fcb.portal.reset.password

Les influències rebudes des de la banqueta per part de Luis Enrique / FOTO: Arxiu FCB

Un total de sis entrenadors va tenir Luis Enrique durant la seva etapa de vuit anys al primer equip del FC Barcelona. Són Robson, Serra Ferrer, Rexach, Van Gaal, Antic i Rijkaard, a qui l’ara entrenador del FC Barcelona valorava en diverses entrevistes elaborades per al programa de Barça TV ‘Recorda míster’. Ara, quan és a punt d’arrencar la seva etapa al capdavant del Barça 2014/15, rescatem aquelles entrevistes per descobrir quines han estat les influències rebudes des de la banqueta per part de l’asturià.

L’estiu del 1996 Luis Enrique aterrava a Barcelona sota les ordres de Bobby Robson. En aquell temps compartia vestuari amb Guardiola, Stóitxkov, Iván de la Peña i Ronaldo, entre d’altres. L’excapità del Barça recorda que Robson insistia als jugadors a superar-se constantment, encara que semblés impossible. L’ara tècnic del primer equip se serveix d’una anècdota amb Ronaldo a Compostel·la per explicar el caràcter de Robson, exigent i motivacional a la banqueta.La imatge d’un entrenador no deixa de ser la d’un líder, algú que és el pastorL’any següent la banqueta del FC Barcelona era ocupada per Louis Van Gaal, que va ser entrenador del primer equip del 1997 al 2000, i que va tornar el 2002 per estar-s’hi mitja temporada més. Un tècnic amb un caràcter fort, intel·ligent, estricte, però que no dubtava a donar oportunitats a qui cregués que s’ho mereixia. Luis Enrique relaciona com ha de ser un tècnic i el que imposava Van Gaal al vestidor en aquella època: “T’exigia des del primer moment. Entrava al vestuari i tots estàvem atents. He tingut altres entrenadors i era com si entrés la portera de casa meva. No passava res. La imatge d’un entrenador no deixa de ser la d’un líder, algú que és el pastor, el pastor de les ovelles, algú que té una responsabilitat. És important que quan l’entrenador entra no tinguis por, però que sàpigues que entra algú que influeix i que té una relativa influència dins el grup”, explica l’asturià.

Durant els anys que Van Gaal va ser entrenador del FC Barcelona, un dels jugadors més rellevants que van passar per les seves files va ser Rivaldo. La tensió entre tècnic i futbolista es respirava. Segons s’explica, el brasiler sempre volia jugar en una posició en concret, mentre que l’holandès era partidari de mirar pel grup. “Crec que l’entrenador ha de tenir la capacitat per adaptar un jugador i treure’n el millor per beneficiar el grup. Si tens Rivaldo, que era el millor del seu temps, l’has d’adaptar perquè rendeixi al màxim, no veig una confrontació. Jo he de jugar aquí o tu aquí, doncs no. Comencem amb coses de nens que no tenen importància”.

Luis Enrique insisteix en la importància que un entrenador tingui clar el rol que de cadascú a l’equip: “Van Gaal tenia clar que per sobre de tot hi havia l’equip i que cap jugador, es digués com es digués, faria el que volgués. Llavors, Rivaldo s’equivoca, per mi, pel simple fet de dir que vull jugar en aquella posició. Doncs no, tu demostra que jugant allà rendiràs més, no imposis a l’entrenador, si és que realment va ser així, voler jugar d’extrem, tu jugaràs si ho considera l’entrenador.”

Llorenç Serra Ferrer agafava les regnes de l’equip l’any 2000. L’entrenador mallorquí tenia una confiança sòlida en els quatre capitans que en aquell moment lideraven l’equip, entre ells, Luis Enrique. L’asturià té clar on han estat sempre els límits. La capitania és una responsabilitat i un poder, no una imposició cap al tècnic. En aquella època es deia que ells controlaven la plantilla. “Quan les coses van malament, és molt fàcil començar a llançar missatges. No he fet una alineació de jugadors en la meva vida, no he recomanat a un entrenador que posi cap jugador o altre, em sembla una falta de respecte i professionalitat. Ni jo ni cap company dels que tingut. El que passa és que s’havia d’atacar algú i el G4 estàvem allà. És cert que Serra Ferrer dóna molta importància als capitans. Ells no deixen de ser un referent de la plantilla, els que han de fer consens”, afirmava l’excapità.Amb Rexach vam fer interpretació del sistema que teníem en un funció dels jugadorsL’estiu següent, i durant una temporada, Carles Rexach, exjugador i segon entrenador de Johan Cruyff, passava a ser el primer tècnic del Barça. Durant la campanya de Rexach, Luis Enrique explica com per mitjà dels jugadors que tenien readaptaven el joc del Barça: “Vam fer interpretació del sistema que teníem en un funció dels jugadors. Vam seguir el 4-3-3, però no teníem extrem potents, només Overmars, que jugava d’extrem, i a l’altra banda en jugava un altre d’extrem fals. Semblava un extrem, però venia cap al centre sempre.”A Antic li agradava molt parlar amb el jugador, el bon tracteEl curs 2002/03 va ser una temporada en què va passar més d’un entrenador per la banqueta del primer equip. L’asturià recorda Radomir Antic pel seu tracte directe amb els futbolistes. “Li agradava molt parlar amb el jugador, el bon tracte, potenciava el jugador en el sentit del bon tracte”, assegurava fa uns anys a Barça TV.

L’últim tècnic que va tenir Luis Enrique com a jugador blaugrana va ser Frank Rijkaard. Rijkaard va seure a la banqueta del Camp Nou des del 2003 fins al 2008. El seu primer any com a entrenador va haver de batallar amb els mitjans de comunicació pels seus resultats. Luis Enrique elogia Rijkaard per com va portar la situació: “Va ser un gran exemple a les rodes de premsa. Les vaig viure fins a la primera volta en el seu primer any. Eren molt molestes i desagradables. Va saber contenir-les i aguantar-les per la seva manera de ser. Al final va saber capgirar tota la situació”.

Tornar a dalt