fcb.portal.reset.password

Carles Folguera, en la seva visita a Perú.

El model formatiu de la Masia, l’estil característic de joc i els valors que configuren l’ADN Barça han estat els protagonistes dels tres actes que Carles Folguera, director de la Masia, ha fet durant el seu viatge al Perú. Folguera ha estat un dels ponents convidats al Congrés Internacional de l’Esport ‘Perú Summit 2015’, que es va fer el divendres 20 de novembre al Teatre Mario Vargas Llosa de Lima, on va impartir la conferència La Masia: el model de gestió del talent esportiu fet a casa.

Ha estat una atapeïda però molt productiva visita al Perú que també ha inclòs una xerrada amb els pares i els jugadors de l’FCB Escola de Lima, que dirigeix el tècnic Juanjo Luque, i una conferència sobre el lideratge al campus de la Universitat de Piura.

 “Ha estat, sens dubte, una experiència inoblidable perquè m’ha permès adonar-me de la grandesa del Barça, que actua com autèntic element cohesionador en la societat d’aquest països. És impressionant descobrir com tots volen saber com és el Barça per dintre, com s’ha construït i com funciona el Club, el primer equip i la Masia i el nostre objectiu en aquests viatges no és un altre que transmetre el nostre model futbolístic i formatiu i explicar quins són els valors que ens han convertit en la referència del futbol mundial”, assegura Carles Folguera.

El director de la Masia va començar la conferència al Congrés Internacional de l’Esport amb un vídeo en què es mostren els valors que transmet la Fundació del Barça i que parla dels fets que ens fan diferents als altres clubs del món, com són: la democràcia, els socis propietaris, les penyes, l’arrelament amb Catalunya, però sempre amb vocació global, els 200 milions de seguidors en xarxes socials que té el Club arreu del món, el compromís amb la societat, el fet de ser un club poliesportiu, la potenciació de l’esport femení i el privilegi que suposa ser referents per un estil de joc reconegut i admirat.

Per Folguera el més important en aquest tipus de xerrades és explicar molt bé quina és la filosofia de la Masia: “Fer compatible la formació esportiva amb el convenciment, per part de les famílies, entrenadors i col·legis, que el principal beneficiari de tot el nostre esforç és el nen. Si som capaços de treballar conjuntament, amb una bona comunicació i formació en valors, s'aconseguirà que tant les famílies com el mateix nen generin sentiments d'identitat amb el Club”.

És per aquest motiu que Folguera ha insistit molt a fer arribar als nens que “el procés formatiu és important”: “És molt difícil arribar a dalt. Quan connectes amb ells emocionalment s'adonen de la dificultat i és quan es preparen per a un pla B i donen importància a la formació”.

El director de la Masia no s’ha oblidat del paper dels pares en aquestes xerrades al Perú: “No han de crear excessiva pressió i han de donar importància a l'educació. Exigir al nens, i alhora respectar per no generar expectatives que de vegades són més projectes que té el propi pare. Deixar fer, acompanyar i ajudar, però en cap cas influir excessivament. Els jugadors han de gaudir participant-hi. La competència no pot estar per sobre de gaudir de l'esport, ja que forma part del procés, però no és la finalitat en si. Si el nen es diverteix jugant amb un model definit serà més fàcil que acabi guanyant. Quan l'obsessió és guanyar, si no l’aconsegueixes et genera frustració, decepció i fins i tot abandonament, i no podem permetre aquests sentiments a aquestes edats, sobretot en els inicis. És impossible permetre que la formació sigui únicament per guanyar”.

Aquesta, la de tenir cura dels nens per créixer junts i guanyar, és la filosofia que Carles Folguera ha transmès aquests dies al Perú en unes xerrades i unes conferències en què els ha ensenyat què és l’ADN Barça i què signifiquen uns valors com l’esforç, el treball en equip, el respecte, la humilitat i l’ambició, que han convertit el club blaugrana en el referent del futbol mundial. Una filosofia que el director de la Masia sempre resumeix en una frase: “A poc a poc i amb paciència, les coses ja sortiran”.


Carles Folguera explica el model Barça al Perú por fcbarcelona
Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();