fcb.portal.reset.password

Albert Benaiges / FOTO: ARXIU FCB

Albert Benaiges ha tornat a Barcelona per gaudir d’unes vacances després del seu primer any a càrrec de les categories inferiors de l’Al Wasl de Dubai. Des que l’any 1991 entrés a formar part del FC Barcelona, Benaiges ha entrenat els Alevins, Infantils, Cadets i Juvenils, coincidint en alguna ocasió amb jugadors com Xavi, Messi i Iniesta. Coordinador del futbol base i director de l’FCB Escola han estat alguns dels altres càrrecs que Benaiges ha desenvolupat fins a la temporada passada, quan va decidir començar una nova experiència a Dubai.

En el transcurs de les seves vacances, l’exentrenador del Futbol base ha parlat per als micròfons de Barça TV.

Com ha estat aquesta experiència en un país tan llunyà i tan diferent futbolísticament i en tots els nivells? Com ho ha passat?

Personalment ha estat una experiència magnífica. Esportivament molt bé, és el primer any i hem hagut de reorganitzar tot el club perquè ells és com si estiguessin als anys 60. Ens ha costat una mica però hem arrencat bé. I ara a veure si aquest any que ve consolidem el projecte, que crec que està molt bé. A part, allà ens han donat el premi a la millor acadèmia de Dubai. És a dir, que penso que la feina està molt ben feta.

És complicat traslladar la manera de fer del Barça a un lloc tan diferent?

És complicat, però com que tenim la televisió els nens veuen com juga el Barça i s’hi volen veure reflectits. Fins i tot hi ha alguns clubs, que no són l’Al Wasl, que intenten jugar des del darrere. Vull dir que és una cosa que va calant. Entre la selecció espanyola i el Barça, aquest estil de joc està calant.

Què és el més difícil de traslladar d’una metodologia que vostè ha treballat durant molts anys aquí a Can Barça amb jugadors que després han arribat a ser estrelles?

La dificultat més gran és que la preparació física es fa aplicada amb la pilota i amb el futbol, i ells ho tenien totalment desconegut. Ha costat que entenguessin que es podia fer la preparació física fent futbol. Aquest fet és el que més ha costat.

Molts tècnics del Barça estan repartits per diferents parts del món. Creu que això és positiu, que s'exporti aquest model?

És positiu segur. El que penso és que aquests països veuen al Barça i volen agafar aquest model que ara està de moda, i en el futbol sala igual. Allà hi havia 7 entrenadors espanyols. Ara Espanya està de moda pel futbol i, per tant, ens n’hem d'aprofitar tots una mica, ser professionals, intentar fer-ho tan bé com sigui possible i aquesta gent són agraïts amb les persones que treballen.

És fàcil fer-los entendre que això no és un procés automàtic, que arriba vostè i ja comencen a jugar com el Barça, sinó que s'ha de tenir paciència?

Ho entenen perfectament, nosaltres tenim un contracte de 5 anys. D'alguna manera ells esperen que els nens de 13 quan en tinguin 18 ja tinguin aquest estil de joc i puguin passar al primer equip. El contracte l'han fet així expressament, van voler un projecte llarg.

Què en pensa de la decisió de tenir Tito Vilanova com a entrenador del primer equip del FC Barcelona?

Quan ho van comunicar una gran sorpresa i al cap de 10 minuts una reflexió dient “han encertat”. Perquè penso que els jugadors del primer equip del Barça devien estar pensant “qui vindrà?”, “entendrà el nostre joc?”. Crec que el Tito és la continuïtat i amb el Jordi Roura i l'Altimira, més de la casa és impossible. Posar al Tito ha estat un encert que no esperava, però un gran encert. Els jugadors estan contents i relaxats perquè saben que no hi haurà un gran canvi.

Què recordes del Tito Vilanova quan començava a entrenar, quan va iniciar-se amb el Cadet B, aquells dos anys que va estar al Barça...

Del Tito tot el que puc parlar és bo. Va venir, vam estar 3 setmanes entrenant junts aquell Cadet B i era molt respectuós. A més ell em va aportar coses de futbol importants. Per exemple, el rondo i el joc de posició 5x3 ell el va implantar allà i ens va anar molt bé. Després jo vaig passar al Juvenil i ell es va quedar, però tenim una relació perfecta. Futbolísticament tenia un nivell molt alt.

Ja li veia personalitat?

Sí, se'l veia entrenador. Es veia que era un noi que tiraria endavant. Si em preguntes en aquell moment si entrenaria el primer equip del Barça doncs no ho sabria, però se'l veia amb futur com a entrenador, perquè tenia les idees molt clares i les transmetia bé.

La relació amb Diego Armando Maradona

Com ha viscut la destitució del Diego Armando Maradona, que era actualment l'entrenador del primer equip?

Amb preocupació. És veritat que esportivament no ha anat gaire bé, però la relació amb nosaltres i els entrenadors ha estat molt bona. Hem tingut un suport molt gran, una persona que ens ha ajudat en tot, que era molt positiu que assistís als entrenaments. La relació amb ell ha estat perfecta. Jo sempre dic que el que va bé no s'ha de canviar i ara estem amb l'expectativa de veure què passa amb el primer equip, i per tant estem amb aquest neguit.

L’ha sorprès llavors la idea que vostè tenia de Maradona amb el que s'ha trobat?

Totalment. És una persona afable, afectuosa, molt correcta amb nosaltres, amb els de 19 anys nostres que podien passar al primer equip sempre amb correcció i molta professionalitat. Problemes cap, al revés. “Oye, Diego, hay un chaval que se ha roto la pierna”, i ell hi anava i el visitava o qualsevol cosa que li demanaves, i ell ho feia. Per tant, no podem tenir cap queixa. Sempre que ens veiem era un petó, una abraçada, ens preguntàvem com estàvem. Molt bé, la veritat. Em sap molt greu perquè estar al costat del Diego Maradona a mi m’anava molt bé i al club també perquè l’Al Wasl es coneixia per ell i si ell no hi és, no sortirà tant a la premsa.

Tornar a dalt