fcb.portal.reset.password

Messi

Leo Messi podria igualar o batre avui el rècord de gols en partits oficials que ostenta César Rodríguez amb 232 gols. Davant la proximitat d’aquesta fita històrica, el Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona va iniciar una tasca d’investigació, en col·laboració amb 'La Vanguardia', per comprovar amb exactitud la veracitat de les dades i poder contrastar-les amb la seva base de dades.

L’estudi de tots els partits de César ha permès certificar que Messi es troba a només un gol d’igualar al mític “Pelucas”. L’argentí comptabilitza 231 gols en competicions oficials i per tant demà contra el Granada en partit de Lliga té la primera oportunitat d’assolir aquest objectiu.

La tasca d’investigació ha comportat comprovar totes les fitxes partit a partit i comparar-les amb diferents fonts documentals, entre aquestes 'La Vanguardia', un diari fundat el 1881, i la seva base de dades històrica. La conclusió derivada d’aquest estudi, que no es va confirmar fins ahir mateix, és que César va marcar en realitat 232 gols i no pas 235 com fins ara s’havia cregut. Cal recordar que César Rodríguez és el màxim golejador del Club en partits oficials, però que el rècord absolut està en poder de Paulino Alcántara, que va marcar 369 gols en 357 partits oficials i amistosos.

Un cop més, el patrimoni documental que atresora el Centre de Documentació i Estudis del FC Barcelona ha estat cabdal per portar a terme una important investigació històrica sobre el nostre Club. Ha estat gràcies a les fitxes oficials dels partits, un veritable tresor que es guarda com una relíquia als prestatges del Centre de Documentació, que s'ha pogut portar a terme aquest transcendental treball. La conclusió de la investigació conjunta amb el periodista de "La Vanguardia" Xavier García Luque es basa en el recompte escrupolós de les fitxes oficials del Barça dels partits que va jugar César i, en els casos de gols dubtosos, en la consulta de la premsa barcelonina de la època.

El nou recompte dels gols de César Rodríguez

César va jugar al Barça a la primera part de la temporada 1939/40 i els anys 1942-55. Des de sempre s'havia acceptat que el gran davanter lleonès va acumular 235 gols oficials amb la samarreta blaugrana i per tant es donava per fet que Messi estava a punt de superar-lo, però ara se sap que aquesta fita no pot ser més imminent. De fet, l'argentí pot fer història aquesta nit davant el Granada, curiosament on César va jugar cedit els anys 1940-42.

L'estudi confirma el recompte de gols que César va marcar en Copa (36), Copa Llatina (3), Copa Eva Duarte –avui Supercopa- (1) i Campionat de Catalunya (2), però demostra que a la Lliga va marcar 190 gols. La comprovació de totes les fitxes en els llibres d'actes que conserva el Centre de Documentació detecta que hi ha cinc partits de Lliga amb errors. César suma un gol a la temporada 1945-1946 però en perd un a les lligues de 1947-48, 1948-49, 1949-50 i 1952-53. En aquests casos son gols atribuïts a César quan van ser aconseguits per altres jugadors i així consta tant en les fitxes oficials del Barça com a les cròniques dels diaris de l'època.

El precedent de Paulino Alcántara

No es la primera vegada que el Centre de Documentació fa la seva aportació a la veracitat històrica. El passat desembre, la Revista Barça ja va publicar que els gols totals marcats per Paulino Alcántara amb el primer equip barcelonista entre 1912 i 1927 van ser en realitat 369 en lloc dels 357 que des de feia molts anys s'havia acceptat com a veritat indiscutible. Un meticulós buidatge dels partits jugats pel Barça entre el 1899 i el 1938 van permetre aquesta troballa, molt meritòria si tenim en compte que les primeres fitxes oficials dels partits de l'equip blaugrana no es van començar a escriure fins el juny de 1922.

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();