Avantatge de dos gols

La primera ocasió de perill ha arribat als 50 segons de joc en una acció que ha acabat amb una autorematada d’Arda Turan al pal i la posterior aturada de Bravo sobre la mateixa línia de gol. Insistien els de la Plana, que no deixaven respirar els blaugranes amb dues accions més. Per sort, el Barça no ha perdut la calma i ha pogut pal·liar l’embranzida local gràcies a la pausa que han imposat en el joc Sergio i Rakitic a la medul·lar. Sobretot dels peus del croat ha arribat la resposta culer. Primer, amb un xut des de la frontal, i més tard, en una acció de pissarra amb la qual ha arribat el primer gol del partit. Messi ha centrat al cor de l’àrea i el refús l’ha picat de primeres el croat per avançar el conjunt blaugrana.

La dinàmica del duel havia canviat i els groguets, ara ja més calmats, veien com els blaugranes tenien el poder de la pilota. Amb tot, però, no es rendien, i han estat a punt d’empatar després d’una bona combinació col·lectiva. En aquesta mateixa acció s’ha passat del possible 1-1 al 0-2 després d’un excel·lent contraatac. I és que quan el trident connecta amb rapidesa el rival poc pot fer-hi per aturar-lo. Una passada a l’espai de Messi ha acabat amb un penal sobre Neymar Jr que el mateix brasiler ha transformat a l’estil Panenka. El 0-2 crispava el Madrigal, que veia com el seu equip marxava perdent al descans.

S'iguala el duel

El pas pels vestidors ha fet canviar la dinàmica del partit. Tot i que el Barça estava tranquil al marcador, no ho estava tant en el joc, ja que no es trobava tan còmode com a l’últim tram dels primers 45 minuts. El Vila-real mostrava el seu orgull propi, liderat per un bon Denis Suárez i un Manu Trigueros que l’acompanyava en la creació del joc. En aquest context del partit, Luis Enrique ha volgut evitar riscos i ha substituït Gerard Piqué i Arda Turan, tots dos amb targeta groga. Tot i això, pocs minuts després Denis Suárez ha iniciat l’acció del primer gol groguet després que Bakambu aprofités el rebuig de l’aturada de Bravo al seu xut. El gol ha fet créixer les esperances del conjunt dirigit per Marcelino García Toral –expulsat a la primera meitat per protestar –, que ha incrementat el seu perill. El ritme del joc ha augmentat considerablement i els blaugranes intentaven pal·liar-lo. De mica en mica el Barça tornava a agafar el control i el ritme necessaris, i de les botes de Neymar Jr ha estat a punt d’arribar l’1-3 amb un magnífic eslàlom en el qual s’ha desfet de tres defensors, en una acció de demostració de rapidesa, físic i potència, però un inspirat Asenjo ha evitat el gol. Just després d’aquesta acció, en una sortida d’un córner ha arribat l’empat a 2 amb una diana en pròpia porta de Mathieu. Un gol amb molta mala fortuna.

En aquest context el Vila-real ha crescut i ha buscat el tercer gol. El Barça, però, tot i que ja no dominava tant, ho intentava amb el recurs del contraatac, però la sort no estava del tot de cara i les ocasions s’esvaïen gràcies a un Asenjo molt atent. Les més clares les han tingut Rakitic i Suárez, però els seus xuts han marxat fora per poc. Ja a les acaballes un immens Mascherano s’ha buidat per evitar una ocasió claríssima d’Adrián. El marcador ja no es mouria, i el Barça sumava un punt clau per augmentar la distància amb l’Atlètic de Madrid i deixar el títol de Lliga més a prop.