fcb.portal.reset.password

A la imatge, les premiades a l'escenari de l'Auditori 1899 amb el president Josep Maria Bartomeu i Maria Teixidor | GERMÁN PARGA-FCB

En el marc de la jornada És futbol, i és femení el Grup Edelmira Calvetó, grup de treball que va crear la Junta Directiva el 2011 amb l’objectiu d'impulsar el protagonisme de la dona dins del Club i de l’esport, ha atorgat el premi que porta el nom de la primera sòcia de l'Entitat, que distingeix aquelles persones i col·lectius que han treballat per la igualtat i el reconeixement de la dona.

En aquesta edició 2018, el premi Edelmira Calvetó s’ha atorgat a les comunicadores pioneres en el periodisme esportiu al mitjà televisiu, representades per Mari Carmen Izquierdo, Olga Viza, Isabel Bosch, Imma Pedemonte i Mercedes Milà, que no ha pogut assistir a l’acte per motius professionals.

En nom de tot el col·lectiu de periodistes que van obrir l’accés de la dona a la comunicació televisiva, Neus Bonet, degana del Col·legi de Periodistes, ha estat l’encarregada de rebre el premi de mans del president del FC Barcelona, Josep Maria Bartomeu, i de Maria Teixidor, vicesecretària de la Junta Directiva i presidenta del Grup Edelmira Calvetó, que ha presentat les periodistes premiades i ha explicat els motius que les han fet mereixedores del premi i que queden reflectides a l’acta del jurat.

Arguments per a l’atorgament del premi

Segons ha exposat Maria Teixidor, “el jurat ha valorat la magnífica trajectòria professional d’aquest grup de periodistes que, en el seu moment, va fixar un nou horitzó professional per a totes les dones en un entorn profundament masculinitzat. El seu coratge, el seu talent i la seva tenacitat no només van marcar el camí per a la incorporació de la dona en l’àmbit del periodisme esportiu al mitjà televisiu, sinó que van contribuir decisivament a donar una nova perspectiva del món de l’esport fins aleshores absolutament desconeguda”.  

Maria Teixidor ha repassat l'activitat professional de les periodistes premiades, i ha recordat que Mari Carmen Izquierdo va ser la primera dona que va fer periodisme esportiu a la televisió a Espanya, en els primers anys d'Estudio Estadio, que Mercedes Milà parlava de motociclisme en aquell esplèndid programa que es deia Polideportivo, que durant molt de temps es va seguir Olga Viza al programa Estadio-2 i que sempre es recordarà per haver estat la presentadora de la inauguració dels Jocs del 92 juntament amb Matias Prats.

A Catalunya, aquest paper de pioneres en la informació esportiva a la televisió el van compartir Isabel Bosch i Imma Pedemonte, presents al Telenotícies o en programes com Gol a Gol i Tot Esport. A més, van participar en les retransmissions de diferents Jocs Olímpics i altres esdeveniments esportius. 

Paraules de les premiades

Mari Carmen Izquierdo: “Vull donar les gràcies al FC Barcelona per aquest reconeixement en un dia tan significatiu com aquest. Els meus començaments al diari As o a TVE van portar una petita commoció, però si això va servir per introduir la presència de la dona a la informació esportiva va valer la pena”.

Olga Viza: “No vaig tenir mai cap problema perquè el més important és el tracte de la gent amb qui treballes, i a TVE Catalunya els caps t’exigien que fessis bé la feina, et valoraven pel teu treball i no per si eres home o dona”.

Imma Pedemonte: “Als inicis et trobaves amb situacions estranyes, però mai va passar d’aquí. Recordo que en una ocasió vaig trucar a Raúl Amarilla, un jugador que fitxaria pel Barça, i no s’acabava de creure que l’entrevistava una dona. I Gary Lineker em va comentar un cop que no li entrava al cap que una dona en sapigués, de futbol”.

Isabel Bosch: “Dins d’aquest món vaig començar primer com a esportista en practicar l’atletisme. He tingut sort de treballar amb bons professionals i amb homes que ens han ajudat dins la nostra professió, com Alex Botines, Joaquim Maria Puyal i Jaume Massó, entre altres, als quals vull agrair el seu suport”.

 

Tornar a dalt