fcb.portal.reset.password
Disseny en què apareixen els 24 jugadors brasilers que hi hagut en la història del Barça

Els brasilers del FC Barcelona

“De petit vaig veure moltíssim Ronaldinho, i ell jugava al Barça”, va confessar aquest dilluns Neymar a la seva primera roda de premsa com a jugador del FC Barcelona. Una dècada després del seu primer record en clau blaugrana, Neymar es convertirà en el 24è jugador brasiler que disputi un partit oficial amb el Barça, seguint els passos d’Alves, Thiago, Maxwell, Adriano i Rafinha, els últims a fer-ho.

Un vincle entre el Brasil i Barcelona que es remunta al 1947, quan Lucidio Batista da Silva es va convertir en el primer brasiler a debutar oficialment amb el Barça. Da Silva va jugar un parell de temporades al Club i va guanyar dues Lligues, una Copa Llatina i una Copa Eva Duarte. De fet, la brasilera és la nacionalitat estrangera més nombrosa de la història del Barça i ens ha deixat diverses curiositats:

  • Set d’aquests 23 brasilers han guanyat la Copa d’Europa amb el Barça i dos d’ells, per partida doble. Sylvinho i Alves l’han guanyada dues vegades i Belletti, Edmílson, Maxwell i Thiago, una. Encara a Europa, Silvio Modesto ‘Bio’, Aloisio Pires, Giovanni Silva i Ronaldo, han guanyat una Recopa d’Europa vestits de blaugrana.
  • De tots ells, el que més títols ha aconseguit globalment és Dani Alves. L’actual lateral dret del Barça ha guanyat un total de 15 títols en les cinc temporades que porta a la casa. Els únics brasilers que van abandonar el Club sense guanyar res van ser Marinho, Roberto ‘Dinamita’ Oliveira, Fabio Rochemback i Geovanni Deiberson.
  • Si mirem les posicions que han ocupat damunt el terreny de joc, nou d’ells eren davanters, set migcampistes i set, defenses. En aquest sentit, Da Silva (1947-1949) va ser el primer davanter; Giovanni Silva (1996-1999), el primer mitja punta i Marinho (1974-1976), el primer defensa.
  • El primer gran referent brasiler de la història del Barça va ser Evaristo de Macedo. El de Rio de Janeiro va acreditar una espectacular mitjana de 0,8 gols per partit entre el 1957 i el 1962. Seva va ser la fantàstica rematada en planxa que el 23 de novembre del 1960 va suposar la primera eliminació del Reial Madrid a la Copa d’Europa.
  • Els futbolistes brasilers que més anys han estat al Barça són l’esmentat Evaristo (1957-1962), Rivaldo (1997-2002), Ronaldinho (2003-2008), Sylvinho (2004-2009) i Dani Alves (des del 2008). El que menys, Roberto ‘Dinamita’ Oliveira, que només va arribar a jugar 11 partits de blaugrana el 1980.
  • Mário Peres ‘Marinho’ (1974-1976) i Giovanni Silva (1996-1999) són els dos únics brasilers que, com Neymar, provenien del Santos. Marinho va arribar a jugar amb Pelé i Cruyff, dues de les llegendes del futbol mundial.
  • Romário (1993-1995), Ronaldo (1996-1997), Rivaldo (1997-2002) i Ronaldinho (2003-2008) han estat quatre dels millors davanters de les últimes dècades. Tots ells, amb més o menys longevitat, van triomfar de blaugrana.
  • Així doncs, la llista completa la formen Lucidio Batista da Silva, Evaristo de Macedo, Mário Peres ‘Marinho’, Silvio Modesto ‘Bio’, Roberto ‘Dinamita’ Oliveira, Aloisio Pires, Romário da Souza, Giovanni Silva, Ronaldo Luiz Nazário, Sony Anderson, Rivaldo Vitor Borba, Thiago Motta, Fabio Rochemback, Geovanni Deiberson, Ronaldinho Gaúcho, Juliano Belletti, José Edmílson, Silvio Mendes ‘Silvinho’, Thiago Alcántara, Dani Alves, Maxwell, Adriano Correia i Rafinha Alcántara.

Els altres 10

Deixant de banda els 23 jugadors brasilers que han disputat, com a mínim, un partit oficial amb el Barça, n’hi ha 10 més que per diferents circumstàncies només han jugat alguns amistosos. Els tres primers van ser Fausto dos Santos, Jaguaré Becerra i Walter Machado da Silva, a qui la normativa vigent de l’època no els va permetre debutar de manera oficial. Cleo Inacio Hickmann va disputar un únic amistós l’any 1982, igual que D’Marcellus Machado, jugador del filial el curs 1996/97.

Marcelo Anderson da Silva i Luciano de Silva ‘Triguinho’ van estar a prova el 2001 i tan sols se’ls va veure en algun amistós. Un parell d’anys més tard, Tiago Calvano va formar part del filial i també va disputar algun amistós amb el primer equip. Finalment, hi ha els casos d’Henrique Adriano i Keirrison da Souza. El primer va fer la pretemporada 2009/10 i el segon no ha arribat a jugar cap partit amb el Barça.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();