René Victor Fenouillère, el primer francès de la història del Barça

René Victor Fenouillère, el primer francès de la història del Barça

Va ser un migcampista cedit per l’Espanyol l’any 1903 que anys després va morir en combat a la Primera Guerra Mundial defensant l’exèrcit francès

René Victor Fenouillère és el primer jugador francès de la història que va defensar la samarreta del FC Barcelona, i ho va fer a principis del segle XX. Va néixer a Portbail (Baixa Normandia) el 22 d’octubre del 1882, i després de jugar a l’US Avranches va viure una temporada a Anglaterra, on es va dedicar exclusivament a la pràctica del rugbi.

Tanmateix, no es va oblidar de com es jugava a futbol, perquè la temporada 1902/03 va militar a les files del RCD Espanyol, on va ser reconegut com un futbolista de gran categoria en la seva posició al mig del camp. Tant és així que el 8 de març del 1903 la revista ‘Los Deportes’ el va qualificar com “un jugador de reconeguda superioritat sobre tota la resta”, a l’alçada del mateix Joan Gamper.

Aquell mateix dia, René –aquest era el seu nom futbolístic– es va enfrontar al Barça al camp de la carretera d’Horta en un partit molt tens corresponent a la Copa Barcelona, que va acabar amb empat a dos gols després que la incipient rivalitat entre els dos equips provoqués aldarulls a les grades i al camp.

Tres partits amb el Barça

Curiosament, tot just dos dies després Fenouillère va jugar el seu primer partit amb els colors blaugrana, cedit per l’Espanyol, davant d’un equip format per la tripulació del Galliope, un vaixell anglès ancorat al port de Barcelona. El Barça va guanyar per 1-0 un matx que al capdavall no va ser l’única experiència de René a les files barcelonistes durant aquell any 1903, ja que va repetir el 28 de maig al camp del Salut (3-2) i el 27 de juliol al Mataroní-Barça (2-8, amb un gol seu) en un partit força peculiar en què els locals van alinear set jugadors i els visitants, vuit.

Mort a la Primera Guerra Mundial

Després de passar pel Barça, René Fenouillère va jugar als clubs parisencs del Racing Club i el Red Star, i va arribar a ser seleccionat una vegada pel combinat de França l’any 1908 amb motiu dels Jocs Olímpics de Londres. Durant la Primera Guerra Mundial va lluitar amb l’exèrcit francès i va morir al front, al nord de Reims, el 4 de novembre del 1916.

Força Barça
Força Barça

Relacionat Amb aquest contingut

Tanca l'article

Relacionat Amb aquest contingut