fcb.portal.reset.password

I Jornada ‘Carrera dual: Formació esportiva i acadèmica de l’esportista’ s'ha realitzat aquest dimarts a l'Auditori 1899 | GERMÁN PARGA - FCB

El director del programa Masia 360 del FC Barcelona, Carles Folguera, ha encapçalat aquest dimarts la I Jornada ‘Carrera dual: Formació esportiva i acadèmica de l’esportista’ que s’ha realitzat a l’Auditori 1899. La taula rodona sobre la carrera dual s’inclou dins de la Setmana de la Masia i forma part del conjunt d’actes dedicats als diferents aspectes de la formació integral dels esportistes de la Masia.

Folguera ha destacat la importància del programa Masia 360 en l’esportista perquè és un projecte dedicat a “l’aprenentatge, als valors de l’esport, però també en l’acompanyament de l’esportista”. Perquè el programa Masia 360 comença quan “el nen/a arriba al Club carregat de pors, dubtes i incerteses, va passant per les diferents categories fins a arribar a la fase de professional i un cop acaba, el cercle es tanca amb aquells esportistes que han estat referència al Club perquè puguin continuar treballant amb nosaltres en benefici seu i també del Club”.

“El progrés de l’esportista i la seva millora va en funció de la força que té l’entrenador i l’hem d’aprofitar” (Carles Folguera)

En aquest sentit, Folguera ha explicat que “el centre de tot el programa Masia 360 és l’esportista, perquè és el protagonista que fa esport i que va més enllà de les hores d’entrenament”. “Estem parlant de la relació amb les famílies dels jugadors, dels seus estats d’ànim, de les lesions i els entrebancs a superar”, ha emfatitzat Folguera, alhora que ha reconegut que la figura de l’entrenador “és clau”. “El progrés de l’esportista i la seva millora va en funció de la força que té l’entrenador i l’hem d’aprofitar”. ”La família és un altre aspecte important perquè ens deixen el seu tresor més preuat. Nosaltres els incorporem en el procés d’acompanyament”, ha asseverat Folguera, que ha donat molta importància al triangle esportista-família-entrenador en la formació de tot jugador. “Ser millors persones els farà ser millors esportistes”, ha sentenciat.

Però a banda d’aquest triangle, Folguera ha destacat un quart element vital per a tot esportista del FC Barcelona. La figura d’un tutor: “És una persona que l’acompanya en el seu dia a dia al Club”. Finalment Folguera ha explicat que “la distància entre el lloc on s’entrenen els nens i els professionals del primer equip és molt curta, però pot arribar a ser una marató plena d’obstacles on no tothom els pot superar. Per això és molt important que tot jugador tingui una formació”.

En aquest sentit s’han expressat els diferents ponents. José Maria Amorrortu, director esportiu de Lezama, ciutat esportiva de l’Athletic Club, ha explicat que “la formació del jugador l’hem d’entendre amb tota la seva complexitat i dinamisme, emmarcada en una cultura d’aprenentatge, participativa i autocrítica orientada al rendiment”. Susana Regüela, responsable de la Unitat de Formació del CAR Sant Cugat, ha asseverat que “la formació acadèmica i humana de cada individu és igual o més important que l’esportiva”.

En la mateixa línia s’ha expressat, Chiara D’angelo, psicòloga de l'AC Milan, en la qual ha assegurat que “acompanyem els nostres esportistes en tot el seu recorregut al Club amb una formació integral”. Pablo Borràs, coordinador del planter de Movistar Estudiantes, ha puntualitzat que a banda de tot aquest procés en l’esportista és molt important la figura d’un mentor: “Els jugadors han de saber conductes, valors de respecte, solidaritat, què han de fer amb les xarxes socials, com han d’actuar davant la novetat de tenir ingressos i això només es pot canalitzar a través d’una persona especialitzada”.

Tornar a dalt