Reial Societat - FC Barcelona: Pas enrere a Anoeta (3-1)

El FC Barcelona pateix contra la Reial Societat la seva tercera derrota a la Lliga

El FC Barcelona ja no és el líder de Primera. L’equip de Gerardo Martino ha patit aquest dissabte la seva tercera derrota a la Lliga contra una Reial Societat que s’ha refet de l’eliminació a la semifinal de Copa amb un gran partit a Anoeta. Ha estat una nit negra per als culers, que sempre han anat a remolc en el marcador i mai s’han trobat còmodes contra una Reial vertical i letal al contracop.

Amb aquesta derrota el Barça queda a tres punts del Reial Madrid, el nou líder de la categoria a l’espera del resultat d’aquest diumenge de l’Atlètic de Madrid a Pamplona. Un empat o victòria blanc-i-vermella deixarien els blaugranes en la tercera posició abans de rebre diumenge vinent l’Almeria.

A Anoeta Gerardo Martino ha sorprès amb un total de sis canvis respecte de l’equip que va guanyar dimarts a Manchester. Les principals novetats s’han produït al migcamp: un Song força endarrerit ocupava la plaça de migcentre defensiu, Busquets es reubicava com a interior dret i Xavi i Cesc arrencaven des de la banqueta. Montoya, Bartra, Adriano i Neymar, d’altra banda, tornaven a l’equip titular.

Ja sigui pels molts canvis introduïts o pel bon to de la Reial Societat, el partit no ha començat del tot bé per al FC Barcelona. Amb molta possessió però poca profunditat, el conjunt de Martino ha vist com les principals ocasions de perill les generaven els bascos, sense un ‘9’ clàssic però amb Vela i Griezmann fent mal al contracop.

La insistència local ha trobat el premi del gol després d’un servei de córner. Entre Elustondo i Song han desviat una centrada de Vela des de la dreta fins al fons de la porteria de Valdés. La resposta blaugrana ha estat bona. Només quatre minuts més tard una bona associació entre Montoya, Busquets i Messi ha acabat amb una diana de l’argentí des de la frontal. Amb aquest 1-1, que recordava per les formes el partit de Sevilla, s’arribava a la mitja part, durant la qual ha estat expulsat Gerardo Martino.

A la segona part les coses han empitjorat. Una Reial Societat intensíssima ha sorprès el Barça amb la velocitat dels seus dos atacants. Vela ha cedit cap a Griezmann en la jugada del 2-1 i, pocs minuts més tard, ha estat el francès qui ha donat el gol fet a Zurutuza, qui s’ha incorporat des de la segona línia.

En un tres i no res el partit havia passat de l’1-1 al 3-1, un desavantatge que el Barça havia de capgirar en mitja hora. Tot i la insistència final la remuntada ha estat impossible. Una organitzada defensa local ha impedit que el Barça generés ocasions clares de gol, fins i tot quan Martino ha tret Montoya del camp i ha fet jugar l’equip amb una defensa de tres.