RCD Espanyol - FC Barcelona: Un derbi de campionat (0-1)

Un gol de Messi de penal decideix un partit molt i molt exigent a Cornellà-El Prat

El FC Barcelona ha sumat a Cornellà-El Prat tres punts vitals per al desenllaç de Lliga. Un gol de Messi des dels 11 metres, quan el partit encarava la recta final, ha decidit un matx exigent físicament i psicològicament, marcat també per la incomoditat que ha suposat el fort vent que ha sobrevolat l’estadi blanc-i-blau durant els 90 minuts.

La història d’aquest derbi hauria pogut ser ben diferent si Messi i Neymar haguessin aprofitat les primeres clares ocasions de què han disposat. S’han escapat i al Barça li ha tocat suar i patir fins al final, quan unes mans de Javi López han acabat amb Messi donant la victòria als culers. L’expulsió de Kiko Casilla ha permès als homes de Martino viure uns últims minuts sense angoixes. La Lliga segueix depenent del Barça.

S’escapa el primer

Els jugadors han necessitat uns quants minuts de partit per adaptar-se a la ventada que bufava a Cornellà-El Prat. Malgrat aquesta enorme incomoditat el FC Barcelona ha intentat dur a terme el seu estil de joc de possessió habitual. No era fàcil. Els locals s’aplicaven amb molta intensitat i tallaven el joc amb faltes sempre que podien.

Els blaugranes, però, han trobat la porteria de Casilla en tres clares ocasions abans del minut 20. Messi i Neymar han desaprofitat accions que haurien pogut suposar el 0-1 en els millors minuts culers al primer temps. L’Espanyol, empès per un públic que mai ha deixat de cridar, ha respost amb menys quantitat d’ocasions però amb el mateix perill. Pizzi, en aquest cas, ha rematat sempre desviat i mai ha exigit a Pinto, que suplia per primer cop després de la seva lesió dimecres un Valdés homenatjat pels seus companys abans del matx.

El tram final del primer temps ha estat marcat per les contínues interrupcions en el joc. Mascherano, Alba i Neymar s’han queixat de la duresa dels locals, que han crescut amb tres córners finals que han acabat en no res. A la mitja part, molt de vent i un 0-0 que ho deixava tot per decidir.

Amb moltes més precaucions que a l’inici del partit han saltat al camp tots dos equips a la represa. El Barça topava una vegada i una altra amb la teranyina defensiva teixida per Javier Aguirre. Les ocasions del principi havien desaparegut completament. També per a l’Espanyol, que centrava tots els seus esforços s impedir la fluïdesa en el joc blaugrana.

A més

A mesura que passaven els minuts el partit ha tornat a decantar-se cap al costat blaugrana. El pas del temps ha perjudicat un Espanyol força més cansat que els homes del Barça. Així, de mica en mica, els culers s’han apropat amb més freqüència a la porteria de Casilla, que ha vist com una rematada de Piqué, després d’un córner pentinat per Busquets, no ha entrat de miracle. El travesser ha evitat la diana visitant.

Mancava punteria fins que l’àrbitre ha assenyalat penal en veure unes mans de Javi López després d’un control de Neymar dins l’àrea. Messi, com al Santiago Bernabéu, ha resolt amb una enorme sang freda des dels 11 metres.

El 0-1 ha coincidit amb l’entrada d’Iniesta al camp. El manxec ha estat l’arquitecte de l’acció que ha acabat de decantar el matx. Una assistència seva cap a Messi ha forçat l’expulsió de Kiko Casilla, que ha aturat una clara ocasió blaugrana amb les mans. Amb els tres canvis esgotats l’Espanyol ha hagut d’apostar per Javi López com a porter improvisat. El triomf al derbi era un fet. Pot ser una victòria de campionat.