Jaume Llauradó, durant l'acte dedicat al Nou Espai Barça. | ARXIU FCB

El Fòrum Barça, abans conegut com Fòrum Fundació, té l'objectiu de promoure amplis debats sobre temes culturals i esportius, els quals tenen una incidència directa o indirecta en les activitats del Club.

A més, des del 29 de novembre del 2015, coincidint amb el 115è aniversari del Club, el Fòrum impulsa el Dietari FCB, que es difon a través de www.fcbarcelona.cat, amb un record diari d’un esdeveniment remarcable de la història del Barça. Aquest recull és fruit de la tasca de recerca de Jaume Llauradó, i compta amb la col·laboració del Centre de Documentació del FC Barcelona.

El valor del Fòrum

El Fòrum Barça està presidit per Jaume Llauradó, que acumula una dilatada experiència com a dirigent en el món de l’esport. Ha estat vicepresident del FC Barcelona, membre de la Fundació de Veterans, patró de la Fundació FCB, president del CD Hispano-Francès, president de la comissió esportiva de la Cambra de Comerç de Barcelona, membre de la Junta Directiva i Tresorer de l’Agrupació Barça Veterans i impulsor del Planet Futbol i del Fòrum Samitier.

El planter de conferenciants continua sent plural i comptarà amb personalitats del món de l’esport. Els temes de debat estaran basats en el barcelonisme i els seus valors, i poden abastar l’àmbit esportiu, televisiu, social i estatutari. S’organitzaran activitats paral·leles als debats, com ara conferències, exposicions i publicacions.

Les activitats, que seran periòdiques, es duran a terme, prioritàriament, a les instal·lacions del FC Barcelona, tot i que el Fòrum està obert a celebrar actes itinerants.

El consell assessor

L’estructura del Fòrum compta amb la mateixa comissió assessora independent integrada per personalitats de reconegut prestigi del món de la cultura i l’esport, representativa del Club i de la societat civil catalana. Aquest consell assessor està format per Jordi Cardoner (vicepresident social del FC Barcelona), Ramon Alfonseda (president Agrupació Barça Jugadors), Assylbek Karibayev (president Petrokazakhstan Oil Products), Isabel Bosch (periodista), Màrius Carol (director de ‘La Vanguardia’), Josep M. Coronas (advocat de l’Estat), Ramon Cugat (Hospital Quirón BCN – Fundación García Cugat), Helena Garcia Melero (periodista), Juan Carlos Garcia Valdecasas (catedràtic de Cirurgia), Agustín Gras (president Natural Electric), Josep Niubó (magistrat de l’Audiència Provincial), Vicenç Villatoro (escriptor) i Jordi Llauradó (empresari i secretari del Consell Assessor Fòrum).

La seva història recent

Des de la seva creació, depenent de la Fundació, el Fòrum ha organitzat quatre debats. El primer, celebrat a l’octubre del 2012, va tenir com a títol ‘Cap a on va el futbol’, i va comptar com a ponents amb l’aleshores president Sandro Rosell; Albert Baronet, director de Sports Marketing de Nike; Josep Maria Gay de Liébana, professor d’economia financera de la UB; Thomas Kurtz, president de TK Sports AG, i Jaume Roures, president de Mediapro.

El segon debat va ser un homenatge a Nicolau Casaus, el dia que es complia el centenari del seu naixement, el 12 de febrer del 2013, en què van participar Josep Lluís Núñez, expresident del FC Barcelona; Jaume Sobrequés, historiador i exdirectiu del Club; Francisco José ‘Lobo’ Carrasco, exjugador del primer equip, i Enric Bañeres, periodista.

La banqueta del Barça va ser objecte d’anàlisi en el tercer debat, a l’octubre del 2013, i va tenir com a protagonista el Tata Martino, que va compartir escenari amb l’exjugador i exentrenador Carles Rexach.

La darrera cita del Fòrum va estar dedicada a l’Espai Barça i es va celebrar en un dia simbòlic, el 28 de març, en què es complien seixanta anys de la col·locació de la primera pedra del Camp Nou. Hi van participar Josep M. Bartomeu, president del FC Barcelona; Agustí Serra, director general d’Ordenació del Territori i d’Urbanisme de la Generalitat de Catalunya; Jaume Gil Aluja, catedràtic de la Facultat de Ciències Econòmiques de la Universitat de Barcelona i expresident de la Comissió Econòmico-Estatutària del FC Barcelona; Coco Cugat, arquitecta, i Santi Nolla, director del ‘Mundo Deportivo’. Més de dos-cents cinquanta assistents van seguir aquesta edició del Fòrum.