fcb.portal.reset.password
Els jugadors celebren un dels gols del partit.

Els jugadors celebren un dels gols del partit / FOTO: ARXIU - FCB

Agustí Montal, president del Barça en l’històric 0-5 del 17 de febrer de 1974, encara recorda la frase d’un ministre espanyol a l’inici del matx: “El Madrid ha dado grandes tiempos de gloria para la nación”. Montal, que ho va viure al costat de Santiago Bernabéu, apunta com el discurs del ministre, al cap de dos gols, va acaba evolucionant en un: “El Barça parece  que juega mejor”.

L’ex president creu que la victòria va ser “un punt d’inflexió perquè tota la societat creia que el Barça representava alguna cosa més”.

Els que eren a la gespa

Va ser un partit especial. Si guanyàvem era clavar un cop de puny a la taula”, recorda Rexach, per això “vam sortir convençuts”. Toño de la Cruz va coincidir amb Rexach: “Va ser quelcom especial” i sobretot va destacar la figura de Johan Cruyff: “L’arribada de Cruyff fa que l’equip es reactivi i es millorés en tot”.

També té el seu particular record Pere Valentí Mora, porter titular en aquell partit: “Va ser una sorpresa, no pensava jugar”, recordava l’ex jugador, en una temporada en què Sadurní era titular. “Em preocupava donar seguretat”, assegurava Mora, en un partit on “vaig jugar sense guants”.

Els jugadors del Madrid treien foc per les orelles”, indicava Rifé, que recorda que “quan vam arribar a Barcelona hi havia molta gent a l’aeroport” per rebre’ls després de la victòria.

Per a Asensi, golejador en la victòria i un dels millors d’aquella nit, en recorda la fi del temps reglamentari: “Quan va acabar el partit el públic estava dempeus i ens aplaudia. Això demostra que el Barça era superior”. “Si no haguéssim estat un equip unit, no hagués estat el mateix. Aquell dia ens va sortir perfecte”, va sentenciar.

El president Bartomeu també el va viure

Tenia 11 anys. Érem tota la família mirant el partit i recordo que el meu avi va obrir cava al final del partit”, recordava el president Bartomeu, dibuixant un somriure. “És un dels punts d’inflexió més importants de la història del Club”, expressava Bartomeu perquè gràcies a la victòria “ens veiem capaços d’anar al camp de l’etern rival i guanyar”, va indicar. “No només va ser important el 0-5 sinó també guanyar la Lliga. Va tornar l’alegria”, va afegir. “Històricament el 0-5 és fonamental, perquè va suposar una victòria moral, una victòria dels catalans enfront altres situacions”, va concloure.

Tornar a dalt