fcb.portal.reset.password

Guillermo Amor, amb totes les categories del futbol formatiu / FOTO: ARXIU FCB

Guillermo Amor, director esportiu de futbol formatiu, reconeix en una entrevista a Barça TV i fcbarcelona.cat que la temporada ha estat "magnífica" a les categories inferiors del Club. L'exjugador ressalta que s'hagi vist "el segell Barça" a cadascun dels equips formatius, i afegeix que el comportament dels jugadors sempre ha estat molt bo.

Acabada la temporada arriba el moment de fer balanç. Què destacaria de la temporada a tot el futbol formatiu?

"Destacaria moltes coses, però sobretot la feina que ha fet tothom. Des dels entrenadors fins als nois. Ja sabeu que per a nosaltres els nens són el primer. I la veritat és que han fet un any, en línies generals, magnífic. Sempre diem que els resultats poden ser importants, però no ens deixem portar en cap moment per ells ni són prioritaris ni ens obsessionen, sinó que el que interessa és que els nois vagin funcionant, que ho facin bé, que vagin millorant, que se sentin a gust, còmodes, que estiguin com a casa. I això ha funcionat molt bé. Crec que hem aconseguit fer bons equips, bones plantilles, crec que tenim molt bons jugadors. I ho veurem en els propers anys. Però ja dic que la temporada, al marge dels resultats, que han estat molt bons, podent guanyar moltes competicions i fins i tot en les derrotes, estem molt contents i satisfets. Hem perdut partits, hem pogut perdre alguna final, però tot i així ens hem anat contents sobretot per l'actitud dels jugadors, per la implicació, com ho fan, com juguen i entenen que és aquest Club. I en tot moment ens hem anat amb el cap molt alt de tots els llocs i camps."

Veient la trajectòria de tots els equips, és per estar satisfet de com han jugat, més enllà dels resultats.

"Sens dubte, des dels més petits -el prebenjamí B- fins als més grans, que seria el juvenil B en futbol formatiu, crec que en tots s'ha vist el segell Barça. Pots guanyar o perdre, però sempre s'ha vist el que nosaltres entenem que ha de ser el futbol i la idea de futbol, l'estil Barça que tant ens agrada, que tant volem i defensem, i és jugar i tenir la pilota el major temps possible, que d'això es tracta. Per això hem estat molt feliços durant tot l'any. Hem vist coses que ens han agradat fins i tot en els més petits, que és on més costa aplicar aquest estil. Que amb 7, 8 o 9 anys facin el que se'ls demana és complicat. La prova està en què en altres camps podem veure un joc molt diferenciat del nostre. I és complicat que assimilin això des de molt petits. Però crec que això s'ha aconseguit."

Hi ha algunes categories on els equips guanyen molt fàcilment. Què fan els entrenadors per evitar que els nois es relaxin i no es corri el risc, donada la superioritat, de perdre aquest estil?

"Hi pot haver categories que són més fàcils que altres, i partits que són més fàcils que altres i que guanyes amb més comoditat, però és normal. No tots els rivals són iguals ni tampoc categories. Però si treballes des del respecte al contrari i des de la humilitat i prenent-te les coses molt seriosament, sigui el rival que sigui i la categoria que sigui, no tenim cap problema. Crec que és molt bo que estiguem aquí, veient tots els partits i parlant amb els entrenadors per rectificar o arreglar les coses que creiem que cal millorar, però els jugadors ja saben que defensen un Club com el Barça, que representen molt i sempre que juguen han de donar la imatge que es mereix aquest Club. Per ells com a jugadors i persones i al Club pel que representa."

Durant aquest any, el comportament en tots els equips ha estat molt correcte i sobretot s'ha insistit molt en la humilitat o el respecte.

"Nosaltres ens equivoquem i ells, evidentment, es poden equivocar, però sí que posem èmfasi en aquest comportament i per això intentem estar el màxim temps aquí, perquè així arreglem i solucionem ràpidament les coses. Sí que potser durant l'any hem tingut problemes amb algun jugador, però a poc a poc durant l'any ho hem anat arreglant i el jugador s'ha adonat també i ho ha corregit, i difícilment tornarà a passar."

Ja som a la nova Masia. Quina valoració fa?

"El canvi ha estat per a bé, molt positiu. Només cal veure la residència, com funciona tot això una mica de la mà de Carlos Folguera, de Rubén i de Ricard, que són gent fantàstica i que coneixen perfectament als nois, i ho tenim tot a mà. Per això crec que la residència és magnífica i, per exemple, cada vegada que ve alguna família d'algun jugador que volem incorporar la temporada següent, surten tots encantats d'aquí i del que tenim. Teníem el dubte de si aquesta residència crearia un ambient tan bo com a la vella, però encara que hi hagi més metres i més coses crec que estem aconseguint que això funcioni, que hi hagi molt bon ambient i que tinguin moltíssima relació entre ells. Que se sentin com a casa, que de vegades costa deixar la teva família i venir aquí a una distància molt gran i sentir-te com a casa."

Arriba el final de temporada i és el moment de donar baixes. Aquesta temporada hi ha hagut menys que la passada. Com es viu?

"Són els moments més durs i difícils, però l'any passat sí que vam donar moltes més. Aquest any, en deixar les plantilles en un nombre de jugadors més correcte, ja que es va haver d'actuar així la temporada passada. I aquest any la veritat és que hem donat moltíssimes menys. I les que s'han donat s'han acceptat per part de tots molt bé. Les famílies han entès la situació i fins i tot moltes ens han donat les gràcies per tots els anys, l'experiència, el que han après, el que han viscut tant ells com els seus fills, i això a nosaltres és de les coses que més ens omplen"

En quina edat creu que l'entrenador pot tenir més influència en el nen?

"Els nens són esponges, sobretot quan són més petits. I en l'edat de futbol 7 crec que l'entrenador pot marcar molt la trajectòria d'aquest jugador. A tots els nivells, fins i tot com a persona, l'entrenador li pot enganxar aquest caràcter que li pot faltar. Fins als 12 o 13 anys els entrenadors són fonamentals per acabar d'ensenyar als jugadors. Quan ja s'entra en edat de cadets s'acostuma a aprendre d'altres jugadors. Mai es deixa d'aprendre. Jo, per exemple, fins i tot en el primer equip he après moltes coses. Però és veritat que els entrenadors poden marcar molt els jugadors."

Els exemples de Tello, Cuenca o Alba

Hem viscut l'experiència d'alguns jugadors que es van anar i han tornat, com Isaac Cuenca, Cristian Tello o Jordi Alba. El jugador ha d’adonar-se que el futbol és molt complicat i de vegades els adéus no són definitius?

"Crec que va molt amb l'edat que tingui i amb l'edat que pugui sortir del Club. Si surt en Benjamí o Aleví no està pensant en el que passarà en el futur, perquè té una edat que el primer que ha de fer és divertir-se i jugar a futbol. Quan és últim any de cadet o juvenil, que ja estan molt a prop d’acostar-se al futbol professional, ja és diferent. Però cal animar a la gent que se'n va del Club perquè s'adoni que no tot s'acaba aquí. Que en el futbol hi ha molts equips i que si vol dedicar-se sempre trobarà un lloc en altres equips. Si segueixen treballant es pot tornar a obrir la porta, com passa en molts casos, perquè això passa per a nois que tornen per al B o el primer equip, però també passa per a nois que s'han anat en alevins i tornen per cadets o juvenils. Que no abandonin i tirin la tovallola mai perquè el futbol té això. Que segueixin amb el seu ritme en certes edats d'estudi, perquè és el que també ens interessa. Que segueixin amb els seus estudis."

Com explicaria que es descartés a jugadors com Tello o Jordi Alba?

"És molt difícil encertar a certes edats i dir si un o altre arribarà al primer equip o a ser professional en el món del futbol. Sobretot, a certes edats més petites, com en futbol 7. És complicat. Jordi Alba, per exemple, és un cas que al jugador li va costar molt créixer. Tenia un físic bastant petit, i tot i així el vam aguantar una temporada més en una categoria menys per veure si creixia, però després per circumstàncies vam haver de descartar-lo. En el futbol, com en la vida, cal prendre decisions. Per això quan treballes en conjunt és tot molt millor, perquè si totes aquestes decisions les ha de prendre una persona és molt complicat. No podem donar la baixa a un jugador només començar la temporada perquè potser amb els mesos dóna un canvi a millor. En qualsevol cas, no podem criticar als nostres jugadors, hem de defensar-los a mort juguin bé o juguin malament. Cal estar amb ells, ajudar-los, que vagin progressant, que vagin aprenent, treballar perquè la majoria d'ells se salvin i mirar per ells, perquè per a nosaltres són els millors."

Tornar a dalt
_satellite.pageBottom();